Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformare curent alternativ in curent continuu 24v

electriclicdoll

Postări Recomandate

Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu niste sfaturi cum pot transforma curent alternativ in curent continuu.Am 2 transform. 220-24 v : -unul are ~10-20 A -celalalt are ~ 40 ACer mi-ar trebui pentru a transforma din CA in CC?Mi-ar trebui tranzistori sau diode...?Daca da, de ce valoare?Daca gasiti vreo solutie, ati putea sa-mi faceti si schema daca aveti o clipa libera?Multumesc frumos!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• electriclicdoll

8

• sla

4

• icar

2

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Daca intrebarea este pe bune (nu la misto, cum pare la prima vedere), cu toate ca s-a cam gresit sectiunea, ar trebui lamurite urmatoarele: ai doua transformatoare care au tensiunile primar/secundar =220/24V si curentii (in secundar) 10(sau 20?)A, respectiv 40A. Vrei sa folosesti transformatoarele pentru a avea tensiune continua. Este simplu: in secundar pui o dioda, daca vrei sa redresezi monoalternanta ( sa ai o tensiune continua mai mica) sau o punte de diode (4 diode), daca vrei o redresare bialternanta ( tensiune continua maxima ce o poate da transformatorul). Tensiunea redresata o poti filtra ( cu condensatoare) sau nu, depinde la ce folosesti aceasta tensiune. Tipul diodelor folosite depinde de curentul de sarcina la care vrei sa folosesti redresorul si de tensiunea din secundar. Acest curent nu poate fi mai mare decat curentul maxim al transformatorului (10-20, respectiv 40A).Depinde ce-ti trebuie si la ce vrei sa folosesti transformatoarele. Daca informatiile date nu sunt gresite, transformatoarele au putere destul de mare (24Vx40A=960VA), aproape 1kW!. Poti face si o sursa de cc reglabila sau dublor de tensiune (tensiune continua dubla fata de tensiunea secundarului), dar trebuie sa-ti definesti clar problema. A avea disponibile doua transformatoare fara a avea consumatori de cc care necesita alimentare in cc, nu reprezinta nimic.In consecinta, care este problema?

Link spre comentariu

1 la mana: INTREBAREA NU E LA MISTO2 la mana: vreau cum ati scris dvs: ,,sau o punte de diode (4 diode), daca vrei o redresare bialternanta ( tensiune continua maxima ce o poate da transformatorul)". Imi trebuie CC pentru alimentarea unor relee in CC (24v). PS...relee statice. Transformatorul are (am gasit in final ce putere are...) 40 A! Imi trebuie tensiunea fixa a transformatorului doar ca in CC.Mai explicit: Am un releu de temporizare in CA si comanda o fac in CC la un releu care pe contactele releului pun 24 v CA. Comanda releului pe care leg pe contactele lui CA, are UBOB 24V CC!Multumesc!

Link spre comentariu

Daca ai nevoie de 24Vcc pentru alimentarea unor relee, pentru alegerea puntii sau diodelor din punte pleci de la consumul releelor. Cat consuma releele? Traful rezista la o sarcina de 40A in secundar, dar sigur nu ai nevoie de curentul asta, deci nu vei pune diode sau punte de 40A!Ai consum mai mare de 1A? Sau 3A?Pentru acesti curenti exista punti redresoare (ex. 1PM2 sau 3PM2 : cifra din fata reprezinta curentul, cifra din spate reprezinta tensiunea- 05=50V, 1=100V, 2=200V,...). Dupa punte filtrezi tensiunea cu un condensator electrolitic. La un consum mic tensiunea de 24Vca redresata si filtrata va da o tensiune continua peste 30V, tensiune care trebuie scazuta la 24V ( daca vrei sa protejezi bobinele releelor, sa nu fie suprasolicitate termic). Diminuarea tensiunii la 24V o poti face printr-un stabilizator de tensiune sau, daca masori curentul consumat de relee (relee alimentate la 24V) si releele sunt alimentate toate ( nu ai multe relee care se alimenteaza in diferite secvente, astfel incat consumul lor total sa aiba valori mult diferite in fiecare secventa) inseriind o rezistenta cu bobina releelor, pe aceasta rezistenta sa cada surplusul de tensiune dat de redresor.Sper ca nu te-am zapacit cu explicatia mea... In text ziceai de un releu, eu am dezvoltat si pentru cazul general, cu mai multe.Concluzie: cunosti consumul de curent al bobinei releului? Daca nu, masoara rezistenta bobinei releului si curentul va fi 24/Rmasurata. Eu cred ca o punte de 3A este OK.

Link spre comentariu

PS...relee statice.

Alea "papa" zeci de MILIAMPERI, adica puteti pune o jucarie de traf capsulat, de cablaj,+punte+electrolitic de filtraj, dar nu traf de 24V! de ce? fiindca din ce stiu, acele relee statice suporta pe parte de comanda intre 3-32V, si riscati sa le prajiti, un traf de 6V/200mA e arhisuficient.
Link spre comentariu

Asa se intampla cand nu esti atent: pierzi timpul scriind aiurea... N-am fost atent ca-i vorba de "releu static". Tot ce-am zis pica in cazul asta. E clar ca este absurd sa folosesti un transformator de 1kW ca sa alimentezi comanda unui releu static care consuma zeci de mA!Asculta de sfatul d-lui Spitfire!La multi ani, 2011!!! :101

Link spre comentariu

Nici eu nu cred ca consumul releelor este mai mare de 2 sau 3 A.Chestia e ca nu e releu static deala cu alim. bob. 3-32 V.Este fix 24 V CC. Releul este de tip RS 72500. Sunt dispus sa fac puntea de redresare dar de ce valori sa fie diodele, condesatoarele(daca trebiue), redresarea?Eu nu sunt asa de bun in electronica.Puntea pot sa o fac si eu acasa. Dar imi trebuie valorile si schema sa stiu cum pot sa o fac.PS. scuze daca m-am exprimat gresit!LA MULTI ANI 2011! :101

Link spre comentariu

Eu nu sunt asa de bun in electronica

Corect, da nici la fizica de liceu! Ca pe acolo se invata despre redresarea curentului alternativ.

In primul rind cite relee trebuie alimentate simultan? Vezi cit consuma fiecare reeleu in parte, aduni consumurile, mai pui, de siguranta, inca vreo 150 - 200 mA in plus si vezi consumul total. Functie de asta iti alegi puntea redresoare, nu de curentul maxim pe care il poate furniza traful in secundar

Link spre comentariu

Cine mai intelege ceva pe-aici??Releele RS parca erau produse de fabrica aia din Medias si erau cat se poate de electromagnetice (nu zburdau prin casa, deci erau statice?) Ca sa inteleaga si cei ce nu au tangenta cu electronica, releele statice sunt DISPOZITIVE SEMICONDUCTOARE (diode, tranzistori, triace, LED, fototranzistor etc. etc.)Iar un releu gen RS consuma ceva de ordinul 50 mA (miliamperi) (adica cu un amper alimentezi vreo 20).Spor la invatat!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări