Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

...precizează defazajul pentru o frecvenţă din banda 20Hz-20.000Hz ,dacă nu ştii cere simulare poate aşa afli ceva(important).

Cineva a ales varianta 0,1µF/1MΩ ca să vezi dvb defazajul grafic (a venit simularea).

Pentru frecvenţa subsonică sinus 10Hz(datorită aproximări grafice 7,7 aproximativ 9,35° sau poftim 72°/7,7=9,35°).

Ca să vezi şi tu dvd cum timpul pentru o oscilaţie completă sinus(perioada) se transformă în grade , diferenţa de timp înregistrată determina diferenţa unghiulară în grade defazaj.

post-18717-139829713054_thumb.jpg

post-18717-139829713065_thumb.jpg

Link spre comentariu

dvb poţi intoduce datele aici tgα=1/ωCR cunoşti ωCR afli cu uşurinţă α(alfa), vezi apoi dacă se potriveşte cât de cât cu estimarea grafică.

tgα vine cam 1/6,28 cred când C=0,1µF şi R= 1MΩ pentru frecvenţa subsonică sinus 10hz că aşa a vrut Lăzăroiu... ,adică aproximativ tgα=0,16 cât o fi α ăsta ?! parcă ar fi aşa 9,1° ,probabil nu ştii cine_i ω ?!(te las să afli singur).

Aşadar estimarea grafică(10hz ,C=0,1µF ,R= 1MΩ) uşor mai mare 9,35°>9,1° (condensatorul cu toleranţă pe minus sau rezistenţă :rade: ).

Ce zici ? zic bine ?,te descurci cu ω ăsta ?! dvb(sau treci la "sfera din pentagoane" :rade: ,dacă considerăm pentagonul figură plană ne trebuiesc pentagoane minuscule cât un punct de coordonate ca să mai putem alcatui o sferă).

Link spre comentariu

A daraku mărimea asta tgα !(α defazajul în cazul de faţă) sa mai luat "freză" la alt timp pentru tgα în alt context(drepte de sarcină) , ştii care-i treaba constat că ceva ceva vag ştiai dar nu ai putut să precizezi clar în ciuda faptului că ai fost familiarizat de mult cu literele alfabetului grecesc :rade: .

uite ce simplu formulasem:

...alege un cuplaj/ şi precizează defazajul pentru o frecvenţă din banda 20Hz-20.000Hz....

download/file.php?id=52197&mode=view

puteai şi tu dvb să răspunzi la fel de simplu cu formula tgα=1/ωCR devenea clar că ştii cu ce se mănâncă defazajul(şi unde îşi are locul frecvenţă...).

Lăzăroiu a ales 0,1µF/1MΩ pentru 10hz(sinus subsonic) ,la 20hz vine cam 4,55° ,pentru 1khz nu e cazul să mai "estimăm".

Altădată dvb poate o să fii mai pregătit în raport cu literele alfabetul grecesc.

Ca ultim sfat dvb lăsate de "mau" atâta timp cât nu treci cu vederea pe aici http://dexonline.ro/definitie/meu

Ştii ce mă agasează în zona asta Audio pe tuburi vorbesc câţiva care habar nu au de "literele alfabetul grecesc".

Link spre comentariu

lazaroiu scuze ca ma bag peste simularea prezentata, dar adaug doua grafice pentru noi cei din "linia a doua".

Frecventa este de 20Hz.

Posted Image

si pentru valorile folosite de noi uzual:

Posted Image

Link spre comentariu

Cum sa ma supar?!?!...chiar ma bucur ca putem dezvolta o discutie cu mai multi in cunostinta de cauza,felicitari! :aplauze O corectie daca-mi permiti; daca vrei sa fii in conditii reale cu sumularea,alege Rser(rezistenta interna a generatorului) apropiata sau daca se poate egala cu a etajului de dinaintea circuitului de cuplaj; 22k,47k,56k,...100K,altfel vei avea erori foarte mari sau nereale.

Link spre comentariu

Eu pana la urma nu mai stiu ce sa cred legat de Rserie daca vreau o simulare cat mai reala. Un CD-player cat are impedanta de iesire? Sunt DAC-uri cu iesire in curent (astea vad ca sunt la moda) care au conversia I/V facuta cu un rezistor (nu intru in amanunte legate de tipul rezistorului folosit) si valoarea acestuia este mica. Eu sunt interesat mai mult de folosire DAC + amplificator pe tuburi si cred ca impedanta de iesire este destul de mica, de aceea eu am pus 100 de ohmi. La CD-player .... tot nu m-am lamurit (odata pentru vesnicie) in ce gama variaza impedanta de iesire.

Link spre comentariu

Dacă vrei să fii mai aproape de realitate începi de la sursa-semnal sinus (Ri 100Ω sau cât vrei 1kΩ ,600Ω...) cu 1µF/100kΩ urmat de 0,68µF/220kΩ şi în final 0,47µF/470kΩ(vedem atunci ce spune simularea) se mai pot slăbi cuplajele în sensul 1µF/100kΩ urmat de 0,47µF/220kΩ şi în final 0,22µF/470kΩ.

Link spre comentariu

Eu pana la urma nu mai stiu ce sa cred legat de Rserie daca vreau o simulare cat mai reala. Un CD-player cat are impedanta de iesire? Sunt DAC-uri cu iesire in curent (astea vad ca sunt la moda) care au conversia I/V facuta cu un rezistor (nu intru in amanunte legate de tipul rezistorului folosit) si valoarea acestuia este mica. Eu sunt interesat mai mult de folosire DAC + amplificator pe tuburi si cred ca impedanta de iesire este destul de mica, de aceea eu am pus 100 de ohmi. La CD-player .... tot nu m-am lamurit (odata pentru vesnicie) in ce gama variaza impedanta de iesire.

Eu m-am referit la "sursa de semnal",adica mai precis la etajele ce se vor cupla intre ele iesire/intrare intr-un amplificator.Adica,exemplu, un ECC83 cu 100K in anod,printr-un circuit de cuplare cu condensator cu grila tubului urmator si asa mai departe.Circuitele de cuplaj prin condensator nu sunt numai la intare ci sunt prezente si intre etajele unui amplificator,deci sigur defazajele vor fi prezente si acolo dar nu oricum,aici intervine proiectarea cu mare acuratete a intregului amplificator.Iesirea unui etaj reprezinta "generatorul" de semnal pentru etajul urmator... Iar daca vrei sa standartizezi un generator pentru SPICE alege 600ohmi si asa vei fi undeva la medie(!!),asta pentru intrarea unui amplificator,intre etaje este cu totul altceva,sper ca m-am facut inteles.In exemplul de mai jos Ri=63K este rezistenta interna tipic pentru un ECC83.
Link spre comentariu

Nu înţeleg ce caută notaţia aia acolo input ?! fiind de fapt un output ac pe sarcina din ieşire R2/1MΩ(unde înregistrăm defazajul C1/22nF...),poate explicaţi de ce apare notaţia imput.

Link spre comentariu

Nu înţeleg ce caută notaţia aia acolo input ?! fiind de fapt un output pe sarcina R2/1MΩ(unde înregistrăm şi defazajul...).

reprezinta iesirea (anod tub!)din etajul predecesor si reprezinta intrarea in etajul urmator (G1 tub de amplificare urmator!),intre ele fiind condensatorul de cuplaj.Pana la urma nici nu conteaza notatiile astea,putea fi X,Y sau orice alta notatie.Filtrul este de data asta "bagat" in context.Am vrut sa subliniez ca defazajele introduse de condensatoare nu se produc numai la intrare,unde in general avem surse de semnal cu impedante mici,ci defazajele se produc si intre etaje unde "sursele" de semnal nu mai au impedante de sute de ohmi ci de ordinul k-ohmilor sau chiar sute de k-ohmi,cel putin la amplificatoarele cu tuburi.
Link spre comentariu

Nu , logic şi corect este aşa out la anod şi out după C1/22nF(nu ne interesează ce etaj mai urmează...) privim schiţa şi atât.Pe rezistenţa R2 am ieşirea din anod ac fără dc datorită cuplajului C1 ,dacă vrem să marcăm ceva cu input se poate pe la grila de comandă ECC83.

Link spre comentariu

Nu , logic şi corect este aşa out la anod şi out după C1/22nF(nu ne interesează ce urmează după deocamdată) privim schiţa şi atât.

DA! nicio problema,eu m-am gandit ca output "vede" input,iar input "vede" output,dar asta este alta discutie,vb. d-voastra!
Link spre comentariu

...am o intrebare... de ce la t=0 in graficele de simulare nu apare acel defazaj α initial care apoi se va mentine si pe parcurs... Stiu... momentul initial este problema si la big-bang!

...apoi, sper ca in calculele "manuale" s-a trecut din radian/sec la "grd"... ca de exemplu: 2pi x 700 kHz=4400 rad/sec...etc. (acesta fiind egal cu ω)... (o observatie pentru incepatori...)

...apoi, cand vorbesc de defazaj prezint o tensiune, curent etc. instantanee ca fiind u= U*sin(2*pi*f ± α) unde α este defazajul, fata de origine sau fata de un alt semnal...

...prima interventie fiind o neclaritatea de a mea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări