Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Am facut o aluzie in special la mai tinerii colegi(si nu din rautate) se intelege ,don Lazaroiu a sesizat bine "nuanta" afirmatiei mele oricum dumnealui "cocheteaza"acum cu teoria pt ca are o experienta(practica) uriasa cu alte cuvinte are o baza f solida unde mai pui si pasiunea,rabdarea :aplauze Deci, despre ce era vorba..!?? :rade: aaaa droser ....de 3 kg se face :da si mai ieftin!!

Link spre comentariu

Sigur ca se poate face un drossel mai ietin, Don Gabriele, dar multe lucruri au pretul proportional cu, calitatea, drept este ca la noi se intimpla sa fie si invers :limb: Totusi de ce a pus norvegianul un drossel mai scump ca si OT-ul ?

Link spre comentariu

Sigur ca se poate face un drossel mai ietin, Don Gabriele, dar multe lucruri au pretul proportional cu, calitatea, drept este ca la noi se intimpla sa fie si invers :limb: Totusi de ce a pus norvegianul un drossel mai scump ca si OT-ul ?

Stiti de ce???Tocmai pentru a face un amplificator cu o lampa ce nu este pentru audio,sa "sune" ca un amplificator cu o lampa consacrata ex. 300B. Asta nu se poate face decat cu un astfel de soc si cu configuratia gasita de el, 6L6GC.Daca ati observat raspunsul armonic al acestui amplificator,cred ca puteti sa spuneti ca este aproape identic cu al unui 300B,am postat eu cu ceva timp in urma tot pe acest forum FFT pentru 300B. Daca analizam pretul total,o sa observam ca realizatorul este si foarte practic; doua tuburi adevarate 300B ar costa cam tot cat doua astfel de drosere si care au si viata limitata (compatativ cu un droser!) si se pot distruge foarte usor printr-o proasta manipulare,dar folosind canfiguratia gandita de el,amplificatorul va avea performantele unui HI-END cu tuburi consacrate,care sunt si foarte ieftine,asta-i parerea mea... Am spus si mai devreme,meritul pentru performantele acestui amplificator il are acel droser si tubul 6L6GC.
Link spre comentariu

Asa este, intrebarea era retorica, un drossel de calitate si un tub bun sint atuurile norvegianului.Ce am putea face noi fara sa scoatem bani prea multi din buzunar ? Eu zic ca in primul rand o discutie referitoare la acest drossel care este departe de a fi doar o bobina pe miez, poate sa fie la fel de greu de facut ca un interstage, ce ziceti ?

Link spre comentariu

Sint sanse considerabile ca acel drosel sa se poata obtine dintr-un interstage 1:1, 25H, 50mA, 400V, 30Hz legat in serie. Blue, parca tocmai ai facut asa ceva... dupa cit ai muncit la el cam cu cit l-ai vinde?! ☺

Link spre comentariu

Asa este, intrebarea era retorica, un drossel de calitate si un tub bun sint atuurile norvegianului.Ce am putea face noi fara sa scoatem bani prea multi din buzunar ? Eu zic ca in primul rand o discutie referitoare la acest drossel care este departe de a fi doar o bobina pe miez, poate sa fie la fel de greu de facut ca un interstage, ce ziceti ?

Tocmai am vb. mai devreme cu la telefon si l-am provocat cu aceasta lucrare...,v-am sunat si pe dv. dar.....permanent raspunde "CASUTA POSTALA" :jytuiyu Eu nu mai am rabdarea si mai ales timpul pentru asa ceva...,mai nou am facut doua trafuri OT ,pentru studiu si cercetare, pe miezuri R-CORE,rezultatele sunt muuult peste asteptari,cred ca daca as avea astfel de miezuri nu as mai lucra pe nimic altceva,credeti-ma!
Link spre comentariu

Atunci când tubul final(6s33s cfg.SE) are grila de comandă la -98v(negativată) în raport cu catodul chiar dacă tensiunea de atac de amplitudine maximă gc(semialternanta pozitivă de atac) depăşeşte negativarea doar cu 3-4V(4% din atac se situează în A2) Nu se poate considera că tubul final lucrează în clasa A2.

Autorul schemei date fiind greşit din acest punct de vedere(A2) în opinia mea.

Pentru 45W disipaţie(la anod 6s33s) să ajuns cu puterea utilă în sarcină la ieşire 22W !!?? (cfg. trioda SE) download/file.php?id=27334&mode=view asta înseamnă 24W-28W putere utilă anod !!! funcţie de randament OT , gândiţi dumneavoastră mai departe(ce vă "spune" vouă acea simulare)... ,atenţie !, totuşi modulaţia totală simetrică ia_0 6S33S sinus (179mA) pe sarcina specificată(1250Ω) ne conduce la 20W putere utilă la anod(0,179A X 0,707 = 0,1265Aef adică 0,1265 X 0,1265 X 1250Ω = 20W).

Aici văd că şi un OT destinat SE are randament 0,95 chiar 0,98(în simulări).

În audio randamentul unui OT destinat cfg.SE extrem de rar poate poate depăşi 0,85

"Am înţeles cred" ,secundare cu Rcc 1Ω nu se reflectă ,Rcc primar nu mai contează ,capacităţi ,inductate de scăpări şi pierderile în fier nu mai au nici un aport în randament.

Acest amplificator download/file.php?id=27334&mode=view poate scoate la ieşire maxim 16-17W în sarcina secundar sinus nelimitat(nesimulat) din care ultimii 1-1,5W din coadă în A2.

Link spre comentariu

@lazaroiu

Poate nu strică să simulaţi schema corect reprezentată (de autor) , mă rog ,dacă consideraţi că ar fi totuna...

În principiu trebuie să utilizăm în simulare un randament OT pt cfg SE η=0,8 maxim η=0,85 dacă dorim să fim mai aproape de realitate.

ClasaA2 poate fi lăsată pentru alte tuburi în configuraţii SE(alt tub în etajul final SE ,6s33s nu poate fi asociat cu A2 din motive lesne/uşor de înţeles) unde A2 are pondere semnificativă(în puterea utilă).

post-18717-139829492447_thumb.jpg

post-18717-139829492455_thumb.jpg

Link spre comentariu

Simularea schemei originale cu mica greseala corectata.Acum ramane sa analizati daca sunt modificari importante in ceea ce priveste performantele cu R10 in reactia locala 6L6GC,comparativ cu R10 la masa.

Modelele de OT in SPICE eu le fac pentru un randament de cel mult 0,78.

Daca cineva in practica le va realiza cu un randamanet >0,8 atunci este perfect,daca nu atunci nu mai este OK si va fi numai problema celui ce-l construieste.

Am pus mai jos si o diagrama si rezulatul puterii maxime cu THD>11% la 26W...!!!!!!!!!!...deci 22W se pot obtine usor.

Pentru schema simulata am avut un semnal la intrare Vi=1.8V~ pentru o putere pe sarcina Ps=18W

Pentru 22W pe sarcina trebuie un semnal la intrare Vi=2.07V,iar THD pentru 22W va fi 8.2%.

Si ca sa vedeti si cum arata un model de OT,aici pentru 6C33C....

Si formula LTC pentru OT,poate cineva este interesat:

.SUBCKT OT 6C33C 1 2 ;

PARAMETERS pt.SE 6C33C:

+PARAMS: LPRIM=8 LLKG=.030 RPRIM=47 CPRIM=750PF LRATIO={8/1250}

* LPRIM IS THE TOTAL PRIMARY L (VARIES WITH MEASUREMENT).

* LLKG IS THE LEAKAGE L (MEASURABLE: CONSISTENT).

* RPRIM IS THE TOTAL PRIMARY R.

* CPRIM IS THE MEASURED PRIMARY CAPACITANCE.

* LRATIO IS THE INDUCTANCE RATIO: (8 OHMS)/(PRIMARY Z).

.PARAM QFCTR={LPRIM/LLKG} ; Q-FACTOR.

CS1 1 2 {CPRIM} ; PRIMARY CAPACITANCE

RS1 1 2 300K ; SHUNT R FOR HIGH FREQUENCY EFFECTS.

LP1 1 1 2 {LPRIM*.07} ; .6541H ; PRIMARY

RP1 1 2 2 {RPRIM*.4}

LP1 1 2 1 {LPRIM*.03} ; .2314H

LP2 1 2 2 {LPRIM*.03}

LP2 1 2 1 {8/1250*LPRIM*LRATIO} ; 1250- OHM WINDING: (2-SQRT(2))^2

LP2 2 1 1 {.17157*LPRIM*LRATIO} ;8 OHM WINDING: (SQRT(2)-1)^2

KALL LP1 LP2{1-1/(2*QFCTR)} ; COUPLING

.ENDS OT 6C33C SE

Link spre comentariu

Am înţeles ,18W sinus-limitat ca să nu fie 16-17W sinus-nelimitat(aşa cum am spus),sau tensiunea de atac Vg1(+139,9/-83,45)pentru 18W ca să nu fie vârful pozitiv 3-4V peste negativare că în cazul 16-17W sinus nelimitat.

Link spre comentariu

Am înţeles ,18W sinus-limitat ca să nu fie 16-17W sinus-nelimitat(aşa cum am spus),sau tensiunea de atac Vg1(+139,9/-83,45)pentru 18W ca să nu fie vârful pozitiv 3-4V peste negativare că în cazul 16-17W sinus nelimitat.

Da,nu v-am contrazis,astea sunt valorile obtinute cu acelasi nivel la intrare ca si atunci cand schema era "gresita",doar am modificat R10 canecatand-o la reactia locala 6L6GC...nu-i schema mea,eu doar am facut ce mi-ati cerut.

Pana la urma schema este faina,sau nu???...ce spuneti?..,comparativ cu alte scheme cu 6C33C?

Link spre comentariu

Ce să spun ? , Să trăiască Michimori ! (cathode follower) şi să precizeze autorul ca nu se afla în A2 decât 1w-2w hai 3w către puterea maximă în sarcină la ieşire.Mai pot să spun că să ajuns cu sarcina la anod(6s33s-SE) cam pe unde trebuie(în regimul dat , probabil 1k ar fi fost mai bine dar nu sigur ,nu cunosc acest tub 6s33s).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări