Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Ce să spun ? , Să trăiască Michimori ! (cathode follower) şi să precizeze autorul ca nu se afla în A2 decât 1w-2w hai 3w către puterea maximă în sarcină la ieşire.Mai pot să spun că să ajuns cu sarcina la anod(6s33s-SE) cam pe unde trebuie(în regimul dat , probabil 1k ar fi fost mai bine dar nu sigur ,nu cunosc acest tub 6s33s).

************************************************************************************************** Asa este dl.Vali in ceea ce priveste sarcina la anod,eu nu am vrut sa spun nimic despre asta ci doar am analizat adliteram schema autorului,mai ales cand am citit "CV-ul" acestui renumit proiectant si constructor de echipamente audio,mai ales cu tuburi si bineinteles ca oriunde este loc de mai bine... Oricum,mie mi se pare interesanta aceasta schema cu toate ca de fapt este un "Michimori" cu droser,dar eu fac parte din categoria celor ce asculta muzica,nu sunt un audiofil inrait,asa ca nici lampa asta nu-mi place si nici ideea unui soc anodic nu-mi surade (!!),eu raman la certitudinea si la "adapostul" unor tuburi proiectate si fabricate pentru audio,sunt mai conservator,asta-i!
Link spre comentariu

Cam asa arata raspunsul armonic pentru amplificatorul din aceasta discutie in cele doua variante: cu R1 la masa asa cum involuntar si gresit am facut eu in prima simulare si cu R1 in reactia locala 6L6GC. Acum se poate face o comparatie si se poate trage o concluzie.

Link spre comentariu

Este o reactanta care pt curent continuu are valoarea egala cu rezistenta drossel-ului iar pt curent alternativ o valoare ridicata in felul acesta PS-ul tubului se stabileste in c.c. iar functionarea dinamica depinde de calitatea reactanteiCorect valoarea acesteia este dictata de redarea la -1 sau -3 dB pt frecventa minima aleasa iar pt frecvente mari atenuarea depinde de calitatea executiei acestui drossel (capacitati parazite mici ,inductanta de pierderi redusa etc) sau ideal inductanta mare ,rezistenta mica, pierderi magnetice minime in miez ,geometrie a infasurarilor optima pt minimum inductanta de scapari... cam asa arata un SOWTERIndiferent unde este pus acest drossel fie in catod fie in anod, el este cel ce determina uniformitatea transferului spre urmatorul etaj deci un aspect extrem de important !

Link spre comentariu

In principiu pt droserul buclucas ar merge:un miez de 16cm2 ,intrefier0,1mm pt un curent de 25mA...fir de 0,12mm diametru si 3200 spire ar fi suficient pt 100H desigur asezarea si inserierea diferitelor sectiuni e marea problema (pt uni) :rade:dat fiind sectiunea sirmei se poate folosi tola de dimensiuni reduse.Chiar E16.

Link spre comentariu

@Gabriele, "droserul" buclucas este cat se poate de real, nu functioneaza contrar anumitor reguli "teoretice" Sa stabilesti 16cm* cu 3200 spire si un intrefier ochiometric cu un bobinaj frenetic are o justificare oarecare, poate intentia este buna...

Link spre comentariu

Deranjaza sectiunea mare..... uite un alt exemplu: 100 Henry;S=7,5cm2;Curent =30mA;Intrefier =0,3mm;Numar spire=8000 Diametru fir=0,12mm Si asezarea si inserierea bobinelor:2 Galeti a cite 8 bobine fiecare(16 sectiuni a 500 spire) si .....restul stiti voi (sper) :rade: icon_jook asa de dimineata!cafea bineinteles :limb:Eu prefer varianta cu sectiune mare si sirma relativ putina :da............................Si inca o varianta:Pt.curent =50mAsectiune miez=12,5cm2diametru 0,16mmnumar de spire=8000intrefier=0,5mm

Link spre comentariu

Pina sa incingem lampile cred ca ar trebui cautata o lampa prefinala cu panta mai mare si cu un curent in gol de ~15-20mA. Asa am putea eventual cobori droselul pe pamint... bineinteles daca schimbam si intrarea... putin ☺

Link spre comentariu

Deranjaza sectiunea mare..... uite un alt exemplu: 100 Henry;S=7,5cm2;Curent =30mA;Intrefier =0,3mm;Numar spire=8000 Diametru fir=0,12mm Si asezarea si inserierea bobinelor:2 Galeti a cite 8 bobine fiecare(16 sectiuni a 500 spire) si .....restul stiti voi (sper) :rade: icon_jook asa de dimineata!cafea bineinteles :limb:Eu prefer varianta cu sectiune mare si sirma relativ putina :da............................Si inca o varianta:Pt.curent =50mAsectiune miez=12,5cm2diametru 0,16mmnumar de spire=8000intrefier=0,5mm

Varianta fier mult si sarma putina este cea corecta, doar asa se obtine inductanta mare si rezistenta mica in c.c. , intrefier acceptabil si capacitati rezidualale reduse, mai pe scurt ceva asemanator unui Sowter :da
Link spre comentariu

Nu stiu daca se poate face o regula din asta Blue. De exemplu, intr-o aplicatie am nevoie de un DCR intr-o anumita plaja (2-2k5 la ~150H) care intra in calculul PSF-ului. Nu spun ca-i mai simplu decit cu spire mai putine... Cred in schimb ca numitorul comun al unui astfel de drosel trebuie sa fie capacitatea redusa in domeniul de lucru, care nu-i neaparat echivalenta cu mult fier si putin cupru ☺

Link spre comentariu

Nu stiu daca se poate face o regula din asta Blue. De exemplu, intr-o aplicatie am nevoie de un DCR intr-o anumita plaja (2-2k5 la ~150H) care intra in calculul PSF-ului. Nu spun ca-i mai simplu decit cu spire mai putine... Cred in schimb ca numitorul comun al unui astfel de drosel trebuie sa fie capacitatea redusa in domeniul de lucru, care nu-i neaparat echivalenta cu mult fier si putin cupru ☺

Pai pt capacitati reduse trebuiesc spire putine rezulta o rezistenta mica deci un factor mare de calitate iar daca miezul este super vom avea o inductanta mare si... Q.E.D.
Link spre comentariu

Ce sa ne mai ascundem dupa aparente ...tipul a ales soweter-ul si din comoditate (pt dinsul 150 euro nu e decit 10%din salariu)nu are rost sa se complice.....bineinteles ca merge la sigur :rade: ideea e ca un adevarat electronist poate face in" casa" asa ceva daca poseda cunostintele necesare si o sursa sigura de materiale de calitate in rest rabdare ca tutunul e daunator :sparge:

Link spre comentariu

Fireste ca se poate face un drossel, ce mare lucru sa umpli carcasa cu conductor un ales pt o densitate de curent convenabila, sa creezi infasurari alternate in galeti si sa ai straturi de hirtie izolatoare intre straturi suficient de groase incat sa nu se formeze condensatoare distribuite apoi un proces de impregnare in lac sau parafina si un intrefier ales (nu calculat) dupa o metoda simpla ?Cel mai complicat este insa procurarea unui miez bun de care depinde covarsitor calitatea drossel-ului, ceva de genul C-core sau R-core :limb: ce zici ?

Link spre comentariu

Cel mai complicat este insa procurarea unui miez bun de care depinde covarsitor calitatea drossel-ului, ceva de genul C-core sau R-core :limb: ce zici ?

Personal am pe alese tot ce ai descris ....dar nu sunt motivat suficient(daca-mi comanda cineva sigur pot sa fac ) dar am alte prioritatii :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări