Vizitator Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Sa traisca Domn' Vali! Eu , in nevinovatia mea, comparativ cu bogata dvs. experienta practica in electronica, cand aud de optim nu pot decat sa fiu atent la toate marimile care trebuiesc puse in ecuatie.Eu am vazut in schema lui Blue, 210 V in anod si 17.6 V in catod care inseamna de fapt 192.4 V.Si daca s-ar folosi 220 V,aplicand o simpla scadere cu aceeasi tensiune din catod ajungem tot in jurul valorii de 200 V , mai exact la 202.4 V. Eu inteleg ca alegerea unei drepte de sarcina optima nu poate reprezenta decat functionarea tubului intr-un anumit regim dat de producator si care respecta intotdeauna raportul dintre U si I .Pt ca altfel tubul nu ar functiona optim iar perioada de functionare se va diminua major.Alegearea acestei drepte o face cel care foloseste tubul respectiv dupa cum doreste si bineinteles dupa cum considera ca trebuie adaptat in impedanta cu sarcina rezistiva.Atat timp cat una din aceste marimi (U sau I ) este variabila, putem sa presupunem orice si sa nastem tot felul de scenarii. Dar aceasta adaptare optima in impedanta cu sarcina rezistiva folosind OT, cred ca este un pic altceva iar discutia poate deveni cu mult mai adanca decat niste aritmetici elementare.Si asta s-ar intampla din cauza ca se lucreaza in curent alternativ iar impedanta devine o marime atat de complexa incat nici nu prea mai merge sa-i consideri comportamentul echivalent cu o banala rezistenta in CC . Toate cele bune, Sa traisca Domn' GGG! Dreptele de sarcina NU sint rezistente in CC !sau similar/echivalent lor/etc . __Asa cum se poate observa dreapta de sarcina nu se poate echivala cu o rezistenta in CC fiind vorba de o inductanta/impedanta/transformator la bornele careia pot aparea chiar 382Vvv dintr_un Vb=230Vcc !,pe o banala rezistenta in CC-sau cum vreti/dumneavoastra nu se poate intimpla acest lucru... ,astfel analogia devine superflue...,intrebarea simpla fiind : __Cum o fi mai bine ?!(sau poate ca nu ne intereseaza...,dar daca unii sint interesati...).Am trasat doua drepte de sarcina ,ambele trec prin 200V si 60mA(una de 3k25 alta de 2k4 ,ambele cu -Ug1=17,5V) Toate cele bune, Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 ...Dar aceasta adaptare optima in impedanta cu sarcina rezistiva folosind OT, cred ca este un pic altceva iar discutia poate deveni cu mult mai adanca decat niste aritmetici elementare.,...__Ce , "un pic altceva" ar putea fi ?Credeam ca se discuta de PL84-SE si impedanta optima-Ra , intr_un regim dat(PSF-valori prezente in schema download/file.php?id=64452&mode=view @blue Rk=270 ,Rg2=220 ,Vb=220V ,-Ug1=17,6V),nu am vazut/citit bine ?!. Cer scuze ,daca nu asta se discuta...(sau , o sa fiu mai atent la ce se "discuta" ! ,daca va fi cazul). Link spre comentariu
ggg Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Dreptele de sarcina NU sint rezistente in CC !sau similar/echivalent lor/etc . __Asa cum se poate observa dreapta de sarcina nu se poate echivala cu o rezistenta in CC ... ...Si asta s-ar intampla din cauza ca se lucreaza in curent alternativ iar impedanta devine o marime atat de complexa incat nici nu prea mai merge sa-i consideri comportamentul echivalent cu o banala rezistenta in CC. In niciun caz nu am spus ca dreapta de sarcina care determina regimul de lucru al tubului ,are vreo echivelanta in CC.Am vorbit despre impedanta in curent alternativ si comportamentul echivalent in CC.Pt ca am observat ca este foarte des uzitata treaba asta in acest forum.Iar eu (este un punct de vedere strict al meu) consider ca regimul de lucru al tubului este un subiect de discutat iar ceea ce se reflecta dinspre difuzor inspre anodul tubului ( impedanta reflectata ) in functie de frecventa este o cu totul alta discutie, mult mai complexa(de discutat despre tot ce se intampla dinspre difuzor catre anod) .In speranta ca am incercat sa evit orice fel de dubiu asupra celor scrise de mine in posturile anterioare, ma retrag din aceasta discutie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 ...Iar eu (este un punct de vedere strict al meu) consider ca regimul de lucru al tubului este un subiect de discutat iar ceea ce se reflecta dinspre difuzor inspre anodul tubului ( impedanta reflectata ) in functie de frecventa este o cu totul alta discutie, mult mai complexa(de discutat despre tot ce se intampla dinspre difuzor catre anod) . In speranta ca am incercat sa evit orice fel de dubiu asupra celor scrise de mine in posturile anterioare, ma retrag din aceasta discutie. __Daca sarcina din secundar se considera de valoare fixa , impedanta reflectata in functie de frecventa variaza putin in ecartul de frecventa vizat/urmarit.Altminteri despre ce discutam ?...,ca nu inteleg.__Tocmai sarcina din secundar se reflecta in primar/anod_tub si aceasta reflectare a sarcini din secundar in primar trebuie sa se faca in raport optim si cit mai putin dependent de frecventa (asadar acesta ar fi scopul de urmarit). Link spre comentariu
ggg Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Tocmai asta este ca din punct de vedere dinamic(real ,cu difuzor),sarcina din secundar este o valoare de referinta(impedanta initiala) dar nu este fixa.Ea variaza odata cu frecventa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Va rog cititi cu atentie ce am scris ! ," __Daca sarcina din secundar se considera de valoare fixa".Desigur ca difuzorul nu sta grozav ,dar pentru o impedanta a difuzorului data trebuie sa "acomedez reflexia" in primar !=Ra cit mai bine. __Sau dumneavoastra vreti sa discutam de difuzor ca sarcina in raport cu frecventa ?,inainte sa stabilim ce Ra ar fi optim pentru un tub ?!. __Sau va intreb pina la urma difuzorului aluia/oricare, i sa asociat o impedanta intr_un spectru dat ?!,cum trebuie sa se reflecte in primar/anod acea impedanta ?optim ,sau cum ?,credeti ca ar fi mai bine ?.De fapt in prima instanta nu ma intereseaza valoarea sarcini in secundar(impedanta difuzorului) ,mai inaite trebuie sa stabilesc Ra_optim,dupa care functie de valoarea sarcini in secundar vad ce raport de transformare este necesar tinind cont si de pierderi. __Oricum aceasta fraza/citat din : Transformatorul de iesire are in secundar doua prize : 94 sp si 104 sp deci prin acest artificiu se poate forta Z=2,5K Z=2,9K si pt 112 sp Z=3,5K iar prin masurarea raportului putere/distorsiuni in PSF ales a rezultat adaptarea optima pe Z=3,5K. Chestia cea mai importanta este totusi sa asiguri un punct de functionare cu excursii cit mai simetrice, urmata de adaptarea impendantei fata de sarcina si ca o verificare se poate schimba acest punct in limite mici adica modificind tensiunea de alimentare si rezistorul din catod spune totul ,si constatarea @blue este mai mult decit adevarata si aproape perfecta in cazul descris/ales de el.In opinia mea a stabilit un PSF si Ra_optim PL84-SE.Asadar situatia Ra=2k4 in "cazul" PL84-SE este de evitat. Link spre comentariu
ggg Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Am tot respectul pt activitatea lui Blue ca de altfel si pt ceilalti utilizatori ai forumului.Asteptam cu interes oscilograme.Dar eu ma intreb ce anume limiteaza si afecteaza reproducerea semnalului din banda de frecvente AF ? tubul sau traful de iesire + difuzorul ? Ca despre distorsiuni am vazut deja scris si sunt constante (10% in clasa A) , indiferent de regimul de lucru ales. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Acele distorsiuni constante de care faceti vorbire(10%) sint toate la puterea maxima utila la anod ! in toate situatiile-irelevant...,Problema fiind simpla exista sau nu un Ra_optim ?, sau discutam de difuzoare_transformatoare si ce mai doriti ?!.Ce treaba are impedanta difuzorului ?! cind stabilim Ra-sarcina optima pe care trebuie sa o vada tubul PL84-SE la anod intr_o situatie data.Impedanta difuzorului intervine dupa ce am stabilit un Ra pentru a vedea raportul de transformare necesar !,dupa care discutam si ce banda_audio trebuie/ sa reproduca transformatorul/difuzorul... __Probabil ca dumneavoastra doriti sa argumentati ca si un alt Ra ar fi bun/optim PL84-SE dar nu reusiti ,din aceasta cauza va raportati la difuzor/transformator...,Ra este si va ramine Ra nu are treaba cu transformatorul/difuzorul ,-transformatorul de iesire trebuie sa reflecte sarcina in primar pentru un Ra_dat care este bine sa fie si optim (in ce banda pe ce difuzor fiind o alta discutie).Ra NU are treaba cu frecventa sau cu difuzorul...,Ra are treaba cu familia de caracteristici a tubului "implicat"(PL84-SE cazul de fata) si configuratia/regimul ales. Link spre comentariu
ggg Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Domn' Vali!Nu ma intereseaza sa caut nu stiu ce argumente.Eu , in final ,doar am dorit sa aduc aminte despre impedanta reflectata. Cine acorda importanta cuvenita, face asocierile necesare si doreste sa inteleaga si ce interdependente exista, este ok.Cine nu, nu-i nici un bai. Link spre comentariu
blue Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Am tot respectul pt activitatea lui Blue ca de altfel si pt ceilalti utilizatori ai forumului.Asteptam cu interes oscilograme.Dar eu ma intreb ce anume limiteaza si afecteaza reproducerea semnalului din banda de frecvente AF ? tubul sau traful de iesire + difuzorul ? Ca despre distorsiuni am vazut deja scris si sunt constante (10% in clasa A) , indiferent de regimul de lucru ales.Teoretic doar transformatorul influenteaza banda de frecventa in spectrul audio iar distorsiunile nu pot fi constante vis a vis de PSF fiindca acestea se raporteaza si la puterea maxima obtinuta ori numai in situatia de tub adaptat cu sarcina prin intermediul transformatorului se obtine raportul putere/distorsiuni optim .De fapt discutia ar putea fi mai la obiect daca s-ar verifica tot timpul nivelul TDH cu un analizor sau distorsiometru pe rezistorul de sarcina al wattmetrului si apropo , oare se stie cum arata pe osciloscop un semnal distorsionat la 10% ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Domn' Vali!Nu ma intereseaza sa caut nu stiu ce argumente.Eu , in final ,doar am dorit sa aduc aminte despre impedanta reflectata.Dumneavoastra spuneti asa atunci :"-Domnule variaza acel Ra odata cu variatia impedantei sarcini din secundar(difuzor)"in raport cu frecventa ,da ! asa se intimpla ! variatiile impedantei sarcini(difuzor) sint reflectate in primar prin raportul de transformare , dar cind stabilesc Ra_optim stabilesc cu ajutorul caracteristicilor_tub ,ca difuzorul nu_i o sarcina rezistiva ideala-fiind probabil clar pentru toata lumea...,in schimb exista un Ra_optim pentru un regim dat , al tubului in discutie PL84-SE ,stabilit de ,philips,etc.Eu cred in acest moment tot ce spune legat de experimentul sau cu PL84-SE(se potriveste perfect teoretic/practic ,-nici daca mi_as dori sa spun altceva-nu as putea ).Pina la urma poate ca sint bune toate aceste "discutii"...(cineva va avea de cistigat..,dar nu la LOTO/6din49). Link spre comentariu
blue Postat Martie 26, 2011 Partajează Postat Martie 26, 2011 Gata, am terminat amplificatorul cu PL86 si 6J1P si ca sa nu apara discutii inutile am improvizat un comutator de 1*3 pozitii pt comutarea spirelor din secundar spre o sarcina variabila de 4-8-12-16 ohm a wattmetrului DIY de tip HEATHKITT eroarea de masurare in intervalul 12 Hz-27Khz de 2% si iesire BNC pt osciloscop si distorsiometru si sper ca aceste date sint suficiente pt credibilitatea masuratorilor, in caz contrar astept sugestii pt prezentarea datelor... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 26, 2011 Partajează Postat Martie 26, 2011 Hai baga datele ,nu ne mai prelungi asteptarea/curiozitatea. Link spre comentariu
sonic11 Postat Martie 26, 2011 Autor Partajează Postat Martie 26, 2011 Domnule blue astept cu nerabdare poze cu amplifu cat despre toate discutiile care au avut loc aici au fost dezvoltate pe o neintelegere si anume faptul ca dv una scriseseti in dreptul trafo out si alta reesea din nr de sp dat de dv pt realizarea trafo out si asta din neatentie nu din nestiintaNu am intervenit in calmarea spiritelor pt ca discutiile care au avut loc au avut caracter pedagogic si se poate invata multe din ele Bafta in continuare si numai bine pt toata lumea Link spre comentariu
blue Postat Martie 26, 2011 Partajează Postat Martie 26, 2011 Prefer sa-mi verific datele obtinute si dupa acea sa le discutam, este ceva ce tine de seriozitate si de acea doresc ca datele sa fie complete si greu de interpretat, asa ca va rog putina rabdare... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum