Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lipire mufa alimentator laptop

vdingo11

Postări Recomandate

Buna ziua si La multi ani tuturor. De curand mi s-a largit mufa de la alimentatorul laptopului (nici eu nu imi explic cum, ideea este ca laptopul este mai vechi si era pus pe direct. Acumulatorul nu mai tinea si functiona numai daca era in priza. Initial am crezut ca este o problema de la mufa de pe placa de baza: cum miscam un pic laptopul nu mai facea contact si se inchidea. L-am dus la un service si i-au relipit mufa pe placa de baza dar avea aceleasi simptome. Au testat cu alt acumulator si au vazut ca problemele disparusera. Problema separe ca ar fi mufa de la alimentator care intra in laptop. Am reusit sa gasesc o mufa de la un alimentator universal dar nu stiu cum sa lipesc firele. Pe firul alimentatorului are un fir central (fir 1) si apoi in ajurul acestuia un alt fir litat (fir 2). Mufa are 2 axe: una mai grosa (pin 1) si alta mai subtire (pin 2). Pe mufa este un + si un - pe fiecare parte laterala exact la mijlocul celor doi pini. Cum pot sa imi dau seama la care pin se leaga fiecare fir? Si inca o intrebare: pe firul acumulatorului spre exterior este un cilindru (nu stiu cum sa-i spun altfel) mai gros. Ce este acesta si care este rolul sau?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vdingo11

4

• cirip

2

• Spitfire

1

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Cum pot sa imi dau seama la care pin se leaga fiecare fir?

Masurati cu un voltmetru polaritatea tensiunii din mufa originala. Lipti mufa noua in asa fel incat polaritatea sa se pastreze.

pe firul acumulatorului spre exterior este un cilindru (nu stiu cum sa-i spun altfel) mai gros. Ce este acesta si care este rolul sau?

Este o piesa din ferita care are ca rol antiparazitarea. Merge si fara, dar e bine sa fie acolo.
Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi. Totusi am o nelamurire datorita cunostintelor mele precare in domeniu:

Masurati cu un voltmetru polaritatea tensiunii din mufa originala. Lipti mufa noua in asa fel incat polaritatea sa se pastreze.

Daca am deja vechiul alimentator masor in mufa si vad cati volti imi da si evident cu firele puse in aceeasi pozitie in voltmetru trebuie sa imi dea aceeasi valoare pe noua mufa.Exista vreo regula in care se pun firele rosu si negru la multimetru? Am vazut ca daca le inversez locatia intre ele da valorile cu minus?Pun aceasta intrebare deoarece daca nu as avea acumulatorul initial nu vad cum as putea sa imi dau seama daca le leg corect (o simpla inversare a lor da un rezuktat exact invers)Multumesc din nou.
Link spre comentariu

Exista vreo regula in care se pun firele rosu si negru la multimetru? Am vazut ca daca le inversez locatia intre ele da valorile cu minus?

Da. In general firul negru se pune la borna "COM", iar cel rosu la "V+". Pot exista diferente intre aparate, dar in general conventia e ca negru merge la COM sau minus, iar rosu la plus. In cazul dvs, polaritatea masurata trebuie sa fie aceeasi inainte si dupa schimbarea mufei pastrand firele in aceeasi pozitie atat la multimetru cat si pe contactele mufelor de alimentare. Cred ca daca faceti o poza cu aparatul, pozitia firelor si indicatia, ne va fi mai usor sa comunicam.

Pun aceasta intrebare deoarece daca nu as avea acumulatorul initial nu vad cum as putea sa imi dau seama daca le leg corect (o simpla inversare a lor da un rezuktat exact invers)

Acumulator sau alimentator? Intr-adevar, asa cum am spus mai sus, cu sondele conectate in acelasi fel inainte si dupa schimbare, trebuie sa apara acelasi semn. Semnul (+ Implicit) sau - )e mai putin important atat timp cat este acelasi inainte si dupa schimbarea mufei.Cirip
Link spre comentariu

Multumesc pentru lamuriri. Am reusit sa rezolv problema cu indicatiile date si totul este ok. Este vorba de alimentator. Totusi daca ai un alimentator care nu are mufa (ca sa faci o verificare initiala) si doresti sa ii pui o alta mufa cum iti mai poti da seama care si unde se lipeste? Multumesc din nou.

Link spre comentariu

Pui multimetrul pe poziţia de ohmmetru şi vezi care pin unde duce, la centru sau la cămaşă. Cînd atingi vîrfurile între ele, o să-ţi indice 0 sau pe aproape.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator tulceacomputers

In numeroase cazuri din cauza alimentatoarelor de proasta calitate, a uzurii accentuate sau a socurilor mufa de alimentare laptop lipita pe placa de baza a laptop-ului cedeaza si nu mai furnizeaza tensiunea de alimentare necesara.

Link spre comentariu

Devine o mufa care scade tensiunea. Daca folosesti doua d-astea ai un stabilizator.Un fel de punte redresoare care alimentata invers scoate CA :d

Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări