Vizitator Postat Noiembrie 19, 2013 Partajează Postat Noiembrie 19, 2013 D-le Lazaroiu masuratorile facute astazi de mine sint foarte asemanatoare cu cele prezentate de dvs in schema avind driver triode 6n6p, simularile prezentate de dvs sint tot mai precise, felicitari !Iata schema si masuratorile Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2013 Partajează Postat Noiembrie 19, 2013 D-le Lazaroiu masuratorile facute astazi de mine sint foarte asemanatoare cu cele prezentate de dvs in schema avind driver triode 6n6p, simularile prezentate de dvs sint tot mai precise, felicitari !Iata schema si masuratorile Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 19, 2013 Partajează Postat Noiembrie 19, 2013 masuratorile facute astazi de mine sint foarte asemanatoare cu cele prezentate de dvs in schema avind driver triode 6n6p, simularile prezentate de dvs sint tot mai precise, felicitari ! Felicitarile sunt in primul rand pentru tine!!! (dar si pentru lazaroiu pentru ce a simulat, am pus in bold de ce consider eu ca tu ai meritul cel mai mare). Sunt unii care vad mica diferenta intre simulare si masuratorile practice dar nu vad dispersia destul de mare intre tuburi de acelasi fel. KEEP GOING!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Ca să aflăm(vedem)de la distanţă cum "sună" cfg parafeed nu strică ca procesul de simulare existent să fie setat de următoarea maniera: 1. setăm intrarea pentru 5W la ieşire în sarcina de 8Ω 2.păstrăm amplitudinea la intrare modificăm sarcina la ieşire 10-12-14-16-18-20Ω citim puterile inregistrate pe sarcină corespunzătoare fiecărei impedanţe 10-12-14-16-18-20Ω. 3.comparăm evoluţia puteri în sarcină pentru impedanţele specificate 8-10-12-14-16-18-20Ω. 4?!.comparam eventual şi disipaţia la anod în raport cu variaţia sarcini în secundar/primar(cu setatre iniţială 20W/8Ω după care inroducem 10-12-14-16-18-20Ω în secundar). Am afla(vedea) puţin mai mult ca de obicei. Probabil cfg-SE-parafeed are un singur avantaj în raport cu cfg-SE-clasică extinde banda pentru joase în anumite condiţii dar necesită mult fier şi cupru ,întreb cu aceeaşi cantitate de fier şi cupru nu se poate asigura bandă la joase ?! în cfg-SE-clasică ,mai apar diferenţele de fază la 1khz ?!(xy°) Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Ca să aflăm(vedem)de la distanţă cum "sună" cfg parafeed nu strică ca procesul de simulare existent să fie setat de următoarea maniera: 1. setăm intrarea pentru 5W la ieşire în sarcina de 8Ω 2.păstrăm amplitudinea la intrare modificăm sarcina la ieşire 10-12-14-16-18-20Ω citim puterile inregistrate pe sarcină corespunzătoare fiecărei impedanţe 10-12-14-16-18-20Ω. 3.comparăm evoluţia puteri în sarcină pentru impedanţele specificate 8-10-12-14-16-18-20Ω. 4?!.comparam eventual şi disipaţia la anod în raport cu variaţia sarcini în secundar/primar(cu setatre iniţială 20W/8Ω după care inroducem 10-12-14-16-18-20Ω în secundar). Am afla(vedea) puţin mai mult ca de obicei. Probabil cfg-SE-parafeed are un singur avantaj în raport cu cfg-SE-clasică extinde banda pentru joase în anumite condiţii dar necesită mult fier şi cupru ,întreb cu aceeaşi cantitate de fier şi cupru nu se poate asigura bandă la joase ?! în cfg-SE-clasică ,mai apar diferenţele de fază la 1khz ?!(xy°) Un tabel cu ce ati cerut dv. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 @Valderama, iata masuratorile reale ,dar fiindca wattmetrul meu masoara doar pe 4-8-12-16-600 ohm a trebuit sa ma limitez la ceste valori de sarcina si la o prima privire THD este relativ constant pentru Rs> 8 ohm explicabil prin faptul ca puterea scade o data cu cresterea Rs si creste prin Rs< 8 ohm iar variatia amplitudinii armonicelor este fireasca.Sigur ca metoda parafeed nu reprezinta o bucurie prea mare cind se cintareste amplificatorul dar pe undeva lucrurile se echilibreaza in sensul ca daca un OT este parcurs de componenta continua este nevoie de un intrefier apreciabil cea ce scade inductanta primara , rezulta ca pt redarea Fi este nevoie de o marire a inductantei cu intrefier si inerent rezistenta in c.c. creste, rezulta din nou ca trebuie marita sectiunea conductorului deci Fe+CuPentru varianta parafeed OT se calculeaza in varianta optima iar problema ce apare este drosselul, dar la acesta se simplifica mult proiectarea si confectionarea lui comparativ cu un OT (exista totusi o serie de cerinte) de acea eu zic ca cel mai important aspect ramine OT, kilogramele pot fi egale in ambele cazuriDiferenta de faza apare pt orice cuplaj capacitiv, se anuleaza teoretic in cazul cuplajului galvanic o alta problema dificila dar care se poate controla print-un sistem servobias , chiar am facut o incercare pt driverul Michimori cu etajul preamplificator, ar merge dar ma opresc aici fiindca discutia poate fi prea diluata... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Da domnilor , acum se poate remarca din tabele cum cfg. parafeed are tendinţa de a compensa variaţia sarcini(câştig variabil) practic va "suna" mai bine decât o cfg. SS. Foarte uşor de ramarcat că pentru o dublare a impedanţei(8-16)la ieşire puterea nu scade la 1/2 aşa cum se întâmplă de regulă în cfg SS clasice. Mai mult , în cazul fizic/Marius remarcăm cu uşurinţă 5,3W/4Ω ;5W/8Ω ;3,7W/16Ω şi aproximativ aceleaşi nivele armonice(pentru Zs 8Ω 12Ω 16Ω schimbări mai semnificative H2). Esenţa SE face simţită ,sau putem aprecia/estima un sunet bun în urma procesului de amplificare cfg parafeed(diferit de cfg SS clasică) ,configuraţia SE chiar şi parafeed are tendinţa de a compensa în putere variaţia Zs. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Este o constatare buna, problemele metodei parafeed trebuiesc insa rezolvate si mai sint necesare teste si simulari, preferabil ar fi o discutie mai ampla fiindca pot aparea solutii... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 @dvb Uneori sunt necesare comparaţii aşa că sugerează mai putin...,nu te opreşte nimeni dacă ai ce spune "despre Clasic SE vs Parafeed SE" Aşa cum poate vezi Parafeed SE înregistrează o diferenţă de fază la 1khz!(aproximativ 36°) ,altceva tu ce ne spui ?!(daca poti stii vrei...) ,deocamdată nu spui ceva concret "despre Clasic SE vs Parafeed SE" (ca de obicei) aştepţi să vezi ce spun alţii. Scuteşte-mă de sugestia tâmpită "sa lasam SS" ,nu a adezvoltat nimeni în această secţiune o configuraţie amplificator integral SS precum ştii sau poate afli. Văd că din nou te deranjează esenţa...,să ştii că această esenţă poate face act de prezenţă şi în configuraţiile hibrid etaj final SS dacă se trece la modulaţia de curent în sarcină (ieşire pe colector drenă...). Mai mult se poate imagina/realiza o configuraţie hibrid parafeed cu SS în etajul final plină de esenţă(dacă ştim câte ceva..., fără să orbecăim/bâjbâim, aiurea). Uite promit să expun pe acest forum amplificatoare hibrid cu etajele finale pline de SS(siliciu-semiconductor) şi esenţă. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 Exista un defazaj la 1Khz probabil foarte mic, am sa verific cu un comparator de faze dar cea ce a masurat d-l valderama pe oscilograma adica cei aprox 36 grade sint de fapt un defazaj intre cele doua canale Y ale osciloscopului si se poate verifica rapid prin masurarea in paralel a unui semnal de 1 Khz pe cele doua intrari Y si cum avem acelasi tip de osciloscop Phillips, domnia sa poate verifica acest lucru, sau posibil ca cele doua canale sa aibe o declansare diferita , am sa verific schema osciloscopului.In cele doua oscilograme se vede acest defazaj practic egal, in primul caz este vorba de IN/OUT la 1Khz/14w si in al doilea Y1 si Y2 1Khz/1v Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 Conceptul de Amplificator in putere L-am denumit asa pentru a se nu se confunda cu un amplificator de putere oarecare, indiferent daca e cu siliciu sau tuburi. Un amplificator trebuie sa amplifice cu adevarat puterea, nu tensiunea. Puterea de la iesire trebuie sa fie proportionala cu puterea de la intrare amplificata de X ori. Puterea acustica data de difuzor e proportionala cu puterea electrica consumata de bobina pentru a misca membrana iar puterea acustica e ceea ce ne intereseaza pina la urma. Lumea s-a obisnuit sa masoare amplificarea in tensiune a unui amplificator considerindu-se ca daca sarcina este constanta atunci exista o corespondenta intre amplificarea in tensiune si amplificarea in putere. Tensiunea fiind mai usor de masurat. Numai ca impedanta bobinei nu e constanta si din acest motiv nu vom avea amplificare in putere constanta chiar daca avem amplificare in tensiune constanta. De ce ? Sa facem o paralela intre un difuzor si un motor. Un motor alimentat la o tensiune constanta va consuma curent variabil in functie de sarcina mecanica. Membrana in miscare a unui difuzor are pe o parte aer comprimat iar pe cealalta parte aer decomprimat. La un anumit moment dat nu-i e totuna daca semnalul ce vine ii spune ca trebuie ca continue in aceeasi directie, comprimind mai departe aerul, sau sa o ia in partea cealalta unde aerul e decomprimat. Sarcina/efortul membranei e diferit. Bobina va consuma curent diferit in functie de miscarile facute. Aceeasi tensiune pe bobina dar de sens invers va insemna curent diferit. In traducere, asta corespunde cu o variatie de impedanta. Ideea mi-a venit de la "esenta tuburilor" dar "amplificatorul in putere" are sens mult mai larg. In timp ce esenta de tub compensa variatiile de impedanta in functie de frecventa ale difuzorului, la amplificatorul in putere se compenseaza toate variatiile de impedanta indiferent daca se datoreaza caracteristicilor neliniare ale difuzoarelor sau variatiile de moment, chiar daca amplificatorul lucreaza intr-o plaja mica de frecventa unde practic caracteristica difuzorului e liniara. Un amplificator cum e "Parafeed SE" ce mentine constanta amplificarea in putere indiferent de variatiile sarcinii e amplificatorul ideal din acest punct de vedere. Toate amplificatoarele cu damping factor mic au tendinta de a se comporta astfel. Probabil ca acesta e principalul paramentru ce diferentiaza sunetul unui amplificator SS de al unuia cu tuburi, mai mult decit tipul si proportia armonicelor. Chiar daca pe sarcina rezistiva un amplificator SS are distorsiuni mai mici, la cuplarea difuzorului un amplificator in putere nu-i va permite difuzorului sa distorsioneze atit de mult. Iar distorsiunile difuzoarelor sunt cele mai mari din tot lantul audio. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 @MariusConsideram că funcţionează ca al meu(1khz)fiind acelaşi model. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 @MariusConsideram că funcţionează ca al meu(1khz)fiind acelaşi model.Da, se pare ca exista o problema cu osciloscopul meu, am sa incerc sa gasesc de unde apare acest defazaj, multumesc Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 ... se pot face observatii pertinente si fara... "mau"... va rog.... (mau este off topic!). Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 ..Da' tu unde erai maestre la ultima discutie despre transformatoare vs condensatoare cind eu semnalam diferenta de faza? C-am facut si desen dar tot nu ti-am auzit mau'...Poate o să înţelegi ceva acum. Domnule deştept poate ne explici şi nouă defazajul ăla dat de condensator Expun mai jos câteva cuplaje obişnuite şi corect strânse pentru banda audio 20Hz-20.000Hz ,cum "noi nu ştim" ce defazaj introduce condensatorul poate precizezi dumneata acum ,alege un cuplaj/ şi precizează defazajul pentru o frecvenţă din banda 20Hz-20.000Hz ,dacă nu ştii cere simulare poate aşa afli ceva(important). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum