Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Intrarea audio ar trebui sa se facă pe intrarea inversoare a operationalului - driver ...Nu sunt lamurit de functionarea cu un amanunt ...corectitudinea sensului reactiei ( adica daca chiar aplica pe grila o tensiune negativa proportionala cu căderea de tensiune pe rezistența din catod ) circuitului de autobias...nu cumva acea tensiune e pozitivă ?

Link spre comentariu

O creştere de curent(ia_0) în circuitul anodic conuce la o majorare a tensiuni pozitive pe intrarea inversoare U2 practic ieşirea U2 coboară spre minus ,această coborâre spre minus este "amplificată"/repetată neinvesat de U1 aşadar pentru o creştere a curentului anodic grila se negativează(şi invers , o scadere a curentului anodic...).

Link spre comentariu

Daca creste curentul catodic, creste tensiunea pe rezistenta din catod. Daca creste tensiunea pe rezistenta din catod, scade tensiunea pe iesirea operationalului (e inversor) Daca scade tensiunea pe iesirea operationalului scade si tensiunea pe iesirea driverului. Daca scade tensiunea in grila, scade curentul din catod.Imi convine ca anodul lampii sa fie inversat fata de intrare, pentru ca e mare si radiaza. O eventuala interferenta intre anod si intrare e reactie negativa nu pozitiva. De aia am atacat driverul pe In+. Traful de iesire va fi conectat in asa fel incit per global amplificatorul sa nu fie inversor.Vad ca am scris deodata cu Valderama.O sa mai fac citeva mici modificari in schema. De exemplu sa pun alt operational, alimentat la +-15V. (sau chiar la +5V -25V prietenii stiu de ce)

Link spre comentariu

Integratul ce ataca tubul nu e obligatoriu sa aibe tensiuni de alimentare simetrice. Daca, sa zicem ca exemplu, tensiunea maxima de grila la un anumit tub e +5V...-60V atunci integratul se poate alimenta cu +10V si respectiv -65V, ceva mai mare pentru a compensa caderea de tensiune pe integrat. In acest fel se pot folosi si integrate cu tensiune de alimentare mai mica. In exemplul dat +10V...-65V in loc de +65...-65V. Asta inseamna o tensiune de alimentare de 75V in loc de 130V. Asa, gama integratelor folosibile se extinde si pretul de cost scade.Asta in general vorbind.Am sa comentez putin schema ta Misa.Integratul driver are o amplificare de 31,5 in ca si egala cu 1 in cc datorita lui C6.Integratul de la autobias nu poate da o tensiune de iesire mai mare decit tensiunea de alimentare iar daca tinem cont de caderea de tensiune din integrat probabil ca mai mult de +/- 3,5V nu poate da. In conditiile in care driverul amplifica f. putin sau chiar deloc la o frecventa mica, frcventa de corectie a autobiasului, nu o sa aibe integratul driver destula tensiune de negativare, functioneaza aproape ca un repetor.

Link spre comentariu

Da, vezi ca cu citeva minute inainte sa postezi tu am editat postul si am scris despre modificarea alimentarilor operationalului exact din cauza ca driverul LME are amplificare 1 in cc. Oricum aceste aspecte fac parte din "aranjarea finala" a schemei. Deocamdata principiul sa fie bun. Chestia care nu o stiu este cum se comporta LME-ul daca pun in paralel cu condensatorul C6 o rezistenta in asa fel incit sa-i dau si o amplificare in cc. In mod normal ar trebui sa functioneze la fel dar nu am testat desi am mai lucrat cu LME-uri din alea...Am observat ca diverse integrate optimizate pentru audio datorita fix acestor optimizari pot avea comportament incontrolabil in situatii in care operationalele uzuale functioneaza ca la carte. De aia zic eu ca trebuie testat. Si alte amplificatoare produse de NS (TI) prezinta unele anomalii cum ai "iesit" din schema data in catalog, (am testat eu) lucru la care nu ma asteptam.Oricum o sa desenez o schema completa, cu conensatorii care mai vin pusi in paralel cu cei figurati...etc.Intr-adevar, operationalele pot sa aiba alimentare asimetrica fara nici o problema. Situatia cu SRS360 e absolut particulara.

Link spre comentariu

O situatie asemanatoare este intalnita la baleiajul pe verticala ( cadre ) la televizoarele tip Cromatic unde finalul A2030 era alimentat diferential , dar tensiunile erau asimetrice...rezulta ca principiul propus de @misa este perfect functional .

Link spre comentariu

Mai jos propun o varianta simpla de autobias (conceptie proprie).R1+R2+R3+R4=3,84k pentru a amplifica 250mV de 260 de ori pina la -65V.Condensatoarele se pun in functie de cit de rapida vrem sa fie bucla de reactie.Intrarea poate fi fara condensator daca semnalul e fara componenta continua.Schema se mai poate modifica si perfectiona dar chiar si asa e perfect functionala. post-32982-139829615688_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sigur, teoretic merge. Totusi, ai grija ca LME49830 (10) are conexiune de masa, nu ca operationalele normale. Tensiunea maxima de +-100V pe pinii de alimentare cred ca e data fata de masa. Nu cred ca e OK acel 130V. Asta ar fi problema zic eu. (n-am testat situatia descrisa de tine si nu am auzit vre-un comentariu. Eu vorbesc doar din foaia de catalog si experienta proprie)Si alte operationale de putere ar putea avea o problema cu diferenta de potential intre In+ si V-. La unele cipuri e data in catalog tensiunea maxima permisa intre oricare pini.De asemenea, folosirea unui operational ca integrator e mult mai eficienta ca un simplu filtraj RC. Gindeste-te ca nu e voie sa intre in grila prin autobias semnal audio. Chiar am comentat o schema la care filtrajul semnalului de reactie se facea cu un condensator de 10000uF. Solutie ciobaneasca zic eu.Eu tocmai asta am incercat sa elimin din bucla de reactie, condensatorii electrolitici mari si instabili, atit ca si capacitate cit si ca si curent de fuga.

Link spre comentariu

Eu am pus pe schema un operational generic, sunt multe tipuri de operationale ce merg. Nu e obligatoriu sa folosim LME49830.Uite un integrat bun si ieftin: Apex Microtechnology PA45PA45.pdfMerge pina la o tensiune diferentiala de 150V.Exista si mai performante dar mai scumpe, PA82J merge pina la 300V.De ce crezi ca iesirea de la operational e zero V ?Condensatoarele au rol si de eliminare a componentei audio.

Link spre comentariu

Nu sta in 0. Am gresit.Bineinteles ca filtrajul RC tinde sa elimine componenta audio...chestia e ca nu reuseste la fel de bine ca un integrator cu cond de 0.1uF pe reactie negativa.Da, sunt multe solutii...cu diverse componente industriale tapene cu adevarat, dar parca tot mai frumos e sa folosesti componente dedicate pentru scopul propus nu? Cu atit mai mult cu cit de fapt nu sunt chiar asa scumpe pentru ce performante au...Scumpa e constructia in sine nu componentele.

Link spre comentariu

Ar fi deajuns ca cele doua condensatoare sa aibe 330uF iar rezistentele R3-R4 1K pentru a atenua componenta audio la 50Hz de 10.000 de ori. La 5KHz va fi atenuata de 1.000.000 de ori.E o situatie viteza de reactie a buclei versus atenuare a componentei alternative. Cu cit atenuarea componentei audio e nai buna cu atit e mai lenta bucla de reactie. Indiferent ce componente folosesti si ce solutie tehnica adopti.Unde e compromisul ?

Link spre comentariu

OK. Dar la 20 Hz? dar la 16Hz? Inregistrarile de calitate contin chiar si 16Hz! Propune o schema completa in A2, conform titlului si o discutam. Pentru autobias e un subiect separat, in care propun sa mutam aceste discutii.

Link spre comentariu

Schema propusa e perfecta pentru A2. De ce ? Pentru ca integratul propus (PA45) are o tensiune de alimentare de +15V ceea ce inseamna tensiuni de iesire pozitive de pina la +12V (aproximativ). In plus are o capabilitate de curent de 5A la iesire. +autobiasul. Pentru tubul SRS360, de care ai pomenit, nu am gasit documentatie. Daca ai ceva trimite-mi. Pentru ce tub vrei o schema? Ma intereseaza ce excursie de tensiune sa aibe pe grila, intre cit si cit si ce curent pentru A2.Mai spunemi de cite ori vrei sa atenueze semnalul audio la 20Hz. De ce sa nu includem si autobiasul in aceeasi schema daca se poate?

Link spre comentariu

SRS360=TB3-750Nu vreau nici o schema pentru nici un tub. Daca TU vrei, prezint-o si gata, dar sa fie A2 daca o prezinti aici. Evident, servobiasul poti sa-l incluzi sau nu. Cum doresti. Eu chiar nu-ti cer nimic, la fel cum nu cer nimanui de aici. Daca vrei pui o schema daca nu vrei nu o pui. Cui crezi ca-i pasa?

Link spre comentariu

Te superi degeaba.Daca e doar sa fie pentru A2 atunci e prea simpla problema. 1.Pui un integrat care sa suporte tensiunea maxima + caderea de tensiune din integrat.2.Tensiunea pozitiva sa fie cu citiva volti mai mare decit cea maxima pozitiva pe grila iar cea minima cu citiva volti mai negativa decit cea mai negativa pe grila.3.Integratul sa aibe suficienta capabilitate de curent.4.Sa aibe distorsiuni suficient de mici pentru audio.Atit. totul se rezuma la alegerea integratului nu la o schma. Doar pentru ca e A2 nu e nevoie de o schema speciala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări