Trabant Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Au mai existat aparate cu decodor stereo UKW pe tuburi, chiar eu detin 2 astfel de modele. Un Telefunken si un NoRdmende. Este vorba de Telefunken OPUS 2430 Steuergerat ( amplituner ) si un Nordmende 3004 Steuergerat.Ambele functioneaza bine afara de telefunken, la care decodorul nu functioneaza , trebuie sa vad de ce. Nordmende-ul functioneaza foarte bine pe stereo. Desi Nordmende-ul este echipat cu ELL80 pe etajul final audio in configuratie pp, se aude foarte bine. Ca inlocuitor de ELL80, se poate folosi 6R5P, insa si asta este destul de rar, am 2 bucati insa le in asa, de rezerva eventuala. Telefunkenul are EL95, 4 bucati in PP, Am si din astea, RWN Neuhaus DDR si ROHRENWERKE ERFURT. EL95 are aceeasi baza cu EL90 (6AQ5 si 6L31).Decodorul de la nordmende are 1xEF80 si 1xECC81 , iar telefunkenul are ECF80 si un tranzistor de comanda a becului stereo care lipseste si am citit ca daca becul se arde sau lipseste se defecteaza si tranzistorul AC117. Deci sa inteleg ca la mine e defect. Nordmende-ul l-am luat din Germania din Hanovra iar Telefunkenul din Eisenach (ex DDR). Nordmende-ul functioneaza ca atare, nu am intervenit cu nimic in el, iar Telefunkenul la fel, minus decodorul. Ambele au la iesire cca 2x8W.Deci, daca vrei neaparat sa construiesti un decodor pe tub, ECC81, ECC85, EF80, ECF80/82, 6N3P, 6F1P sunt solutia. Doar ca nu e decat un exercitiu de amorul artei, plus ca la aparitia in Europa a emisiei stereo, deja se facea trecerea treptata de la tub la tranzistor. De aceea, probabil, decodoarele stereo pe tub sunt destul de rare. De asemenea , nu toate aparatele pe care se mentiona STEREO, aveau si decodor montat. Erau stereo doar pe amplificare. Nici primele Maestro si BUCUR nu aveau decodor stereo in echiparea de serie (nu toate), insa aici intram la capitolul tranzistoare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Telefunkenul are EL95, 4 bucati in PP, Am si din astea, RWN Neuhaus DDR si ROHRENWERKE ERFURT. EL95 are aceeasi baza cu EL90 (6AQ5 si 6L31). EL95 <=> EL90 <=> 6p1pInsa in cazul tubului 6p1p trebuie resoclare. (soclu noval) Link spre comentariu
Trabant Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Offtopic: EL95 si EL90 sunt asemanatoare doar la soclu si conexiuni.Functie de producator EL90(6AQ5) au inaltimi diferite. Electric difera destul de mult. Nu am cum sa testez daca merge EL90 in loc de EL95 deoarece aparatul are EL95 in PP, daca era SE, puteam testa, am cateva 6AQ5 si EL90 insa nu stiu daca sunt perechi, sunt 2 din ele recuperate, si nu stiu daca nu solicit prea mult infasurarea filamentelor (EL95 If=200 mA, EL90 If=450 mA), In plus ambele aparate sunt destul de inghesuite , si pentru a le depana , trebuie dat cam tot afara, intr-un cuvant dezmembrat aparatul , si mi-e lene acu. Revenind la subiect, un decodor pe lampi nu este greu de construit , DAR:1) ce te faci daca scade prea mult emisia lampii ? Si 2) cat trebuie sa aiba lampa emisie astfel incat sa functioneze corect? Deoarece, asemeni decodoarelor de culoare din TV color pe lampi cu tuburi, am avut unul pe mana, era un tub acolo, la care daca scadea cu doar 20% emisia ( si un tub cu 80% emisie e un tub inca bun), nu mai aveai culoare decat cu intermitenta si incepea sa varieze imaginea de la palid si sters, la culori extrem de vii, in mod necontrolat.Era decodor PAL hibrid. Deci daca scade emisia tubului din decodorul stereo, s-ar putea sa ai probleme cu receptia stereo.Asta e meteahna lampii, sa scada emisia in timp. Repet, un decodor UKW-stereo cu tuburi se poate construi relativ usor, nu e mare inginerie, insa inainte de a purcede la treaba, gandeste-te daca merita, si daca tubul respectiv nu mai bine ar servi unui radio sau TV, care sta pe bara din cauza lipsei acelui tub. Pe vremuri, sa gasesti un ECC85, ECC81, ECF80,EF80 era o treaba simpla,se gaseau la magazinul de piese electronice de la colt ( Academiei, Dioda) insa astazi gasesti mai greu lampi , in stare buna si bune. Tuburile care se fabrica azi , cam toate mi se par de calitate suspecta. Parerea mea, care este. Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 pe d....q ECC85 nu gaseam decat foarte greu! de altfel nici azi nu am decat 2 buc.! Ce sa mai spunem de vestitele PFL200 si PL500!Tat felul de improvizatii faceam! Link spre comentariu
Den Postat Ianuarie 9, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2011 Momentan nu ma apuc de el.Oricum nu inteleg un fenomen.Nu inteleg cum vin la lampi filtrele?(ca sa respectam impendanta de iesire).Nu sunt filtrele la fel pe 19 si pe 38KHz? Din cate am inteles eu,degeaba fac filtrele la fel cum le fac pt. tranzistori,ca nu vor functiona la lampi.Atunci cum ajung eu altfel tot la aceleasi frecvente? Ca nu mai inteleg nimic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2011 Partajează Postat Ianuarie 9, 2011 Momentan nu ma apuc de el.Oricum nu inteleg un fenomen.Nu inteleg cum vin la lampi filtrele?(ca sa respectam impendanta de iesire).Nu sunt filtrele la fel pe 19 si pe 38KHz? Din cate am inteles eu,degeaba fac filtrele la fel cum le fac pt. tranzistori,ca nu vor functiona la lampi.Atunci cum ajung eu altfel tot la aceleasi frecvente? Ca nu mai inteleg nimic.Pentru inspiratie am gasit in cartea "Receptoare de televiziune" schema unei telecomenzi cu ultrasunete cu tuburi pe 3 frecvente de lucru 19Khz, 23,5Khz si 28Khz.Selectarea celor 3 comenzi se realizeaza cu ajutorul filtrelor in anodul tubului EL95. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum