Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cursa soareci & sobolani

srdjan

Postări Recomandate

vreau sa-mi fac asa ceva...

...de fapt nu vreau... ma simt cam nevoit. misuna prin podul casei chiar deasupra dormitorului...se aduna la caldura. ii aud cum zgarie si rontaie de parca ar fi in camera :)

Studiind mai multe pagini am dedus ca ar fi nevoie sa-i curentezi cam la 8500V ceea ce pe mine m-a impresionat. Mi se pare o tensiune foarte mare. Prin alte surse am vazut ca se mentiona ca socul se aplica pentru 2 minute ca sa nu-si revina lighioanele.

Imi poate sugera cineva totusi la ce tensiune si pentru cat timp sa-i scutur ca sa nu exagerez dar sa si functioneze. nu vreau sa dau foc la nimic si nu as vrea fie periculos dpdv electric pentru alte animale (pisici, caini) chiar daca acestea nu au cum sa fie expuse la electrozi.

Din cate imi imaginez ideal ar fi sa ii curentezi intre picioarele din fata si limba sau intre picioarele din fata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

8

• Ovidanie

4

• Spitfire

3

• em2006

3

Top autori în acest subiect

nu merge... am un motan batran de vreo 14 ani... chiar daca ii zareste nu poate decat sa-i suga :). celalalt pisoi e tinerel, a mai prins el soarcei asta vara dupa care ii scapa :)... la cati dintosi s-au adunat mi frica ca-l mananca ei pe pisoi. unde mai pui ca din pod poate usor sa plece pisica daca-si pierde interesul, n-am cum s-o tin acolo cu forta.

Link spre comentariu

Nu am idee sa spun cati volti sau jouli este necesar sa-i administrezi sobolanului dar daca modifici o chestie de aia pentru autoaparate 'electrosoc' cred ca se numeste, adica sa-i reduci la jumatate energia dezvoltata in arcul electric cred ca e suficient. Un asemenea dispozitiv gasesti pe taraba incepand de la 50lei.

Link spre comentariu

De pe uichipedia...

High voltages are used, but because most devices use a high frequency alternating current, the skin effect prevents a lethal amount of current from traveling into the body. The resulting "shock" is caused by muscles twitching uncontrollably, appearing as muscle spasms.

Eu interpretez asta ca e nevoie de frecventa redusa sau sa curentez chiar in c.c.... evident tinand cont de permitivitatea aerului si distanta dintre electrozi.
Link spre comentariu

La cativa Khz nu cred ca mai apar spasme. Nu cunosc 'skin effect' posibil ca pielea sa aiba impedanta mai mica decat muschii? Sau este vorba de efectul pelicular (curentii de RF circula la suparafata conductorului)???Daca vrei sa le administrezi curent continuu merge simplu cu un transformator din cuptoarele cu microunde, tot de acolo recuperezi condensator de filtraj si dioda. Transformatorul are shunturi magnetice deci ar limita oarecum curentul. Asa obtii usor 2KV. SAu faci dublare de tensiune si obtii 4KV... cred totusi ca 2KV ajung. Oricum trebuie sa limitezi curentul altfel risti sa ia foc sobolanul.Edit: Curentati la frecventa redusa e cum se poate mai rau, muschii se vor contracta spasmodic si e posibil ca sobolanul sa sara din capcana. Ori curent continuu ori inalta frecventa. Parerea mea.

Link spre comentariu

Apropo de electrosocul survenit in cazul inaltei frecvente...am citit tot pe wikipedia parca, ca pentru a resimti efectul curentarii, trebuie ca intervalul in care se schimba minusul cu plusul trebuie sa fie suficient de mare ca sarcinile electrice sa treaca prin membrana celulelor musculare. Adica, daca frecventa depaseste o anumita valoare nu mai simti ca te curentezi, "rezultatul" se observa "optic", cica se carbonizeaza tesutul in jurul punctului de contact.

Link spre comentariu

Eu am construit ceva asemanator dar mai simplu pe vremea lu Ceausescu cu o bobina de inductie auto actionata de un tranzistor gen BU de la un oscilator de aprox. 1KHz. Rezultate foarte bune,(soarecii si sobolanii mor instantaneu) dar MARE ATENTIE! Trebuie sa faci un circuit care sa NU permita generarea tensiunii inalte mai mult de 1 secunda in nici un caz. Risti sa-ti dai foc la casa daca ramine inalta tensiune cuplata. Nu sti niciodata in ce pozitie moare animalu' , iar un arc electric de lunga durata poate fi periculos chiar daca puterea e mica.Cu un traf de cuptor cu microunde, direct in AC, sigur ii lichidezi instantaneu, dar aici trebuie si mai mare atentie: manevrezi 1KW deci pericolul sa-ti ia foc sobolanul dupa citeva zeci de secunde e foarte mare. Practic tragi cu tunul dupa o musca. De asemenea,o persoana care nu se pricepe, e in mare pericol cind face experimente cu trafuri de cuptoare cu microunde. Serios vorbind, fara exagerari gen "protectia muncii", chiar e pericol de moarte.

Link spre comentariu

multumesc mult misa pentru interventie... pai as putea face un monostabil setat pe 1s care sa alimenteze un oscilator de 1khz cu care atac bobina de inductie prin tranzistor. majoritatea pieselor sunt la indemana. crezi ca mai e necesara o limitare de curent in cazul acesta? ma ajuta mult confirmarea ca functioneaza. mai ramane de vazut cat de destepti sunt dupa ce vad ce face masina timpului pentru 1-2 exemplare :) tot la ceva de genu ma gandeam si eu dar neavand experienta in curentari nu stiam cum se comporta un organism la diferite forme si intensitati de curent. traf de microunde nu am la indemana si parca nici mie nu-mi surade sa dau cu tunu :)inca ceva... am vazut ca bobinele de inductie au o tensiune de autoinductie in primar de vreo 700V dar nu am vazut sa se vorbeasca de frecventa si factorul de umplere a primarului. ma intereseaza o valoare de bun simt ca sa stiu ce dioda de protectie sa pun, peste 700V nu am prin casa...

Link spre comentariu

Acum, dimineata, realizez si eu cat de entuziast eram aseara. Buna ideea cu bobina de inductie, imi amintesc ca era subiect de gluma in radioclub, un coleg radioamator a incercat varianta, cand aflu amanunte o sa postez.

Link spre comentariu

De ce nu incerci o cusca formata din doua etaje, intre ele aflanduse o podea mobila care sa basculeze la realizarea unui contact? Eventual daca tii la partea cu electrocutarea o poti face in compartimentul de jos prin apasarea unui buton push-pull tip sonerie, astfel elimini si pericolul de incendiu din cauza arcului electric nesupravegheat. Contactul poate fi cuplat la o momeala in momentul in care sobolanul trage din ea.

Link spre comentariu

interesanta ideea, dar soarecu/sobolanu cum naiba intra acolo? de buna voie?partea mortala nu-i atat de greu de facut, dar tre' sa ai si cine s-o foloseasca, iti trebuie cobai :da

pai aia-i problema ca, cobaii sunt in pod, altfel nu mi-as bate capul :)de intrat vor intra dupa momeala daca nu sunt sceptici :)

De ce nu incerci o cusca formata din doua etaje, intre ele aflanduse o podea mobila care sa basculeze la realizarea unui contact? Eventual daca tii la partea cu electrocutarea o poti face in compartimentul de jos prin apasarea unui buton push-pull tip sonerie, astfel elimini si pericolul de incendiu din cauza arcului electric nesupravegheat. Contactul poate fi cuplat la o momeala in momentul in care sobolanul trage din ea.

complicatiile astea implica actuator, eu m-am gandit sa fac un "sadwich" intre doua placi de azbest sau alt material ignifug mai "verde", intre ele lasand o distanta cam de 6cm (cu distantatoare), momeala (unt de arahide am inteles ca le place si nu tenteaza pisicile presupun). instalatia asta sa aibe dimensiuni cam de 50/50cm astfel sa nu ajunga in centru unde e momeala decat clientii vizati de mine. va trebui sa incerc momeli care care nu conduc electricitate dar ma gandesc ca cerealele sunt propice pt asa ceva.trebuie doar sa adaug un circuit sa opresc socul de curent la un interval de timp dupa ce s-a curentat. asta imi cam da de gandit acum.LE: cat poate sa consume o bobina de inductie la mers in gol? sa stiu de ce sursa am nevoie. in timpul arcului parca trage 4-5A la 12-14V
Link spre comentariu

Eu cred ca e prea mic curentul din secundarul bobinei de inductie ca sa-i omoare, cel mult o sa-i perpeleasca putin descarcarile de inalta tensiune. Eu am mai gasit pe la servici sobolani morti, prinsi intre barele de distributie, deci 380V a fost suficient, insa curent disponibil au avut pe saturate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări