Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am nevoie de ajutor (informatii) - panou solar fotovoltaic

Vizitator deiwman

Postări Recomandate

Vizitator deiwman

In primul rand va salut pe toti si va multumesc pentru informatiile de calitate care pot fi gasite pe acest forum.

In al doilea rand, as dori sa incep construirea unui panou solar fotovoltaic imediat dupa sarbatori si voi folosi metoda pe care am gasit-o aici: http://cumsefaceunaalta.blogspot.com/20 ... ltaic.html (sper sa nu fie considerata reclama)

Am citit aici pe forum ca cel mai bine ar fi sa folosesc baterii stationare (acestea sunt acele ups-uri?) in loc de baterii auto. Am gasit mai multe modele de 12V dar difera amperajul si cum nu ma pricep as dori sa stiu de ce amperaj ar trebui sa fie: ele sunt intre 1.3 Ah si 200 Ah. In jurul carei cifre ar trebui sa ma opresc?

Doresc sa mentionez faptul ca pentru inceput vreau sa stochez energia si sa o folosesc doar pentru iluminat si anume vor fi maxim 20 becuri cu led (mai mici de 4W fiecare) pe care le voi avea in casa insa bineinteles ca nu vor funciona toate odata.

De asemenea este de ajuns un UPS sau ar trebui mai multe legate in serie (sau paralel?) .Eventual sa ma ajutati pe care sa il aleg de aici pentru ce am eu nevoie care ar fi mai bun: http://www.prostore.ro/ups-uri/ sau http://www.rombat.ro/index.php/ro/bateriile-rombat/ups (nu fac reclama insa am vazut ca sunt multe modele de la multe firme)

Pe langa acestea am mai gasit pe ebay si regulator pt incarcare insa majoritatea sun de 12v si 10A sau 20A (trebuie sa aiba acelasi amperaj cu bateria) ? (imi mai trebuie si altceva pe langa panou, baterii stationare, regulator si invertor?)

Imi cer scuze ca stiu atat de putine insa doresc sa invat cat mai multe si cu ajutorul vostru sunt sigur ca voi reusi. Pe parcurs ce voi intampina nelamuriri voi reveni cu intrebari....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gica70

2

• tntgarbage

2

• INCEPATOR21

2

• florincccc

1

Top autori în acest subiect

discutia e ampla.cu cit folosesti baterii (acumulatori) de curent mai mare, cu atit vor fi mai voluminoase, iar timpul lor de reincarcare - mai mare. Ca de altfel si incarcatorul lor propriu-zis.Sugerez sa mergi pe varianta 12volti.Ai in vedere faptul ca orice led are o tensiune de deschidere(aprindere) de 1,2volti poate chiar mai mult si un curent de maxim 20 de mA.Asta inseamna vreo 8 - 10 leduri inseriate pentru 12volti - asta reprezentind practic un "bec".La o baterie de 2 amperi, rezulta maxim 100 de becuri.ai in vedere si faptul ca exista diferente de lumina intre 2 leduri, pe masura ce sunt folosite. Unele chiar si cedeaza(se intrerup), caz in care nu se mai aprinde niciunul din celelalte 10.In incheiere, poti avea in vedere si varianta de a face mai multe module, pentru un singur bec sau 2, in functie de cite camere ai nevoie sa luminezi.succes si tine-ne la curent - nu in tensiune !

Link spre comentariu

cumpara si tu citeva diode led albe (nu da mai mult de 1 leu/bucata, poate chiar mai putin) si experimenteaza personal cu max.8-10 bucati in serie pentru 12volti, o rezistenta de limitare (semireglabil chiar de 1k) daca pui se va micsora si numarul de leduri.Daca pui prea multe leduri, nu se vor mai aprinde.Te poti juca la curentul care trece prin sirul de leduri(chiar inserriind si un miliampermetru pentru a obtine randamentul maxim (s-ar putea ca diferentele sa fie insesizabile intre 10 si 15 mA.trebuie mentionat ca acele baterii(acumulatori) pe care le incarci au un curent scris pe ele, sa zicem 2 amperi. Asta inseamna ca ele pot asigura acest curent timp de o ora. Pentru un consumator de 20 de mA, ar trebui sa rezulte un interval de 100 de ore, sau pe-acolo.Poate n-ar fi o idee rea, ca acele leduri sa le pui lipite (apropiate) unele de altele in cerc, asemeni lanternelor, pentru a obtine un fascicol de lumina mai concentrata.Pana la urma, dupa toate acestea, poti face un calcul si vezi financiar cit e de fezabil.Ca alternativa, am vazut la selgros, dar cred ca exista si in alte parti, o lanterna pe leduri (cred ca avea vreo 6 sau 8 (alege si diametrul ledurilor fie 4mm, fie 6mm, fie 8mm - dela 10mm par prea mari)costa cam 10 lei si avea un mic dinam (o minimanivela) care o invirteai de 5 - 6 ori si aveai lumina vreo 3 minute. E doar un exemplu de energie alternativa, dar e doar un exemplu.experimenteaza, ce sa zic, succes !cin's'te celor ce-s revolutionari pe 2200 de ron/lunasi-au primit terenuri si scutirida' pina cind frateatita libertate de pomana...unul pe care nu l-atinse glontu'

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

se gasesc leduri direct la 12v 3w sau becuri auto formate din mai multe leduri tot la 12v cauta.O baterie de 12v 40Ah se incarca cu 14v maxim 4A.Ai nevoie de 36 celule fotovoltaice de 1,8w bucata si costa cam 10 lei una care produc APROXIMATIV 18v ,4A ,si un stabilizator de 14v

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am cautat pe net sisteme de energie solara la cheie, adica schema completa pentru o putere data si pretul..dar, spre surprinderea mea, nu am gasit, deocamdata. Calea cea mai sigura de a construi asa ceva este, cum spunea si altcineva, experimentarea..Am mai vazut ca invertorul suporta o gama destul de mare de tensiuni DC la intrare si ma gandeam daca nu e posibil ca bateriile sa fie incarcate din out-ul invertorului (care deserveste si consumatori pe 220 c.a.) cu un montaj mai ieftin si mai simplu decat regulatorul acela de incarcare pe intrare, asta pe timp de zi iar noaptea bateriile vor intra automat pe intrarea invertorului in locul fotovoltaicelor. Iluminatul cu led-uri poate intra automat in locul acumulatorului..si tot de aici ne putem lega si cu montajele noastre experimentale :limb:.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

buna ziua. Din pacate si din necunostiinta de cauza mi am cumparat un panou solar 2 W si 6V plus un acumulator pb acid de 6 V si 1.2Ah. As putea folosi panoul pt incarcarea acumulatorului? Desi am retinut ca trebuie o tensiune de 7,2-7,5 v de incarcare...curentul din panou maxim de 334 mA pare bun

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări