Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AMPLIF CU ECC85 SI PL84

sonic11

Postări Recomandate

• Răspunsuri 144
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

44

• blue

21

• Terry34

10

• ggg

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

As dori cateva pareri de la cei cu mai multa experienta

schema e functionalade ce vrei sa folosesti PL84? ai multe de acest tip? sunt noi sau recuperate din tv scoase din uz?daca vei folosi ECC85 si PL84 complici ,putin ,circuitul filamentelortuburile nu au aceasi tensiune de filamentECC85,6,3VPL84 15Veu zic sa folosesti EL84 in locul lui PL84
Link spre comentariu

schema am probato merge bine cu tuburi recuperate cei dreptintradevar este un pic complicat cu filamentele pt ca trebue doua tensiuni de filament ce doresc eu este niste indrumari pt constructia tr de iesire si inbunatatiri ce se pot aduce schemei

Link spre comentariu
Vizitator viobio

schema am probato merge bine cu tuburi recuperate cei dreptintradevar este un pic complicat cu filamentele pt ca trebue doua tensiuni de filament ce doresc eu este niste indrumari pt constructia tr de iesire si inbunatatiri ce se pot aduce schemei

nu prea mai ai ce sa adaugi la schema,poate un corector de tonpentru traful de iesire trebuie sa stim urmatoareleimpedanta difuzorului folosittensiunea la care vrei sa alimentezi montajuleu ramin la parerea ca este mai bine sa renunti la PL84,nu prea se mai gasesc noi si daca tot muncesti la ceva nu merita sa folosesti un tub uzatPL84 recuperate sunt destul de "duse",se foloseau in etajele audio din tv,iesirea pe difuzor de 750ohmidin amintirile mele stiu ca cele mai mari probleme le puneau PL84,PY88,PL500,la tv hibride ,cind erea lumea mai draga sucombau aceste tuburimergi cu EL84sau 6P14P ca finala,se gasesc noi si nu sunt scumpe
Link spre comentariu

Eu nu as lega semnalul de intrare pe cursorul potentiometrului ci grila evident decuplata printr-un condensator. De asemenea atentie la diferenta de tensiune intre filamentul si catodul repetorului. Ai numai de cistigat daca, asa cum spune Viobio, utilizezi EL84 sau 6P14P.

Link spre comentariu

Atentie la PL84, am mai spus-o pe aici NU este echivalent cu EL84, ci mai degraba cu EL86...cautati datele de catalog, sa vedeti ca difera...practic e echivalent cu pentoda din PCL86, in TV era un final SRPP pe acel dif. de 750 ohmi alimentat prin condensator...

Revin si aici cu intrebarea pusa atunci: mai stie cineva alt caz de tuburi cu filament la 6V si la 300mA care nu sunt compatibile? Stiu si eu ca in general tuburile de genul ELXX sau PLXX au diferita doar tensiunea de filament. Practic la seria P difera tensiunea de la tub la tub pt. ca elementul comun e curentul de alimentare a filamentelor, care la seria P e de 300mA - filamente alimentate serie la retea.

Eu stiu doar cazul PL84 si EL84, mai sunt oare si altele?

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_el84.html

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pl84.html

Si referitor la schema de mai sus, e conceputa special pentru el sau pl84?

Daca nu ai un stoc de PL84 noi nu merita sa te complici cu lampile astea, dar daca da, poti adapta schemele pentru EL86 cu mentiunea ca filamentul pentru PL84 trebuie alimentat la 15V.

Link spre comentariu

am probat mai nulte lampi pt etajul final, dintre toate mia placut timbru lu pl84, am doua folosite si doua noi ce nu am nou este triodele ecc85. configuratia potentiometrului o voi modifica si la teste am folosit un condesator din motive de siguranta in primul rand trafu de iesire vreau sa aiba 3inpedante de iesire 4,6,8 R, cam ce sectiune i-mi recomandati sa folosesc ? tensiunea de alinentare este de 280v idea unui corector ma incanta dar nu am gasit ceva mai de calitate sa pot folosi in acest amplif as folosi lampa pt redresare am doua ez80, ce parere aveti? scopul acestui topic este realizarea bunui aplif de calitate cu care sa-mi incant urechile

Link spre comentariu

PL84 are Ra sau Raa ceva mai mic in raport cu EL84 (ambele tuburi au aceasi putere disipata la anod ,capabilitate curent la anod ceva mai mare PL84 fata de EL84)dar de obicei/regula PL84 nu permite tensiune mare g2 in raport catod ca in cazul EL84 sau atunci cind tensiunea g2 in cazul PL84 este egala cu tensiunea anodica si mai mare de 250V cazul de fata/propus "280V" se va inrosi usor anodul PL84 practic la tensiuni ceva mai mari anodice trebuie micsorat oarecum Ug2(din acest motiv ma agasat/inervat intotdeauna PL84,cu toate ca am o gramada de astfel de tuburi NOS si nu numai).Practic cel mai bine PL84 s_ar preta la o configuratie finala Circlotron unde cele doua tensiuni anodice ar fi mici 200-220Vcc si desigur si Rkk ar fi si mai mic decit in cazul EL84 ,Rkk putind atinge chiar valoarea minima in jurul a 1K2-1K4 cu finale de tip PL84(astfel se poate obtine raspuns in super-banda-audio cu atenuari nesemnificative la capetele benzi , OT devenind relativ simplu/usor de realizat putind fi chiar autotraf secundarul fragment din primar desigur cu o sectiune conductor mai mare).

V_ati putea inspira de aici http://circlotron.tripod.com/russian_1.png

Link spre comentariu

da aveti dreptate pl84 aduce cu sine ceva complicati, daca as fi avut mai multi bani de investit as fi renuntat si la pl si la el si as folosi doua el12 sau daua ebl1 dar pretu este pe masura 150lei am un el 12 s un ebl1 dar am renuntat la a le folosi di aceasta cauza daca ma poate ajuta cineva cu indicati despre realizarea trafului il rog sa posteze

Link spre comentariu

Am construit eu cu PL84, intr-adevar are un timbru superb, mai ceva ca EL84! Parerea mea este ca merita daca tubul este nou sau aproape nou.Iata cateva date esentiale ale finalului SE:-tensiune anodica 170V;-curent anodic 70mA;-negativare -12.5V;-tensiune pe g2 170V;Ca sa obtii aceste valori, monteaza urmatoarele piese:-rezistenta in catod 160 ohmi/3 ... 5W; decuplata (ADICA IN PARALEL) cu 330uF/40V;-rezistenta in grila2 470 ohmi/0.5 ... 1W;-rezistenta in grila1 max 270k.Transformatorul de iesire are urmatoarele date:-miez 10 ... 12cmp;-primar 2500 spire CuEm 0.3mm;-secundar 204 spire CuEm 0.8 ... 1mm pentru 16 ohmi. Prize la spira 102 (pt 4 ohmi) si la spira 144 (8 ohmi).Bobineaza intai jumatate din secundar, apoi jumatate din primar, pe urma cealalta jumatate din secundar iar la sfarsit restul primarului.Trebuie sa ai tole cu fereastra mai mare, ca sa nu ai surpriza sa muncesti degeaba (sa nu incapa bobinajul).Tolele se monteaza separat E +I fara intrefier, sau o fisiuta de hartie fina (cat mai subtie posibil).Succes!

Link spre comentariu

Cu transformator de iesire din "clasa mare" asa cum este cel prezentat obtii in jur de 4.5 ... 5W REALI (nu d'aia mici chinezesti :rade: ) cu bass inalte si tot ce vrei. La fel ca la un EL84 insa PL84 are un timbru "jos palaria". Am observat acelasi tip de sunet si la PCL86 in configuratie SE. Felul cum suna un tub sau altul depinde de armonicile fiecaruia, iar cele mai sus amintite sunt foarte reusite din acest punct de vedere. Bineinteles ca depinde si pe ce boxe asculti, la lampi sunt indicate boxele sensibile. Daca vei folosi insa incinte de 2 lei slabe ca randament nu ai sa sesizezi mare diferenta.L.E. Am vazut preamplificatorul tau cu ECC85 si nu mi se pare ok.Nu vad ce rost are repetorul acela catodic montat intre trioda preamplificatoare propriu-zisa si final :nas: Apoi prima trioda are valori ciudate pentru ECC85 cum ar fi 100k in anod (!?) si 1k + 200 ohmi in catod ... lampa asta se simte bine cu curenti anodici mai mari, macar 4 ... 5mA ceea ce ar insemna 18 ... 22k/1W in anod si 300 ... 400 ohmi (prin tatonare) + 33ohmi in catod daca alimentam la 170V.a 2-a trioda la fel, montata ca ampl nu ca repetor. Tot 18 ... 22k in anod iar in catod in jur de 400 ohmi.Se tatoneaza rez din catode pana obtinem cam 4 mA curent anodic prin fiecare trioda.Condensatorii de cuplaj intre etaje sa fie 0.22 ... 0.33uF/250V, iti recomand "WIMA".Condensatorul din catodul lui PL84 pune-l macar 330uF/40V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări