mișa Postat Aprilie 10, 2013 Partajează Postat Aprilie 10, 2013 OK, in sfirsit m-am convins. Am ales integratul si deja cinta. (nu m-am suparat, dar oare, nu esti prea siciit? sau siciitor? fara suparare!) Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 10, 2013 Partajează Postat Aprilie 10, 2013 Operationalul - driver A2 nu trebuie sa fie neaparat un amarat de integrat , ar " merge " perfect si cu o structura echivalenta ce foloseste componente discrete . Dispar multe probleme , iar tranzistori de putere mica sau medie si tensiune mare avand COB mic se gasesc relativ usor ... prin alegerea in cunostiinta de cauza a schemei acestui operational cu discrete putem influenta raspunsul armonic in sensul dorit de noi ( nivelul armonicelor de ordin par egal sau mai mare decat nivelul armonicelor impare ) ... sa moara dusmanii de invidie ca nu mai trebuie selectionate ECC-urile din etajul driver ! Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 10, 2013 Partajează Postat Aprilie 10, 2013 ... prin alegerea in cunostiinta de cauza a schemei acestui operational cu discrete putem influenta raspunsul armonic in sensul dorit de noi ( nivelul armonicelor de ordin par egal sau mai mare decat nivelul armonicelor impare ) ... sa moara dusmanii de invidie ca nu mai trebuie selectionate ECC-urile din etajul driver !Si uite asa facem tranzistorii sa sune ca tuburile. Scuze ca m-am bagat din nou, nu vreau sa fiu siciitor dar mi-a scapat. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 10, 2013 Partajează Postat Aprilie 10, 2013 Da, desigur, merge....O propunere concreta exista? ( in afara de "ar putea", "ar face", "ar fi mai bun")Personal nu cred ca o structura simpla cu citiva tranzistori ar putea fi proiectata in asa fel incit sa depaseasca parametrii tehnici a cipului LME49830. Ar putea cei care sunt sceptici sa citeasca macar foaia de catalog, sau chiar sa faca niste teste si masuratori. Pe bune, sunt rezultate greu de obtinut, dar de fapt nu asta ne intereseaza. Ideea e ca daca am sa construiesc acest amplificator, am sa-l testez SI cu reactie negativa globala, deci de pe traful de iesire la intrare, asa ca sa vad diferenta.Eu am propus doar o solutie mai moderna. Propuneti si voi altceva pentru A2. Amplificatoarele hibride cu final lampa sunt demne de luat in seama, nu fiti reticienti. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 10, 2013 Partajează Postat Aprilie 10, 2013 Clar 7294 ramine ca rezerva pentru actionarea in A2. Tot "prietenii stiu de ce". La fel si inca vreo 2 cipuri foarte disputate de necunoscatori in domeniul electronicii.... Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 11, 2013 Partajează Postat Aprilie 11, 2013 Operationalul - driver A2 nu trebuie sa fie neaparat un amarat de integrat , ar " merge " perfect si cu o structura echivalenta ce foloseste componente discrete . Dispar multe probleme , iar tranzistori de putere mica sau medie si tensiune mare avand COB mic se gasesc relativ usor ... prin alegerea in cunostiinta de cauza a schemei acestui operational cu discrete putem influenta raspunsul armonic in sensul dorit de noi ( nivelul armonicelor de ordin par egal sau mai mare decat nivelul armonicelor impare ) ... sa moara dusmanii de invidie ca nu mai trebuie selectionate ECC-urile din etajul driver !Chiar sunt curios cam ce propui. Nu ar strica sa discutam si o varianta cu tranzistori. Totusi, sunt putin sceptic, nu relativ la functionare ci relativ la faptul ca un driver simplu nu are rezolvate multe probleme printre care sa zicem chiar si rejectia alimentarii. Daca construim un driver "pus la punct" iese destul de complicat.Avantajele unui driver cu piese discrete ar fi viteza, care poate fi de sute de V/us si faptul ca-l poti proiecta la ce tensiune de alimentare doresti. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 11, 2013 Partajează Postat Aprilie 11, 2013 Dacă etajul final lucrează în clasăA(A2)poate nu strică dacă se vrea profi , hi_end ,audiofil...,să fie şi atacul în clasaA(astfel devine valoroasă propunerea hpvictor/componente discrete ,poate fi chiar "1/2A" ). Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 11, 2013 Partajează Postat Aprilie 11, 2013 Exista anumite persoane carora nu le plac solutiile hibride. Nici eu nu sunt adeptul amplificatoarelor hibride, dar daca tot folosesc semiconductori in driver, putin imi pasa ca e integrat sau componente discrete. Aleg solutia care mi se pare mai buna.Eu nu cunosc o varianta mai buna de atac in A2 ca cea cu LME49830 sau 49810. (pentru audio zic)Admit ca e posibil sa existe si sunt dornic sa o cunosc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 11, 2013 Partajează Postat Aprilie 11, 2013 Exista anumite persoane carora nu le plac solutiile hibride. Nici eu nu sunt adeptul amplificatoarelor hibride, dar daca tot folosesc semiconductori in driver, putin imi pasa ca e integrat sau componente discrete. Aleg solutia care mi se pare mai buna.Eu nu cunosc o varianta mai buna de atac in A2 ca cea cu LME49830 sau 49810. (pentru audio zic)Admit ca e posibil sa existe si sunt dornic sa o cunosc.Michimori ? Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 11, 2013 Partajează Postat Aprilie 11, 2013 Nu mi se pare un concurent serios in A2.Si la schema pusa de mine, mai e putin de lucru dupa cum am zis...(asta daca studiem cu mare atentie foile de catalog ale componentelor) (ca sa nu trebuiasca sa masuram in ZINUS ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 O triodă(neglijată) uşor de condus în A2 (fără brum/humm) posibil 3,5W în sarcină sinus-nelimitat(rezultat comparabil 2A3-A) atacul gc de amplitudine relativ neglijabilă ,se poate ataca chiar cu tda-2030 cu/fără/radiator/minuscul(recuperat,montaj de criză...,pretabil-serie mică..). Având în vedere tensiunea mică de negativare(respectiv disipaţia la anod dusă la maxim) se impune negativare automată(fără servobias ,o banală rezistenţă 2W-3W în catod mai mult decât suficient). Cu sau fără NFB(audiofil sau mai puţin audiofil după preferinţe). Atenţie puterea declarată poate fi şi ZINUS(dacă atacul gc se dă costeliv...,recomand în atac două tranzitoare npn şi un pnp de mică putere cel mai simplu diferenţial/...,desigur 2030 poate fi considerat o glumă..,poate o să postez o schemă dacă va fi cazul). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 O triodă(neglijată) uşor de condus în A2 download/file.php?id=41838&mode=view ...,atacul poate fi chiar "1/2A"...recomand în atac două tranzitoare npn şi un pnp de mică putere cel mai simplu diferenţial/...Hai patru tranzistori (fără subtilităţi) de moment...,"acelaşi montaj"(de atac patru tranzistori) permite cuplaj galvanic gc-EL84-triodă-A2 dacă ne străduim şi încă o chestiune/două/trei... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Totusi, care este pina la urma chestia cu semiconductorii (piei drace) pe calea de semnal , A2 se descurca bine cu "soferi" dotati cu catod, grila si anod asa ca ce rost are siliciul fugator cu temperatura si care trebuiie si compensat cumva...Serios,in curind voi termina un analizor de armonici H2,H3,H4 si H5 iar daca se dovedeste ca spectrul armonic este comparabil intre tub-Si sint dispus la abandonarea prejudecatilor legate de acesta din urma, am pregatite citeva IC-uri de tip D-MOS pentru aceast test Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 "Sunetul de tub" este dat mai ales, îndeosebi de poziţionarea sarcini la anod. Putem pune tuburi în preamplificare ,prefinal câte dorim...fără să obţinem mare lucru,depinde cum se iese pe sarcină în etajul final anod sau catod ... Nivel armonic mare "H2,H3,H4 şi H5"(spectru armonic)...generat în special de asimetria semi-alternaţelor sinus(SE A1 ,A2) ,"micro-detalii" inexistente în sursa de semnal ,adăugate la sursa de semnal (desigur poate suna plăcut cu multe "detalii"-fabricate ,mai ales dacă sunt "instrumentist-amplificat" când am tot interesul să obţin timbru-deosebit/plăcut/bogat...,desigur această "procesare armonică" poate impresiona plăcut mai ales în cfg SE A1-A2 când spectrul armonic devine însemnat). Avea dreptate dvb/zbodeoc/Dorin(în subiectul său...) dar...rămâne să stabilim fiecare ce dorim sa auzim...,în final să fie foarte clar : NU resping micro-detaliile fabricate !dacă impresionează plăcut urechea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 15, 2013 Partajează Postat Iulie 15, 2013 Am reluat lucrul cu OT100 driver Michimori PL36 atacat cu EF80 si gyrator o pentoda EF184 dar de data aceasta analizorul de armonici si THD plus wattmetrul vor fi cele ce decid principalii parametrii ai amplificatorului, osciloscopul mai putinCum din testele anterioare am gasit un optim pt situatia Ua=560v Ia=90mA si Ra=5,7K am sa refac masuratorile din acest punct, oricum atacul EF80/EF184 este mai bun decit varianta din testele initiale iar PL36 poate fi mai liniar decit celelalte tuburi probateTransformatorul este facut de mine cu Np=3079 sp/d=0,35mm si Ns=165 sp/d=1,3mm S=22cm* Zs=16 ohm si Zp=5600 ohmLa o prima masurare a armonicelor H3 are valoarea cea mai mare dar dupa ce finalizez niste masuratori mai amanuntite am sa prezint tot setul ,eventual cu sugestii de la dvs... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum