Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea Amplificarii utilizand Multimetru III

Vizitator IsLucian

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Selena

4

• 89-CEC

3

• blue

1

• __farad__

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Esti viclean, ulterior ai sters insulta pe care ai scris-o in forum. Sa-ti dau, totusi, raspunsul pe scurt, daca ti-e sila sa citesti cartea lui Boghitoiu (vrei sa canti dupa ureche...):Masurarea in db este o varianta de masurare a tensiunilor alternative, prin comparatie cu un nivel de referinta ales prin conventie unanima, internationala. Punctul de referinta 0 dB s-a stabilit pentru puterea de 1 mW ivita intr-o rezistenta de 600 Ohmi si corespunde unei caderi de tensiune de 0,775 V.La multimetrul tau, comutatorul va fi reglat in mod obisnuit, adica pe domeniul potrivit de tensiuni alternative. Pe pozitia comutatorului de 2,5 V tensiune alternativa este valabil domeniul de masura notat pe scala (-10 ... -10 dB).La celelalte domenii de masurare a tensiunilor altenative, la valoarea indicata de ac pe scala se va aduga termenul aferent domeniului, adica:2,5 V termenul 0 -10...+10 dB10 V 12 +2...+22 dB50 v 26 +16...36 dB250 V 40 +30...50 dB500 V 46 +36...56 dB1000 V 52 +42...62 dB.Daca masuratorile se fac pe alte rezistente si celelalte chestii sunt lamurite in cartea citata.Pe scala, se poate verifica dintr-o privire:cand acul ajunge la 0 dB acul arata totodata valoarea 0,775 V pe scala de 2,5 V alt. (punct verde).Intelege, omule, nu poti masura "direct" chestii legate de statii si boxe, ci doar la frecvente limitate si avand cap de inginer sau tehnician care a facut scoala serioasa ( si nu doar a suspectat pe profesori ca nu ar fi masurat niciodata ceva concret).Prietenii trebuie alesi cu chibzuinta, cantarind toate aspectele.

Link spre comentariu

Nu am acest aparat am un altul(chinezarie de aia panarama) dar m-am jucat putin cu el pe domeniul decibeli.Asta pt ca am vrut sa etalonez cat de cat un vumetru cu ac recuperat dintr-un magnetofon.Am facut in felul urmator.Am luat un semireglabil pe care l-am reglat la 600 ohmi pe un multimetru digital M383 ( nici asta nu e profi dar era la indemana).Am aplicat apoi pe acest semireglabil semnalul de la un generator de frecventa de 100Hz(home-made dupa Tehnium).In paralel pe semireglabil am pus multimetrul cu ac pe scala de 10Vac si digitalul pe scala 2Vac.La 775mV aratati de digital acul deviase putin peste 0dB pe scala analogicului.Apoi am reglat semireglabilul vu-matrului cu ac sa arate la fel( zona dintre rosu si verde avand in vedere ca vroiam sa-l folosesc ca indicator nivel inregistrare).

Nu stiu suta la mie daca am procedat corect dar rezultatele obtinute ma fac sa cred ca da.Totusi, repet, nu pot da aceasta solutie ca fiind raspunsul intrebarii dumneavoastra deoarece am facut totul dupa intuitia mea si dupa ceea ce scria pe aparat.Oricum nu cred ca este relevanta masurarea decibelilor.In audio este mai relevant sa masori puterea si asta ca sa fii sigur ca nu ai gresit calculele amplifului.

Rog pe cei mai pregatiti ca mine sa-mi corecteze eventualele greseli ca asa mai invat si eu.

Link spre comentariu

Eu am acest multimetru si am procedat astfel:Am aplicat la intrarea amplificatorului de putere semnal sinusoidal de la un generator standard. In paralel cu difuzorul, am conectat multimetrul pe scara de 10 V alternativ. Acul s-a dus la o valoare a tensiunii (pe scala cu punct verde), dar pe mine ma interesa ce arata acul pe scala de jos, in decibeli. La ce am citit pe scala, am adunat termenul de corectie al scalei de 10V, adica12. Astfel, daca acul arata +8 dB, valoarea reala este 8+12 = 20 dB. Dar difuzorul nu are 600 Ohmi, ci 8 Ohmi - deci trebuie aplicata o formula de conversie de rezistenta - pe care o gasesti in cartea mentionata. Nu am cum sa scriu aici un indrumator de laborator pentru tine, ci te-am trimis la carte, nu pentru ca eu nu as fi masurat concret (te impusc daca mai deschizi gura!), ci pentru ca D-l Boghitoiu imi seamana (sau eu seman cu domnia sa) ca doua picaturi de apa in privinta practicii.

Link spre comentariu

Intrebarea mea nu are niciun strop de ironie ci ma refeream la un mod mai simplu de intelegere a "fenomenului" . Aici este poza la care faceam referire : http://i53.tinypic.com/fvb42u.jpg .

Domnule, eu incep sa cred ca nu prea a fost folosit multimetrul respectiv pentru a masura si amplificari. Ce rezistente ? Ce putere ? Care tensiune ? Dumneavoastra ati inteles ceva ?
eu.....DA

generatorul pe sarcina de 600 ohm , tensiunea de iesre 0,775 V...............corespunde 0 dB (gradatia de V este pe scala neagra sus ,iar pentru dB este cea rosie jos ) . Trebui doar "citit" aparatul .

Link spre comentariu

Aparatul aratat 89-CEC contine raspunsul la intrebare ,citirea se face pe impendanta pt care sa etalonat aparatul, respectiv 600 ohmi dar si posibilitatea citirii pe impendanta infinita, dBu adica raportul tensiunilor de iesire/intrare .Conteaza foarte mult dinamica unui aparat ,de regula un instrument analogic obisnuit pe scala dB stie sa citeasca valorile atenuate, cele mici trebuesc intii amplificate , de regula in banda larga, si dupa acea afisate, sa in lipsa unui instument specializat de tipul aratat de 89-CEC, eu recomand un DVM capabil de citiri liniare pt spectrul audio unde simpla citire Uout/in determina amlificarea

Link spre comentariu

Se face o mică confuzie între rezistenţă şi sarcina de 600 Ohmi, cea tipică pe care un montaj trebuie să fie capabil să debiteze o tensiune alternativă de o frecvenţă dată, ptr a putea folosi scala respectivă, altfel e doar o scală de tensiune alternativă obişnuită.Majoritatea generatoarelor de semnal şi o parte dintre modulele ce compun mesele de mixaj de studio sînt proiectate ptr sarcină de linie de 600 Ohmi. Aşa că nu oriunde se poate măsura cu aparatul.

Link spre comentariu

Este scala pe care se pot citi tensiunile continue inalte, pana la 20 000 V, cu conditia sa fie fi fost achizitionata o sonda-adaptor de inalta tensiune, adica o rezistenta enorma legata in serie cu voltmetrul, care sa limiteze curentul la max. 50microamperi. Astfel, multimetrului ii revine doar 0.1 V (si acul deviaza la maxim), iar pe rezistenta serie (rez. aditionala) se repartizeaza diferenta pana la 20 000 V. Rezistenta interna (multimetru + sonda) ramane 20 000Ohmi/Volt, cam putin, deci nu se pot masura tensiuni la orice sursa de inalta tensiune fara a o perturba (se absoarbe din sursa pana la 50 microamperi si s-ar putea sa scada drastic tensiunea).

Link spre comentariu
Vizitator IsLucian

Este scala pe care se pot citi tensiunile inalte, pana la 20 000 V, cu conditia sa fie fi fost achizitionata o sonda-adaptor de inalta tensiune, adica o rezistenta enorma legata in serie cu voltmetrul, care sa limiteze curentul la max. 50microamperi. Astfel, multimetrului ii revine doar 0.1 V (si acul deviaza la maxim), iar pe rezistenta serie (rez. aditionala) se repartizeaza diferenta pana la 20 000 V. Rezistenta interna (multimetru + sonda) ramane 20 000Ohmi/Volt, cam putin, deci nu se pot masura tensiuni la orice sursa de inalta tensiune fara a o perturba.

Mersi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări