Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modul soba pe motorina. Va rog un pic de ajutor

Vizitator

Postări Recomandate

Posted Image

Dozator combustibil 12V/3A, asigura alimentarea cu combustibil cat timp este alimentat.

Motor DC 12V/2A asigura ventilarea camerei de ardere, important este ca are turatie reglabil.

Bujia incandescenta asigura aprinderea la inceputul procesului.

Senzor Flacara un termistor 1k/22°C care ajunge pe la 1.8k cand exista flacara.

Senzori temperatura Sunt de asemenea rezistente termice sau termistori cum le-o spune cu valorea de 10k/22°C diferenta intre ei este ca unul creste altul scade la temperatura ridicata.

Nota: se pot considera lineari toti termistorii.

Descriere proces functionare. La propriu functionarea are 3 stari. START, STOP, STANDBY

Procesul de START

- bujia primeste curent 20 de secunde dupa care..

- bujia ramane inca alimentata, apare curent la Valva si incepe motorul sa se accelereze in functie de ardere. La inceput o turatie lenta si in functie de cum se aprinde se tureaza pana la maxim. Odata aprins(senzor de flacara), bujia nu mai primeste curent. In acest moment ne aflam in punctul NORMAL

- cand temperatura pe retur ajunge la 60°C turatia motorului scade in proportie dar daca ajunge la 80° procesul intra in STOP.

- cand temperatura pe tur ajunge la 80° turatia motorului scade in proportie dar daca ajunge la peste 90° procesul intra in STOP.

- daca sistemul se afla in NORMAL si senzorul de flacara nu mai sesizeaza flacara intrerupe curentul la VALVA se executa STOP.

Procesul de STOP

- se intrerupe alimentarea VALVEI

- motorul ramane 1 minut, eventual in degres pana la zero

- sistemul nu mai primeste curent, ramane in STANDBY asteptand comanda de START.

Acum..intrebarea este..cum ar trebuii facut acest montaj care sa faca ce-am descris... ? As prefera sa nu fie PIC ptr ca nu ma descurc cu asta nu am facut niciodata..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_marius

2

• blazeu

1

• Ticu

1

• grifonul_alb

1

Top autori în acest subiect

Da, exista fara automatizare. Nici o soba de-asta nu are senzorul de flacara optic. Toate au pe evacuare un senzor termic, unele mai vechi au chiar contact bimetalic dar nu are rost sa intram in amanunte ce nu privesc topic-ul acesta. Am nevoie de idei in vederea construirii automatizarii.

L.E: as putea cumpara automatizarea dar ea este conceputa sa lucreze pe VAG-CAN-BUS si fara calculatorul masiniii nu faci treaba, si atunci trebe conceput de la zero :)

Mai jos o poza cu minunea.

Posted Image

Si un video cu unul functional

Cel mai urgent pentru mine ar fi partea de control a motor-ului, dar nu ma refer la un control de potentiometru ci unul automat in care in procesul de start sa faca progresul acela apoi in secventa de stop degres. Rol-ul acestui aspect este ca daca nu ar fi asa progresiv ar putea crapa fonta din el din cauza diferentelor masive de temperatura, si o aprindere plina de fum :)

Link spre comentariu

La model-ul asta ai 5KW sunt si mai mari, acesta nu este de microbuz este de autoturism.Cat despre consum n-as putea sa-ti spun ceva precis, oricum...aproximativ 620ml/ora in full load. Sau mai precis 6picaturi/secunda cand e la maxim. Acum cat are o picatura nu stiu sa-ti spun exact :) Vre-o idee ceva cu privire la Topic :)?

Link spre comentariu

Prietene de ce nu pot fi si eu inteles. Vreau partea electronica, stiu cum functioneaza le-am mai facut dar modelu asta are nevoie de o electronica mai avansata pentru ca nu are elemente fizice de control.PS: multumesc oricui se intereseaza de o problema a mea, dar eu vreau altceva, am zic clar. Vreau sa se ramana OnTopic, cel putin asa stiu daca ma poate ajuta cineva cu o idee sau ramane topicu alb

Link spre comentariu

Cel mai usor este cu un microcontroler (PIC sau altele) pentru ca vei avea foarte foarte putina electronica adica doar strictul necesar. De exemplu uita-te la electronica de la o masina de spalat automata si-ti pot spune din mica mea experienta ce are doar releele pentru motor, rezistenta electrica si pompa de evacuare, mai are niste triace sau ce-or fi pentru comanda supapelor de apa si alte alea. Cel putin mie mi-a placut mult sursa de alimentare (care mie mi-a facut probleme).Alta solutie este cu MMC-uri care sa se incrementeze in cerc 1 - Start, 2 - Normal, 3 - Stop si iar 1, 2 , 3 aceasta fiind partea centrala. Apoi pentru fiecare stare sa faci seturi de relee sau din MMC-uri care sa-ti cupleze ventilator, bujie etc si sa astepte senzorii pentru a trece la urmatorul pas.Ti-ar trebui o "schema logica" pentru fiecare "stare" in care sa descrii ce comanzi si ce senzori folosesti si ce anume determina trecerea la urmatoarea stare. Si mai ales ce faci cand apar rateuri.Din cauza rateurilor care pot apare te sfatuiesc sa faci montajul cu PIC-uri. Prin PIC poti sesiza repede rateurile si poti aplica "planul" pentru a rezolva rateul respectiv. Mai ales ca prin PIC poti face ca prioritare sa fie rezolvarea rateurilor.Succes si sa ne spui ce metoda ai ales si cat de bine ti-a iesit.Deasemeni vezi ca sunt multe forumuri pentru PIC-uri.

Link spre comentariu

Am facut un experiment intre timp cu cei doi senzori de pe TUR SI RETUR. In experiment au fost scufundati ambii senzori la aceasi adancime in apa, s-a incalzit apa de la 4° pana la 100° progresiv, amestecand continuu,si s-au obtinut urmatoarele valori pentru ambii senzori aceleasi indicatii:

=================================================== 8°-19k26°-11k30°-9k40°-5k60°-3k70°-2k80°-1.5k90°-1.3k95°-1k====================================================

Da. Cu cat fug de PIC-urile astea cu atat se pare ca nu am de ales. Eu stiu doar DELPHI si nu am nici cea mai vaga idee ce drum sa incep. Cel putin cineva sa ma indrume. Ce sa incep de unde si cum. Ce anume sa cumpar, ce anume am nevoie...pentru a incepe sa invat prima data apoi ...sa aplic. Deci nu stiu nimic despre cel care ma indruma daca va dorii cineva rog sa tina cont..As alege varianta sa cumpar de pe net un programator sau cum i se spune la placa acea in care pui fisierul obtinut...dar ce program sa aleg de programing, pentru ca din ce tot vad si eu in ASM sau ce e ala, mi se face paru maciuca.

Link spre comentariu

Si cu MMC-uri cum? Cu 4017 de exemplu ? Si cum rezolv problema cu controlul PWM al motorului ? Nu stiu parca totusi ma tem de PIC-urile alea groaznic. Cat mi-ar trebuii sa invat , ca sa citesc de exemplu senzorul ala.. :) Cam mult...

Ma intereseaza cel mai mult partea de control a turatiei, a comenzii unui modul PWM cu un NE555..care are un potentiometru in schema dar cum ajung sa sa-l controlez e mai delicat. Mi-ar trebuii un fel de potentiometru digital cu Increase/Decrease in functie de o tensiune ca sa-l pot adapta cumva..sau...un vumetru...cu 10Rezistente.. :jytuiyu

Cum as putea modifica schema de mai jos, in asa fel incat la alimentarea ei PWM sa faca un full Load 0-100% intr-un timp reglabil.

Posted Image

Link spre comentariu

Se poate si cu logica cablata (cu MMC-uri adica circuite C-MOS ai consum mic de stand-by)

Tot trebuie sa stii cum se realizeaza o functie logica. In esenta, un asemenea automat are sectiuni logice (indeplinirea anumitor conditii), temporizari (preventilare, preaprindere, postaprindere etc.) si bloc special (comanda turatiei variabile)

O observatie aparte pentru traductoarele de temperatura: termistoarele sunt traductoare analogice; deoarece va intereseaza doar anumite praguri, le "digitizati" folosind comparatoare care vor bascula la acele praguri.

Va trebui sa faceti dv. o diagrama de stari si sa produceti in final o schema (asemenea proiectare nu cred sa o capatati "mura-n gura"; in plus, la experimente s-ar putea sa constatati ca "nu merge", si sa fie nevoie de schimbat solutia...). Nu e o chestie simpla si usoara.

Aveti ceva de lucru (incalzirea poate va functiona iarna viitoare!)

Succes!

Link spre comentariu

am reusit sa fac cam tot cu 4017,555,741. Mai putin partea asta "bloc special (comanda turatiei variabile)". Cu ce as putea face digitizarea mai multor praguri, exista un circuit specializat sa poti seta cateva praguri sau trebe mai multe 741 de ex ?...

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Am facut atunci(2011) o schema ..cu 4017, N555 .. a iesit ceva dar era instabil la temperaturi joase, scaderi de curent, in alte cuvinte lucrez la schema de mai jos..

As dorii sa-mi spuna cineva, din aceasta schema..in zona in care am marcat/evidentiat .. daca este functional acel grup. Tranzistor NPN.

PS: poate nu stiu sa ma exprim prea bine, de aceea schema de mai jos spune tot :rade:

Posted Image

Mareste schema

OnTopic (consider eu). Imi place mult Arduino, platforma asta mi-a facut curaj :) Sper sa nu se considere reclama.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări