Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comutator pe mai multe pozitii actionat de un pushbutton

Vizitator Bodo

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Am revenit..

din fericire pentru mine, neprevazutul m-a purtat pana la Paris (unde sunt si acum si voi fi si urmatoarele cateva luni)..

Promisesem ca pun pe testboard circuitul de la pisica matache si asta am si facut.

Rezultatele... pai sa va zic:

in primul rand nu am gasit pe aici MMC4017 in schimb tipul de la magazin mi-a dat un HFE4017BP iar la o privire scurta pe datasheeturile lor par a fi cam aceleasi lucru.

Cum am fost sfatuit, in loc de tranzistori am pus led-uri si l-am lasat doar in 4 leduri (doar atatea rezistente de 4,7K am mai gasit prin cutie) iar de la pinul 1 (care ar fi fost al 5-lea led) am dus dioda la pin-ul de reset.

Rezultatul este ca ledurile mele flicare consecutic incontinuu.

Am scos condensatorul de 100NF si l-am inlocuit cu unul de 47 micro. Singura schimbare sesizabila ar fi ca atunci cand apas butonul ramane un singur led aprins, unul la intamplare de fiecare data.

Am scos condensatorul de tot si s-a imbunatatit oarecum situatia in sensul ca aleator functioneaza. Adica la fiecare apasare de buton trece la urmatorul led insa daca am miscat mana foarte putin sau daca am schimbat putin pozitia placii incepe din nou sa flicare iar dupa cateva secunde functioneaza din nou!

O fi oare din cauza faptului ca nu e pus pe baterie ci pe un alimentator care imi scoate curent redresat?

ce as putea sa ii mai fac?

Merci!

Pune pinul 13 la masa.Am testat astazi montajul si cu pinul 13 neconectat,nu functiona.

L-am pus la masa si a mers.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

5

• baza

1

• fratello

1

• mikella

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Bodo

done.. pus la loc condensatorul de 100nF si pinul 13 la masa. nu e bun :cry: imi aprinde un led la intamplare si mi-l tine aprins atata timp cat tin si eu butonul apasat.scos condensatorul si e mai bine dar nu perfect. imi sare din ele..n-as vrea sa pun un 555 ca sa imi curete impulsul ca ala merge pe 5V..o sa caut ceva scheme ca sa filtrez pulsul si cand o sa am o schema functionala am sa o postez

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Cine imi spune, va rog, un counter up/down cu iesiri decodate :jytuiyu 4017-le e doar up dar eu am nevoie si de unul cu up/down.Ah.. daca s-ar putea sa se alimenteze si la mai mult de 12V ar fi idealMerci

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Astazi ma duc pe la magazinul de componente ca sa imi mai refac stocul ca am vrut sa imi fac un monostabil pe post de debouncer si nu mai aveam cu ce.. asa ca daca tot imi iau condensatori si toate cele, ma gandeam sa caut si ceva asemanator lui 4017 (care deja incepe sa imi placa) pentru treptele de ventilatie. Doar ca aici nu merge aplicata schema cu 4017-le pt ca asta o ia intr-o singura directie si de exemplu, daca sunt cu ventilatia pe 2 si vreau sa o dau la 1 tre sa o iau 3-4-5-6-0-1.Gasisem la un moment dat o schema care facea asta insa mi s-a parut mult prea complicata..Asa ca "wish me luck" cum zic rusii :rade:

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Promisesem ca pun scheme asa ca .. sunt atasate!

Am folosit schema de la pisica matache (merci mult) insa am avut mari probleme cu bouncingul butonului si cu interferentele. Adica apropiam degetul de buton si deja imi sarea vreo 3 pozitii!

Am reusit sa rezolv problema pana la urma tot cu 555 (ma feream de el dar se pare ca e ok) iar intre circuitul de debounce (atasat si asta) si numarator am inserat un led (555-ul scoate puls pe + iar 4017-le vrea - ).. ca sa nu ma mai complic cu tranzistori si altele!

Ca idee, la debounce am folosit un cond de 40uF si o rezistenta de 10K si merge de vis!

La punctul 2 era treaba cu releul bistabil.. ca sa obtin un interval aproximativ egal de timp intre comutari a trebuit sa folosesc un condensator de 220uF si unul de 470uF. Nu inteleg de ce dar se pare ca doar asa vrea sa mearga! Si tot e mai rapid decat ma asteptam eu.

Pana la urma cred ca tot un 555 bag si acolo!

Ma mai gandesc :)

Link spre comentariu

Pai ce ai facut acolo, nu e debounce.Ai pus un monostabil care-ti da la iesire un impuls cu durata 1.1 x 10K x 40uF = 440ms = 0.44 secunde.Iar la butonul de comanda al monostabilului nu ai debounce, de fapt ai aruncat pisica moarta din curtea lui 4017 in a lui 555.555-ul poate fi retriggerat daca intrarea e tinuta la masa un timp mai mare decat durata impulsului de iesire,adica 0.44s. Deci va trebui sa faci cumva debounce...Cu ledul, n-am inteles din descriere.

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Adevarul e ca exact asta am facut insa culmea e ca nu se retrigereaza. De fapt impulsul ajunge la 4017 doar in momentul in care eliberez butonul.Am montajul si acum bagat in priza ca vreau sa vad daca se incinge ceva, daca se auto actioneaza, daca isi pierde pozitia sau alte detalii si chiar acum ca am citit post-ul tau, am facut si proba. Deci daca ii dau puls cat de scurt pot degetele mele se observa acea jumatate de secunda intre actionarea butonului si schimbarea ledului. Daca tin mai mult decat acea jumatate de secunda (am incercat si cu 5 secunde) nu se intampla absolut nimic insa atunci cand am luat degetul de pe buton s-a schimbat instant si led-ul..Oricum, eu sunt extrem e multumit!Mai jos si ce am facut la chestia cu led-ul..

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Bodo

Salutare din nou!Am pus schema de mai jos pe placa de test si ceva nu ii place..In momentul in care o alimentez se aprinde ledul 0 insa orice fel de impuls i-as da, nu se schimba nimic.In schimb, daca dau puls pe reset uneori imi aprinde led-ul 9. Daca atunci cand e 9 aprins dau puls pe reset sau chiar pe up/down (indiferent) imi stinge 9 si imi aprinde iarasi 0.. si o luam de la inceput.Ce nu stiu eu este treaba cu "clock-ul". Citisem pe undeva ca se poate face ceva cu doi condensatori si un rezistor insa nu pricep care e rolul lui :(. Asta sa fie oare problema?Deci pe placa de test am pus exact ceea ce e in imagine cu mentiunea ca din pinii incercuiti intru in 10 led-uri cu rezistentele aferente.Puteti sa imi dati o palma de ajutor, va rog?! Ceea ce vreau eu este, dupa cum spuneam si in post-urile precedente, sa fac un counter up/down pe care sa il folosesc ca si controler al nivelului de ventilatie!

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Gata, l-am facut..am gasit ce si cum se conecteaza (asa ca pentru mine..mura-n gura) si l-am incercat. Diferenta ar fi ca in loc de touch button m-am vazut nevoit sa folosesc doua push-uri fara retinere (din cele cu 6 picioruse deci pe doua cai fiecare push - recuperate dintr-o carcasa de PC).Schema folosita e mai jos si functioneaza bine. Excluzand micile si rarele interferente datorate sarmelor de pe placa de test, as putea spune ca merge brici.In schema, SW UP si DN sunt cele doua push-uri de care spuneam iar cerculetul cu 555 e monostabilul pe care l-am folosit pe post de debouncing si a carui schema e postata vreo 2-3 post-uri mai devreme!LE: am modificat poza putin ca nu reprezentasem niste pod-uri (nu stiu denumirea specifica).LLE: nu am masina la dispozitie dar pun aici intrebarea:la mine exista 4 (plus oprit) trepte de viteza a ventilatorului care sunt selectate cu un comutator rotativ si din am o chestie cu 3 rezistente care determina viteza efectiva.La un moment dat am avut ghinionul ca acele rezistente sa se prajeasca (erau dinacelea de sarma in forma de arc si cu diametre diferite) si am reusit sa rezolv problema cu ajutorul a 3 rezistente de 0,5ohmi si 10W fiecare. Initial am incercat cu rezistente de 5W ca erau mau micute dar se incingeau foarte tare (mirosea in masina dar vitezele erau super ok) asa ca am trecut la cele de 10. Vitezele parca sunt mult mai lente acum (cu exceptia treptei 4 unde e pe direct iar tr1 abia se simte) dar barem merge. Intrebarea ar fi urmatoarea: Daca vreau ca din cele 4 trepte sa fac 6 (am un panou de bord pe care am reprezentate 6 trepte) cum imi dau seama ce valori si puteri trebuie sa folosesc.Ca o alta mica paranteza, treptele sunt cam in felul urmator: - tr4 = direct in motor fara nici o rezistenta- tr3 = R3=>motor- tr2 = R2=>R3=>motor- tr1 = R1=>R2=>R3=>motor- Off = ..O sa folosesc circuitul la care mi-am spart creierii azi-noapte si cu relee pe fiecare iesire dar... nu stiu dupa releu ce sa pun!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Bodo

Readuc in actualitate topicul asta..Am ajuns in sfarsit sa realizez montajul pe placile finale insa prostia mea a fost ca pe placa de test am verificat numai partea de MMC4017 nu si partea de releu si tranzistor.Apropos de asta, imi permit putin offtopic: metoda transferului la mine nu merge cu fierul de calcat :( Nu stiu de ce dar nu mi se lipeste corect tonner-ul de placa. Drept urmare imi imprim circuitul pe hartie normala, o atasez placii iar apoi stropesc hartia cu acetona pana se umezeste bine, o pun intre dou bucati de geam pe care le presezvreo 10-15 minute apoi eliberez placa si o las la uscat inca vreo 10-15 minute. La spalarea cu apa calduta rezultatul este demential.. Raman inclusiv traseele de 0,3mm. Mai mici nu prea am reusit pt ca desi raman la imprimare, se diustrug la corodarea cu clorura ferica.Gata cu offtopicul!Asadar, am pus pe placa MMC-urile si tot ce trebuie iar la iesirile din MMC am pus in felul urmator:rezistenta de 4,7K, tranzistor BD139, releu 12V cu + permanent si diode 1N4007 intre polii releului.partea de MMC fuctioneaza foarte frumos insa dupa ce cupleaza releul, nu se mai decupleaza..Am masurat tensiunea in diferite puncte si am dupa cum urmeaza:inainte sa actionez mmc-ul: masa si baza tranzistor = 0,7V masa si colector = 0V masa si emitor tranzistor = 7Vdupa ce actionez mmc-ul: masa si baza tranzistor = 0,7 masa si colector = 0 masa si emitor = 0dupa ce mai actionez inca o data mmc-ul: masa si baza = 0,7V masa si colector = 0V masa si emitor = 7Vdeci idem ca inainte sa il actionez.. partea proasta e ca dupa ce a cuplat, nu mai decupleaza..Intrebarea este: ce pot face sa scad tensiunea din emitor? banuiesc ca este insuficienta sa il actioneze pe nenea releul dar suficienta ca sa il mentina :nas:LE: de fapt am pus gresit intrebarea ca emitorul nu scoate tensiune ci ceea ce am masurat eu este ceea ce ajunge la iesirea din bobina releului insa ati inteles ideea..LLE: problema pare a se rezolva daca inseriez o rezistenta de 150 ohmi intre emitorul tranzistorului si bobina releului..are ce sa afecteze negativ rezistenta asta?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări