Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Este de inteles , oricum daca as dori sa am ceva de calitatea Sowter, prefer sa economisesc 50% si sa-l comand la tine fiindca poti sa faci repede si bine fara multa vorbarie (un pic rimeaza )si cind am timp incerc sa fac si eu ca tine (glumesc ,nu am timp de asa ceva)

Link spre comentariu

Este de inteles , oricum daca as dori sa am ceva de calitatea Sowter, prefer sa economisesc 50% si sa-l comand la tine fiindca poti sa faci repede si bine fara multa vorbarie (un pic rimeaza )si cind am timp incerc sa fac si eu ca tine (glumesc ,nu am timp de asa ceva)

Eu am timp si nu glumesc insa pretul e facut de mine nu de client :)
Link spre comentariu

Si care ar fi pretul tau pentru un drossel de calitatea celui Sowter?

Versiunea cu tolaE+I are o cotatie iar C-core alta cotatie dar mai important e nr de bucati pt unul nici nu ma complic, orientativ pt 2 bucati c-core 2x116 euro=232 euro transport exclus(sau cu transport adus acasa alti 15 euro )iar inchis in cutie de fier cu pini la baza alti 64 euro/buc (va fi blocat cu rasina in cutie)
Link spre comentariu

Aceasta este schema finala dupa o serie de modificari ale etajelor preamplificatoare si inainte de a incepe constructia amplificatorului apelez la bunavointa d-lui Lazaroiu pt o simulare, fireste in limita timpului disponibilVarianta mai accesibila pt preamplificator +driver ar putea fi tuburile 6N1P, 6N6P si 6N13S dar din pacate nu am 6N6P pt a verifica practic acest lucru

post-9277-139829496175_thumb.jpg

Link spre comentariu

Impecabil,daca si in practica o sa "mearga" ca in simulare schema poate reprezenta proiectul anului fara tagada.

In simulare am folosit tuburile recomandate de dv.; E88CC,E182CC (Echiv.5687),6080 (6N13S) si OT100.

Nu am avut model pentru 5687 dar E182CC este echivalent cu acest tub,tub care se folosea cu precadere in tehnica digitala si in generatoare de functii,dar montajul va functiona foarte bine si cu 6N6P si chiar E80CC fara modificari.

Mai jos sunt rezultatele simularii:

schema circuitului

Posted Image

patru diagrame cu semanlele in iesire,pe grila lui OT100,in anod OT100 si curentul anodic OT100:

Posted Image

Raspunsul armonic la care se mai poate lucra prin realizarea practica a OT-ului:

Posted Image

si analiza Fourier (distorsiuni si faze)

Posted Image

in schema dv. cred ca exista o mica greseala de redactare in ceea ce priveste tensiunea pe grila lui OT100...

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu, multumesc pt efortul depus dar in schema dvs exista o eroare legata de drive-ul cu 6080 adica tubul U6 are grila gresit conectata ,aceasta trebuie sa fie la -110v comparati cu schema desenata de mine si in acest caz tensiunea pe grila OT100 este corecta

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu, multumesc pt efortul depus dar in schema dvs exista o eroare legata de drive-ul cu 6080 adica tubul U6 are grila gresit conectata ,aceasta trebuie sa fie la -110v comparati cu schema desenata de mine si in acest caz tensiunea pe grila OT100 este corecta

Corect!..imi cer scuze,dar se pare ca si schema desenata si simulata de mine functioneaza foarte bine(!!!!)....acum ramane sa simulez si in conditiile corectate de dv.

si eu va multumesc d-le Marius!

Poate gresesc eu sau nu inteleg ; cu -13.5V pe grila lui OT100 o sa avem,asa dupa cum se vede si pe grafic ,cam 30mA Ianod si o putere Pda=16.26W,deci cred ca ar fi vorba de alta clasa de functionare,repet,poate nu inteleg eu !?!?!

Oare nu trebuie adusa grila lui OT100 intr-un regim pozitiv???

schema corectata:

Posted Image

caracteristici 8005 [OT100]

Posted Image

..pe grafic se poate determina foarte precis acest PSF,nu am rabdare in aceste momente..

Link spre comentariu

Se poate întâmpla că OT100 să nu fie echivalent perfect 8005 ,sau în cazul în care ar fi echivalent perfect un tub OT100 dat probabil poate avea o dispersie de parametri care să conducă la aceste diferenţe -ug în raport cu ia_0 pentru regimul dat.

Am spus cândva că nu cred ca tubul OT100 să fie echivalent perfect 8005.

Link spre comentariu

OT100 este echivalent cu RCA8005,trebuie sa avem incredere in datele oferite de cataloage serioase,altfel nu ar mai avea rost sa ne apucam de "treaba",nu?

Eu asa procedez,mai intreb si in dreapta si in stanga,dar orientarea de baza este catalogul.In simulare,modelul folosit de mine si ecuatia triodei este un model Koren-2008,model de care sunt foarte sigur deoarece luand orice PSF la intamplare se suprapune perfect cu familiile de caracteristici din cataloage.In weekend o sa fac si eu o proba cu un OT100 de care sunt sigur ca este nou,singurul de altfel.Am o sursa de 500V pentru anod,grila o sa fie la zero volti (la katod) si ar trebui sa am 90mA...95mA prin circuitul anodic.

Catalog de luat in seama aici:

http://frank.pocnet.net/vademecum4.html

Orientarea in realizarea unui proiect folosind datele din catalog,face ca acel proiect sa fie realizat in conditii si cu rezultate similare de catre oricine,daca nu vom fi siguri de tubul folosit ce-l avem,atunci montajul nu va functiona decat cu ACEL tub,este parerea mea si sper sa nu fie cu suparare.

Link spre comentariu

Sigur blue deţine mai mult decât un singur tub OT100 în concluzie va fi în măsură să precizeze dacă OT100 poate fi considerat echivalent perfect 8005(sau ne aflam în faţa unei dispersii de parametri ieşită din comun OT100).

Am încredere în determinările fizice/materiale prezentate de blue(OT100 ugc=-13V...) dar şi în simulări 8005(în acest fel se poate înţelege că trebuie să existe o explicaţie care să satisfacă cele doua situatii simulare versus fizic/material...).

Nu am găsit foaie de catalog pentru OT100 ,ca şi concluzie nu ştim de moment dacă caracteristicile OT100 se suprapun perfect 8005 ,cine deţine foaie de catalog OT100 să o prezinte aici(eventual)...

Link spre comentariu

Am gasit-o eu intr-un catalog ( pe net ) polonez , era identica la familiile de curbe cu cea americana , diferenta fiind doar la puterea disipata ( mai mica pentru OT100 ) .La vremea respectiva am atasat pe forum acele date , pacat ca s-au sters . Pentru mine nu au prezentat interes si nu le-am salvat , dar catalogul poate fi gasit de cei interesati pe net .

Link spre comentariu

Masuratori practice facute de un coleg de pe forum,M.Trofin din Iasi pentru 22 de bucati OT100 folosite.Conditiile masuratorilor sunt date de d-lui in tabelul atasat. Dispersia parametrilor este foarte mare in cazul tuburilor "obosite",cateva au supra-emisie iar pentru unele ...se poate vedea in tabel. Deci; daca nu avem tuburi noi,putem construi un amplificator care sa functioneze numai cu tuburile din "gestiunea" noastra,adica se vor face modificari pentru fiecare tub ce-l vom utiliza. Oricum,eu am laudat schema si cred ca cine doreste sa o abordeze va trebui sa faca reglajele ce vor fi necesare pentru parametrizare in functie de tuburile folosite.P.S am avut permisiunea verbala a autorului pentru a posta acest tabel.

Link spre comentariu

Cred ca undeva s-a strecurat o eroare ...Clasa A2 nu implica ca tensiunea pe Grila sa fie zero sau pozitiva ? In schema lui Blue se vede clar ca tensiunea pe grila este negativa , la varfuri de modulatie ar putea trece in zona pozitiva , deci va putea functiona si in clasa A2 dar nu permanent . Adica nici putere audio prea mare nu va scoate...In schema Lazaroiu se vede clar ca tensiunea pe grila este pozitiva , adica clasa A2 absolut clar .Nu cumva este o eroare pe schema lui Blue , si de fapt pe grila sunt +13,3 V ? Sau gresesc si schemele sunt OK in ambele variante , dar nu mai putem discuta de polarizare A2 in varianta lui Blue pentru OT100 ?In schema lui Michimori are pe grila lui 811 fix +18,5 V , deci este in clasa A2 absolut clar !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări