Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comutator pe mai multe pozitii actionat de un pushbutton


Vizitator Bodo

Postări Recomandate

Salutare!Pentru ca unii se plictisesc intre sarbatori (ca mine de exemplu), am zis sa vad daca mai e cineva pe aici sau bate vantul :)Asadar, lucrez in continuare la proiectul meu cu plansa de bord a unei masini mai vechi ce va fi transformata in ceva mai OZN-istic.Am ajuns la partea de comenzi de clima, ventilatie si altele si am dat de urmatoarele probleme (reamintesc ca un incepator stie mai multa electronica decat mine):- vreau ca modul de dispersare al aerului sa fie schimbat cu ajutorul unui singur pushbutton. In momentul asta am 5 butoane cu retinere pentru fiecare pozitie (picioare, fata, dezaburire etc). Deci un modul care la primirea unui impuls sa cupleze un releu 1, apoi la inca un impuls sa decupleze releul 1 si sa activeze un releu 2 si tot asa pana la 5 iar acolo sa o ia de la inceput..Eu am gasit o schema forte simpla de switch cu numai doua pozitii pe doi tranzistori (un PNP si un NPN) pe care o voi folosi la AC, avarii, etc dar la ce am spus mai sus nu reusesc sa gasesc nimic.. sau poate nu stiu eu ce sa caut.Ar mai fi treptele de ventilatie la care as putea folosi ceva asemanator dar cu UP si DOWN insa la asta recunosc ca nu am prea cautat.Asadar, daca este cineva dispus sa imi faca o schema iar apoi sa mi-o si explice, i-as fi foarte recunoscator!La Multia Ani si sa ne auzim cu bine!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • em2006

    5

  • baza

    1

  • fratello

    1

  • mikella

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator Bodo

Switch-ul de care spuneam ca l-am gasit nu e tocmai ce voiam eu :(De fapt actioneaza si blocheaza tranzistorii insa pentru a-l decupla trebuie sa intrerup alimentarea...asa ca l-am modificat putin insa nu am avut nici timp si nici starea de spirit necesara sa il pun pe un testboard (am pe cineva care e de parere ca daca vine anul nou pana si hobby-urile sunt incadrate la categoria "munca").Oricum, am facut o schita in paint si ma gandeam sa va dati si voi cu parerea...Asadar acest switch (teoretic si dupa nepriceperea mea de incepator) ar trebui sa faca urmatoarele:- la cuplarea alimentarii nu face nimic dar se observa ca in SW1 va intra (-)- la actionarea scurta a SW1 cupleaza PNP-ul care la randul lui asigura (+)-ul la releu si cupleaza si NPN-ul. NPN-ul imi da (-)-ul la releu si schimba intrarea in SW1 din (-) in (+) pe care il voi duce mai departe in circuitul care imi trebuie alimentat (l-am reprezentat ca fiind un motor dar e alt circuit..neinteresant deocamdata)acum vine partea de care nu sunt sigur :|- la o noua actionare scurta a lui SW1 ar trebui sa imi decupleze PNP-ul si implicit tot restul circuitului, culminand cu decuplarea releului..gresesc undeva?oare ar mai trebui pusa o dioda intre baza PNP-ului si colectorul NPN-ului?Am uitat sa reprezint in poza.. cand releul nu este cuplat contactul este facut intre pinul de sus si cel din dreapta jos (-)...Merci de sfaturi si La Multi (b)Ani !!!

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca am inteles bine...vrei sa comanzi mai multe relee,printr-o simpla apasare de buton(la prima apasare sa cupleze primul,la urmatoarea apasare sa decupleze primul si sa cupleze al doilea...si tot asa..)Cel mai simplu se poate face cu un MMC4017,cu ajutorul caruia poti comanda pana la 10 relee..Daca te mai intereseaza,iti pot pune o schema,dar nu azi..ci la anu..( adica maine )La multi ani!

Link spre comentariu

ai nevoie de un bistabil RS cu 2 porti prin care sa treci semnalul de la pushbuton si un numarator care sa se reseteze dupa x numarari in 0, unde x e numarul de pozitii al comutatorului. cel mai cunoscut e sn7490 sau cdb490.dupa numarator pui un bipolar npn in conexiune emitor comun care sa-ti comute releul tau.succes!baza

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Daca am inteles bine...vrei sa comanzi mai multe relee,printr-o simpla apasare de buton(la prima apasare sa cupleze primul,la urmatoarea apasare sa decupleze primul si sa cupleze al doilea...si tot asa..)Cel mai simplu se poate face cu un MMC4017,cu ajutorul caruia poti comanda pana la 10 relee..Daca te mai intereseaza,iti pot pune o schema,dar nu azi..ci la anu..( adica maine )La multi ani!

Bineinteles ca ma intereseaza..nu e graba ca nu arde asa tare (nu am MMC-ul acum si probabil ca pana pe 3 ian. nici nu o sa am de unde sa il cumpar deci...)oricum, multumesc!Schema din postul de mai sus vrea de fapt sa fie un switch on/off folosind un pushbutton fara retinere.. va spune ceva?
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca am inteles bine...vrei sa comanzi mai multe relee,printr-o simpla apasare de buton(la prima apasare sa cupleze primul,la urmatoarea apasare sa decupleze primul si sa cupleze al doilea...si tot asa..)

Cel mai simplu se poate face cu un MMC4017,cu ajutorul caruia poti comanda pana la 10 relee..Daca te mai intereseaza,iti pot pune o schema,dar nu azi..ci la anu..( adica maine )

 

La multi ani!

Bineinteles ca ma intereseaza..

nu e graba ca nu arde asa tare (nu am MMC-ul acum si probabil ca pana pe 3 ian. nici nu o sa am de unde sa il cumpar deci...)

 

oricum, multumesc!

 

Despre schema asta vorbeam..

E configurata pt 5 relee,dar se poate modifica pt maxim 9 relee

Pt probe ,in locul tranzistorilor poti pune leduri.

Posted Image

 

Schema din postul de mai sus vrea de fapt sa fie un switch on/off folosind un pushbutton fara retinere..

va spune ceva?

Link spre comentariu

Switch-ul de care spuneam ca l-am gasit nu e tocmai ce voiam eu......asa ca l-am modificat putin......Oricum, am facut o schita in paint si ma gandeam sa va dati si voi cu parerea...

De ce nu pui si poza dinainte de modificare, sa vedem daca macar aia e corecta, si de fapt in ce a constat modificarea.

...Am uitat sa reprezint in poza.. cand releul nu este cuplat contactul este facut intre pinul de sus si cel din dreapta jos (-)...

Dupa notatiile pe care le-ai pus pe schema, e tocmai invers.NC este contactul normal-inchis, iar NO este contactul normal-deschis (dreapta jos), deci acesta din urma este deschis (nu e facut) cand releul nu e cuplat.
Link spre comentariu
Vizitator Bodo

pisica matache, multumesc mult pentru schema!

 

em2006, schema de care spuneam e cea-a de-a sasea pe pagina asta

http://electroschematics.com/5996/touch-switch-circuits/

 

apropos de releu cred ca acelasi lucru voiam sa il spun si eu:

cand bobina releului nu este alimentata avem continuitate intre central si NO (open) iar cand releul este alimentat avem continuitate intre central si NC (closed)

 

oricum ati inteles ce voiam sa spun

 

Saru'mana inca odata!

Link spre comentariu

...cand bobina releului nu este alimentata avem continuitate intre central si NO (open) iar cand releul este alimentat avem continuitate intre central si NC (closed)...

Desi nu mi-am revenit inca din mahmureala de dupa dupa revelion, schema o vad, cred, destul de clar, si trebe iara sa te contrazic, e invers:Adica, atunci cand bobina releului NU este alimentata, avem continuitate intre central si NC (closed), si NU intre central si NO (open), cum zici a doua oara!. Poti verifica asta foarte simplu cu ohmetrul intre pinii C si NC ai releului, fara ca acesta sa fie alimentat. Conventia cand desenam schema e sa figuram contactele releului in situatia cand el nu e anclansat. In aceasta situatie (de repaus), contactul e facut intre bornele C si NC.Insist asupra amanuntului, pentru ca asta ne ajuta sa vorbim aceeasi limba daca discutam functionarea schemei.Eu am inteles logica modificarii pe care ai facut-o si sunt de acord cu ideea. Prin conexiunile facute intre cei 2 tranzistori a rezultat o configuratie de simulator de tiristor si exact asta trebe ca sa obtinem un bistabil, dar mai trebe cioplit la ea, pentru ca setul si resetul sa se poata face de la acelasi buton.Cum e acuma, treaba e foarte buna pt o parte din schema, daca avem de comandat un motor. In repaus, cand releul nu e actionat, contactul normal inchis al releului (dintre bornele C si NC) sunteaza motorul. La stabilirea acestui contact, motorul, care in prealabil era alimentat prin contactul NO, se franeaza, adica intepeneste instant. Deci schema rezolva nu numai taierea alimentarii motorului prin deschiderea contactului C-NO, ci si franarea hotarata (ferma), prin suntarea rotorului cu contactul C-NC.In acelasi timp, prin contactele NC, respeciv NO, se trimit la bistabil, via buton, fie plusul, fie minusul alimentarii, prin aceasta dandu-se comenzile set/reset la bistabil, cam asta cred eu ca e ideea schemei, mai raman de definitivat amanuntele,adica configuratia in zona bistabil (simulator tiristor).[attachment=0]onoffswitch1.png[/attachment]
Link spre comentariu
Vizitator Bodo

... atunci cand bobina releului NU este alimentata, avem continuitate intre central si NC (closed), si NU intre central si NO (open), cum zici a doua oara!.

Poti verifica asta foarte simplu cu ohmetrul intre pinii C si NC ai releului, fara ca acesta sa fie alimentat. Conventia cand desenam schema e sa figuram contactele releului in situatia cand el nu e anclansat. In aceasta situatie (de repaus), contactul e facut intre bornele C si NC.

 

Insist asupra amanuntului, pentru ca asta ne ajuta sa vorbim aceeasi limba daca discutam functionarea schemei.

...

 

Am inteles.. eu traiam cu impresia ca era invers dar ai dreptate :jytuiyu

 

Multumesc mult pentru explicatii. Barem acum inteleg si eu ceva mai bine si cred ca zilele astea o sa il si pun pe o placa de test iar apoi dau confirmarea daca merge ori ba.

Mentionasem in postul anterior ca de fapt nu va actiona un motor ci un alt circuit dar am zis ca imi e mai usor sa reprezint in felul asta.

 

De fapt acest tip de comutator am de gand sa il folosesc pentru a inlocui urmatoarele butoane: avarii, dezaburire luneta, recirculare aer, aer conditionat, stop ceata, plafoniera si probabil ca si lumini ambientale (daca nu le leg la plafoniera ca sa se aprinda cand deschid usile - in timpul mersului nu prea sunt asa fun).

 

 

Deasemenea, schema primita de la pisica matache va fi testata si folosita pentru schimbarea modurilor de ventilatie. Inca nu am citit datasheet-ul MMC-ului dar daca am optiune de up/down adica la apasarea unui alt buton sa o iau in sens invers, va fi utilizata si la treptele de viteza ale ventilatorului.

:freaza:

 

LE: conform mentiunilor, inseamna ca de fapt modificarea mea ar trebui sa fie reprezentata doar prin inversarea NC cu NO in schema.

Bara rosie imi schimba mai multe treburi. De fapt, cand releul nu este cuplat eu in central vreau sa am (-)

Link spre comentariu

...conform mentiunilor, inseamna ca de fapt modificarea mea ar trebui sa fie reprezentata doar prin inversarea NC cu NO in schema...

Eu n-am afirmat ca daca faci aceasta inversare, schema o sa mearga, observatia mea era strict legata de conventia de notare a contactelor NC/NO. Am zis ca cei 2 tranzistori sunt intr-o configuratie de bistabil, si de asa ceva e nevoie (ca principiu), dar abia acum incepe beleaua, cand intram in detalii.De exemplu, daca ne uitam cum e alimentat tranzistorul pnp, vedem ca primeste plusul in emitor, iar cand apasam butonul,baza lui se pune la masa (prin contactul NC). Deci pur si simplu ii aplicam 12V, fara nici o limitare de curent!Alta observatie, tot asa la prima vedere: Cei 2 tranz, asa cum sunt legati, merg fie amandoi blocati, fie amandoi deschisi la saturatie.Sa zicem ca sunt ambii deschisi. Atunci, cei 12v se aplica pe jonctiunea B-E a pnp-ului, serie cu C-E a npn-ului.Tot asa, fara nici o rezistenta de limitare a curentului.Fara a mai intra in alte detalii, eu cred ca asa cum e schema acum, n-are nici o sansa sa faca ce i se cere.
Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Am revenit..

din fericire pentru mine, neprevazutul m-a purtat pana la Paris (unde sunt si acum si voi fi si urmatoarele cateva luni)..

Promisesem ca pun pe testboard circuitul de la pisica matache si asta am si facut.

 

Rezultatele... pai sa va zic:

in primul rand nu am gasit pe aici MMC4017 in schimb tipul de la magazin mi-a dat un HFE4017BP iar la o privire scurta pe datasheeturile lor par a fi cam aceleasi lucru.

 

Cum am fost sfatuit, in loc de tranzistori am pus led-uri si l-am lasat doar in 4 leduri (doar atatea rezistente de 4,7K am mai gasit prin cutie) iar de la pinul 1 (care ar fi fost al 5-lea led) am dus dioda la pin-ul de reset.

Rezultatul este ca ledurile mele flicare consecutic incontinuu.

Am scos condensatorul de 100NF si l-am inlocuit cu unul de 47 micro. Singura schimbare sesizabila ar fi ca atunci cand apas butonul ramane un singur led aprins, unul la intamplare de fiecare data.

 

Am scos condensatorul de tot si s-a imbunatatit oarecum situatia in sensul ca aleator functioneaza. Adica la fiecare apasare de buton trece la urmatorul led insa daca am miscat mana foarte putin sau daca am schimbat putin pozitia placii incepe din nou sa flicare iar dupa cateva secunde functioneaza din nou!

 

O fi oare din cauza faptului ca nu e pus pe baterie ci pe un alimentator care imi scoate curent redresat?

 

ce as putea sa ii mai fac?

 

Merci!

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Nu mai pot edita mesajul precedent asa ca scriu unul nou...am rezolvat problema cu comutatorul pe o singura pozitie..Schema este atasata iar singurele amanunte pe care le-a s mai putea da ar fi ca folosind condensatori de 47micro se obtine o frecvente de ~5Hz.Spun aproximativ pt ca am inregistrat cu aparatul foto apoi am redat filmul de 10 ori mai lent si am numarat tacaniturile releului.Neavand la indemana un condensator mai mare ma bucur doar la gandul ca daca il voi inlocui cu unul de vreo 250 de micro sau mai mult o sa faca ceea ce trebuie. eu vreau ceva de genul maxim 1Hz..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări