Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bloc intermediar la iluminare usa intrare cu buton sonerie

Depanatorul

Postări Recomandate

Buna,

As dori o confirmare de functionalitate pentru un bloc intermediar care sa-l folosesc la actionarea unui automat de iluminare usa-intrare prin intermediul butonului de la sonerie.

Am ales aceasta solutie din mai multe inconveniente: "amicul" nu doreste sa faca alte spargeri in pereti, fara alte butoane suplimentare, are deja o lampa de iluminare deasupra usii (la exterior) cu un cablu pentru 220V, traficul este foarte intens prin fata usii (exclus montaj senzor PIR - consum curent), etc. Cu toate acestea este foarte greu sa gasesti "gaura cheii la usa" pe intuneric cand pe scara blocului este uneori bezna.

Din schita atasata rezulta schema electrica pentru soneria clasica de la tabloul electric model Electroaparataj, iar montajul "automatul de scara" il am deja confectionat. Tot ce imi ramane este sa pot interconecta automatul "de scara" la soneria din tabloul electric.

M-am gandit la acest bloc intermediar (chenar galben) care ar putea sa functioneze dupa cum urmeaza:

-In asteptare: acest bloc preia tensiunea de ~5Vca care este redresat cu o dioda sau o punte redresoare ( la 6,0-6,5VDC) pentru a mentine armat releul din blocul intermediar. In acest caz nu se actioneaza asupra comutatorului SW1 al timerului.

-In lucru: la inchiderea circuitului secundat al soneriei (apasa buton sonerie) tensiunea de ~5Vca devine teoretic 0,00V fapt ce determina dezarmare releu al blocului intermediar. De aici, contactele releului fac ca comutatorul SW1 sa fie inchis, rezultand comanda "bush-buton" la automatul de scara. Din acest moment timerul comanda releul pentru a tine becul de la intrare aprins.

De aceea vreau sa stiu daca valorile componentelor din blocul operator sunt corecte, as folosi releu de 6V DC, iar daca tensiunea continua depaseste 6V sa folosesc o dioda Zener paralel cu bobina releului (R = 15-120 ohmi).

La un moment dat m-am gandit si la un tranzistor pentru comanda releului, iar tensiunea de la sonerie sa pot comanda tranzitorul.

Multumesc pentru atentie!

iulian_acad

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatorul

8

• em2006

4

• ala micu

2

• blazeu

1

Top autori în acest subiect

nu iti da nimeni raspuns,cred eu, fiindca te complici rau de tot.cel mai simplu in paralel cu soneria pui un releu cu bobina la tensiunea soneriei si culegi de pe contactul lui semnalul care ai nevoie de el.mai e ceva gresit in schema ta,inseriezi sonerie de 220v cu primar de traf tot de 220v.de ce nu le pui in paralel?deci poti face asa,in paralel cu soneria pui traful tau si pe secundar releu pe CA si te folosesti de contacte,sau direct releu cu bobina la 220v fiindcaeu am pus de 10 ani un releu in paralel cu soneria (contactele lui intrerup o alternanta si ma sesizeaza in dormitor ca e cineva la usa prin scaderea intensitatii becului) si merge bine mersi si acum fara interventii.

Link spre comentariu

...mai e ceva gresit in schema ta,inseriezi sonerie de 220v cu primar de traf tot de 220v.....

Nu e gresit deloc, aici e tot schepsisul schemei, asa se leaga corect soneria dpv protectie! Ea suna cand pui secundarul trafului in scurt. Asa rezolvi separarea galvanica de protectie si poti pune orice buton de sonerie fara pretentii deosebite dpv grad de protectie.
Link spre comentariu

Pentru "ala micu".

D-l. "em2006" are mare dreptate.

Se pare ca D-l. "ala micu" nu a inteles ceea ce am spus la deschiderea topicului si mai ales ceea ce am prezentat in schita atasata. :bataie

La drept vb. cele doua transformatoare vor fi montate in paralel la final - ambele vor fi alimentate direct de la sigurantele din tabloul electric. :ras:

PS: doresc sa mi se raspunda despre"blocul intermediar" - din chenarul galben.

Link spre comentariu

ok,la mine soneria este de 12v asa ca nu aveam de unde sa stiu lucrul asta.omul cat traieste invata,mai ales ca de configuratia asta nici prin carti nu scria de ea.deci de ce nu pui releu de 220 direct pe sonerie?de ce vrei neaparat cu ce e in chenar?

Link spre comentariu

Pentru "ala micu",

Ok. Arata-mi si mie un releu de 5 sau 6V care sa functioneze in curent alternativ in conditii optime!!!

PS: De ce nu citesti cu atentie schema...........(vezi si poza tabloului electric din atasament).

deci de ce nu pui releu de 220 direct pe sonerie?

de ce vrei neaparat cu ce e in chenar?

Link spre comentariu

...De aceea vreau sa stiu daca valorile componentelor din blocul operator sunt corecte, as folosi releu de 6V DC, iar daca tensiunea continua depaseste 6V sa folosesc o dioda Zener paralel cu bobina releului (R = 15-120 ohmi)...

Ca sa poti proiecta corect circuitul pe care vrei sa-l pui acolo, ar fi bine ca mai intai sa masori curentul de scurtcircuit al infasurarii pe care vine legat butonul (un ampermetru AC pus pe bornele respective). Apoi impui conditia unui curent mult mai mic, prin circuitul suplimentar, decat cel masurat, adica impedanta sa fie destul de mare ca sa nu incarce prea mult infasurarea respectiva. Altfel, te poti trezi ca soneria incepe sa bazaie si vor fi necesare reglaje mecanice la miezul magnetic ca sa o faci sa taca in gol.Cum nu e nevoie de curent mare pt contact, un releu reed, de exemplu, poate fi o solutie, ideea e ca rezistenta bobinei sale sa fie cat mai mare.La zener in paralel nu te gandi, n-ar face decat sa traga curent in plus, or nu de asta ai nevoie. Consumator sa fie bobina releului (cu, sau fara alte elemente serie daca e cazul, dar nu paralel).
Link spre comentariu

Pentru "em2006".

Ai si tu dreptate.

Poate am cautat sa nu fac prea multe modificari in tabloul electric de a pune "circuitul" in serie cu butonul de sonerie.

Initial ma gandeam sa folosesc " 2 crocodili mici " cu care sa ma lipesc/conectez pe suruburile din tablou electric in zona de legatura a butonului de sonerie (pe trafo secundar - vezi poza anterioara). Din cate am observat un releu de 5-6V alimentat direct la tensiune de curent alternativ "zbarnaie" de te urci pe pereti. Cred ca in cateva ore se poate arde si bobina releului (in asteptare ar fi releul-armat).

"Amicul" este putin mai pretentios si asta imi da de furca.

O alta solutie ar fi :

1. cu octocuplor (cu dioda spre secundar / buton sonerie) sau mai sigur de atat,

2. sa comand releul cu 1-2 tranzistor(-i) bipolar(-i) (rezistenta baza-emiter "rBE" este mult mai mare decat bobina unui releu - vezi schita din atasament).

Cum nu e nevoie de curent mare pt contact, un releu reed, de exemplu, poate fi o solutie, ideea e ca rezistenta bobinei sale sa fie cat mai mare.

Consumator sa fie bobina releului (cu, sau fara alte elemente serie daca e cazul, dar nu paralel).

Link spre comentariu

Pentru "ala micu",

Ok. Arata-mi si mie un releu de 5 sau 6V care sa functioneze in curent alternativ in conditii optime!!!

Pai iti poate arata, nu unul, ci mai multe. Asa cum exista relee miniatura de cc, exista si de ca, deosebirea e ca cele de alternativ au o spira de scurtcircuitare a miezului.

Despre varianta cu optocuplor mi-am spus parerea pe celalalt forum, aveam impresia ca sunt pe elforum, chiar eram derutat adineauri cand ti-am vazut postul, la care stiam ca am raspuns, credeam ca au trecut moderatorii p-aci si au dat cu matura, ori nu mi-am revenit complet dupa revelion... :rade:

Link spre comentariu

Pentru "em2006".

Si uite asa vb. cu tine pe forum despre diversele posibilitati de conexiune la butonul de sonerie de la Electroaparataj am finalizat o schema care satisface pe deplin conditiile impuse (vezi atasament). :da

- De la butonul de sonerie "K" - intrare A(secundarul trafo-sonerie) culeg cei ~5Vca, ii redresez, obtin +5,5-6,0V DC cu care alimentez montajul cu 2 tranzistori care comanda/mentin releul reed de 5V armat in modul "asteptare". Contactul pe releu reed este deschis la armare si automatul de scara inchis.

- In momentul in care cineva apasa butonul de sonerie "K" - intrare A, tensiunea de ~5Vca, respectiv +5,5-6,0V DC tind catre 0,00V, in acest caz nu se mai alimenteaza releul iar contactul se inchide - iesire B - automatul de scara este activat.

- In paralel se poate obtine si alte 2 intrari de comanda suplimentare, cum ar fi:

* - comanda automata la deschiderea usii de intrare cu ajutorul contactului magnetic montat pe usa, si

* - prin apasarea de la interior pe un buton (cand doresti sa te uiti pe vizorul usii cu becul de afara aprins).

Releul reed trebuie sa aiba obligatoriu un contact NC. Rezistenta bobinei releului reed la 5V este de 200-220ohmi.

PS: Automatul de scara l-am luat de aici: http://www.oncescucompany.ro/detalii.php?produsid=87 . Are preturi f. bune.

Link spre comentariu

Pentru "em2006"Am facut masuratorile pe trafo sonerie / tablou electric: - Secundar: U=4,97V; I max. =0,62A; R<3 ohmi; - Primar: U=228V; I= n/a; R~1,82 Kohmi;Deci, schema de mai sus se poate aplica? :nas: Multumesc!

Link spre comentariu

Gata, am terminat montajul bloc intermediar (vezi schita finala in atasament).Totul lucreaza cum mi-am dorit pe toate cele 3 intrari ale montajului.Singura problema a fost dispozitivul de actionare tip releu reed. Cu toate ca am cautat un releu cu rezistenta bobinei cat mai mare (asa m-au indrumat unii pe alt forum) se pare acest releu nu poate avea viata pe contactul NC.Dupa cateva incercari reusite contactul cred ca s-a "sudat" sau nu stiu ce s-a intamplat ca ramanea in aceeasi pozitie, dar bobina releului a rezistat si la 8-9V (am probat si cu altul identic, dupa 10 incercari a cazut).Ma intreb, ce il poate deteriora contactul pentru o simpla comutare "Start Timer cu 555" - vezi schitele anterioare.Practic conutatorul SW1 pune la masa pinul 2 al integratului 555, sa fie vreo 12-13V DC la un curent de 1-10mA max.PS: Am schimbat modelul de releu cu unul clasic/standard la o rezistenta a bobinei de 147 ohmi (vezi in desen).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări