Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Daca dai semnal dreptungiular o sa vezi ca transformatorul "se cere" inversor daca lucrezi cu masa comuna. Ar fi interesant un "clasic" dreptunghiular la 10 kHz...Pina la urma cu ce rezistente s-a ridicat tabelul?, ca sa ridic si eu la fel...

Ambele rezistoare sint de 1250 ohm , dar pt transformatoarele tale ar putea fi nevoie de alte valori :limb: Daca inteleg bine este necesara schimbarea fazarii infasurarilor pt cea ce spui "inversor" sau...Chestia cu cei 10Khz sqd eu zic ca merita vizualizata dupa ce amplificatorul functioneaza si "cinta" nu de alta dar eu am auzit amplificatoare ce sunau foarte bine pe boxe RFT cu compresie iar pe rezistorul de sarcina oscilograma era modesta, sint niste chestii...
Link spre comentariu
:freaza: Bun, am reusit sa termin unul insa va fi tot de test (sau, in sfirsit, un nou drosel) pentru ca s-a umflat destul de tare si n-am reusit sa bobinez decit 2x2080spire dupa cum urmeaza: 5,5cmp, rezistenta 182ohm (cred ca-i sirma de 0,19mm, de fapt), inductanta 18H (100Hz) cu intrefier de 0,02mm, inductanta pierderi 6,2mH(100Hz), capacitate infasurare 31pF (10kHz), capacitate primar-secundar 16nF (am folosit un interleaving mai mare).La schema de pe linga tabelul tau am folosit 3,2Vpp/50ohm cu doua rezistente de 1k, cu prima sonda (Y1) pusa dupa prima rezistenta si cu cea de-a doua sonda (Y2) pe rezistenta de sarcina. N-am mai facut tabel pentru ca am -0,3Vpp pe la 10-15Hz iar pe la 60-70kHz o neliniaritate de +/-0,15Vpp. In rest nivelul arata ca-n atasament (1-10-100kHz), indiferent de forma de unda. icon_jookpost-19106-139829480353_thumb.jpgpost-19106-139829480375_thumb.jpgpost-19106-139829480384_thumb.jpgpost-19106-139829480403_thumb.jpgIdeea este ca daca nu bobinezi bifilar poti folosi traf-ul (si) ca inversor si da, e vorba de fazare...
Link spre comentariu

Bun, inseamna ca facem concurs! ☺ Eu am de facut miine-poimiine citeva interstage-uri tot pentru OT100, sectiune miez E+I 5,5cmp, tole 0,3mm ferosiliciu, sirma 0,2 (0,226)mm. Testele preliminare ma duc undeva pe la 25-35H cu intrefier de 0,07mm. O sa lucrez cu izolatie intre fiecare strat de 0,1mm altfel nu cred sa scap de rezonanta (n-ai cum sa scapi de ea, de fapt, insa e important pe la ce frecventa apare...). Ar fi interesant sa vezi pe unde iti apare rezonanta pe traful pe care l-ai facut.Later edit: Am corectat sectiunea mai sus, de fapt am scule pregatite doua tipuri de sectiuni, de 4,5 si 5,5cmp...

OT100 cere un curent de grila destul de mare pe o impendanta scazuta de acea un interstage 1:1 nu poate asigura acest deziderat, am gresit abordind aceasta metoda ,oricum transformatorul o data facut poate fi folosit si in alte aplicatii...Revin la metoda Michimori...
Link spre comentariu

OT100 cere un curent de grila destul de mare pe o impendanta scazuta de acea un interstage 1:1 nu poate asigura acest deziderat, am gresit abordind aceasta metoda ,oricum transformatorul o data facut poate fi folosit si in alte aplicatii...

Revin la metoda Michimori...

Incercati varianta asta,credeti-ma,va merge bine (foarte bine),eu am incercat un singur canal deoarece nu am al-2-lea miez C identic cu cel din imagine si nici macar doua E+I identice (bineinteles identice calitativ!).

Schema de mai jos este OK,am mai postat-o aici candva,dar nu prea a fost "analizata"si nici macar criticata de cineva,parca a spus cate ceva (!?)...,stiu ca dv, sunteti pasionat de A2 si...mai am inca o mare dezamagire; am patru bucati de OT100 pe care ma bazam ca sunt OK,dar se pare am avut "norocul" sa gasesc oameni cu un caracter infect de la care sa mai luam si noi teapa!!!!!...asta este,numai cine nu risca nu castiga.

Oricum pana voi gasi cel putin doua OT100 bune,acest proiect va ramane in asteptare...

Schema:

Posted Image

Schema si detalii pentru Tr.Interstage:

Posted Image

Poza cu Tr.Interstage:

Posted Image

Link spre comentariu

Urmaresc cu mare interes dezvoltarile cu OT100 un tub care inca pentru mine e o clasa prea mare!!!Am patit si eu am luat 2buc OT100 drept NOS dar cand am alimentat filamentul a iesit fum din unu!!Mai tarziu am luat inca doua dintr-o sursa de incredere si am vazut diferenta, culoarea la cimentare a soclului cu sticla (mai inchis la cele folosite)

Link spre comentariu

In sfirsit am obtinut 20w sinus curat probabil 5-6% THD si cu un PSF ce tine tubul in siguranta, sub puterea max disipataSe vede clar ca cel putin d.p.d.v al al PSF si Z trafo schema mea este foarte apropiata de simularea facuta de d-l Lazaroiu, ramine deschisa problema driver-ului, solutia interstage cere pt acest tub un transformator foarte dificil de executat iar pt varianta Michimori partea de alimentare se complica, in fine, se mai poate lucra la acest amplificator dar important este ca tubul scoate usor (glumesc) 20w

post-9277-139829483658_thumb.jpg

Link spre comentariu

Considerând o variaţie relativ simetrică ia +_70mA(varfuri sinus) în raport cu ia_0(90mA) şi ţinând cont de sarcină specificată(5500Ω) se poate discuta de aprox 14W.

Dacă variaţia relativ simetrică ia ajunge la +_86mA atunci într-adevăr în condiţiile date(5500Ω) se poate considera că aveţi 20W în sarcină la anod.

Link spre comentariu

Pentru 5500ohmi sarcina, Ia0=90 mA la 550V rezulta un semnal de atac de +/-40V cu un maxim de curent de grila la +40V de 25mA. Eu cred ca un interstage 1:1 pilotat de o singura trioda din 6N13S ca repetor pe catod, alimentata undeva la 100V, se poate descurca cu acest curent... dar sigur, nici eu n-as folosi un interstage cu raport mai mic ca 1:2... pardon, 2:1 ☺

Link spre comentariu

In sfirsit am obtinut 20w sinus curat probabil 5-6% THD si cu un PSF ce tine tubul in siguranta, sub puterea max disipataSe vede clar ca cel putin d.p.d.v al al PSF si Z trafo schema mea este foarte apropiata de simularea facuta de d-l Lazaroiu, ramine deschisa problema driver-ului, solutia interstage cere pt acest tub un transformator foarte dificil de executat iar pt varianta Michimori partea de alimentare se complica, in fine, se mai poate lucra la acest amplificator dar important este ca tubul scoate usor (glumesc) 20w

Sau ceva mai simplu,dar sigur nu vor fi multumiti audiofili...si "scoate" cei 20W chiar mai mult dar si THD mai mare pentru o putere mai mare....Observati si ceva interesant pentru eliminarea totala a brumului introdus prin sursa de alimentare datorita eventualului riplu.Nu am pus pe schema Pd pentru MOS-FET,aceasta fiind de 4.7W,deci necesita un mic radiator.
Link spre comentariu

Se pare ca lucram in tandem d-le Lazaroiu, cu putin timp in urma am marit tensiunea anodica la 600v si am schimbat etajul preamplificator al driver-ului ,prima versiune scotea la limita nivelul de 65v iar varianta de astazi debiteaza lejer 115v efectiv, deci practic distorsiunile ,fara sa fie masurate, au scazut pt aceiasi putere de 20w.Am crescut usor Ia la 100mA sa vad cum suporta tubul acest PSF si timp de doua ore a ramas stabil, deci se poate...Interesant este ca preamplificatorul simulat de dvs are cam aceleasi valori de in/out, chiar si tensiunea anodica /tensiune de alimentare sint apropiate iar in linii mari driver-ul cu FET axeaza tensiunea pt A2 similar cu tridele alese de mine 6080

post-9277-139829483951_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se pare ca lucram in tandem d-le Lazaroiu, cu putin timp in urma am marit tensiunea anodica la 600v si am schimbat etajul preamplificator al driver-ului ,prima versiune scotea la limita nivelul de 65v iar varianta de astazi debiteaza lejer 115v efectiv, deci practic distorsiunile ,fara sa fie masurate, au scazut pt aceiasi putere de 20w.Am crescut usor Ia la 100mA sa vad cum suporta tubul acest PSF si timp de doua ore a ramas stabil, deci se poate...Interesant este ca preamplificatorul simulat de dvs are cam aceleasi valori de in/out, chiar si tensiunea anodica /tensiune de alimentare sint apropiate iar in linii mari driver-ul cu FET axeaza tensiunea pt A2 similar cu tridele alese de mine 6080

Eu ma bucur ca putem lucra in tandem si asta fara sa ne fi propus,dar ce sa facem si noi,mai si gandim...,nu numai muncim... Vedeti mai jos amplitudinea si forma semnalului de atac pentru o putere pe sarcina >22W (!!!!),dar si nivelul THD...Cand o sa gasesc doua OT100 bune sigur voi terimina si eu acest proiect,chiar imi place foarte mult...P.S ati remarcat "gaselnita" pentru eliminarea totala a brumului scapat prin riplul de la sursa ?!...,functionarea acestei configuratii este foarte simpla si cred ca se poate intui ce si cum se intampla acolo.
Link spre comentariu

Iata comparativ forma sinusoidei, in stinga semnalul generatorului dreapta forma pe rezistorul de sarcina la 10w, 16w si 20w. Fireste, vizualizarea se face pe cele doua spoturi ale osciloscopului cu egalizarea amplitudinilor pt o comparatie mai buna iar celelalte poze sint facute pt a se vedea ce frumos este tubul OT100, ce ziceti d-le Lazaroiu ?

post-9277-139829484766_thumb.jpg

post-9277-139829484777_thumb.jpg

post-9277-139829484792_thumb.jpg

post-9277-139829484814_thumb.jpg

post-9277-139829484827_thumb.jpg

Link spre comentariu

Iata comparativ forma sinusoidei, in stinga semnalul generatorului dreapta forma pe rezistorul de sarcina la 10w, 16w si 20w. Fireste, vizualizarea se face pe cele doua spoturi ale osciloscopului cu egalizarea amplitudinilor pt o comparatie mai buna iar celelalte poze sint facute pt a se vedea ce frumos este tubul OT100, ce ziceti d-le Lazaroiu ?

Ce sa mai zic???...mai pot spune ceva???....sau poate doar sa va felicit ! :aplauze icon_jook Eu eram sigur ca OT100 este LAMPA!Poate vreodata o sa avem prilejul sa o si auzim.Oricum, astept sa gasesc OT100 si voi termina si eu acest proiect,am tot ce-mi trebuie pentru el mai putin tuburile.Felicitari d-le,sincer...uite ca se poate si la noi nu numai la "inalta clasa de electronisti din afara" care,pentru unii dintre noi reprezinta niste zeitati peste al caror cuvant nu se poate trece.P.S cred ca la 20W ar cam fi un THD>7%,asa-i???
Link spre comentariu

Inca nu am masurat THD in plus transformatorul nu are intrefier, firele sint lungi, trei surse separate asa ca in aceasta faza estimez doar ce poate face tubul, daca am timp am sa incerc si etajul propus de dvs cu reducerea pulsatiei din alimentare, mai este de lucru...

Link spre comentariu

Foarte frumos Blue! Ai avut tenacitatea (de aceea si rabdarea) sa-ti dezvolti tot felul de scule aditionale (SDV-uri ☺) iar acum poti mere la sigur, mai cu spor carevasazica. Vorba japonezului Goethe, "Sky is the limit!"...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări