Mondan Postat Decembrie 28, 2010 Partajează Postat Decembrie 28, 2010 Acum in ajun vreau sa ascult si eu ceva ... zgomot.Insa nu am tranzistorii prinsi pe radiator. Am ceva radiatoare dar nu stiu care se va potrivi.Invertorul are 8 "chestii" de pus pe radiator. 4 tranzistori IRFZ (doi pe ramura) si 4 diode redresoare.Mai am si ampliful care costa intr-un integrat audio fara nici o gaura.Cum ar fi cel mai simplu ? Ei au fost prinsi cu o "bara de metal" de la un capat la altul, adica toti o data. Acum mi se pare prea complicat.Idei ? Link spre comentariu
adicontakt Postat Decembrie 28, 2010 Partajează Postat Decembrie 28, 2010 pune poze cu radiatorul cu ampliful sa ne dam si noi cu parerea Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 28, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2010 kSa ii fac poza.Inca o chestie... care e diferenta intre racirea fortata cu ventilatorul prins de radiator gen cooler procesor,.. si racirea fortata ca la sursa de PC..adica piedele au radiatorpropriu si un ventilator mare trage aerul din toata carcasa... ca in acest ultim caz parca mai mult face zgomot decat sa fie eficient. Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 29, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Asta e poza. Cum sa o fac cat mai simplu ? asta e doar ridicatorul. mai am si ampliful Mai precizez ca el trebuie sa intre si in cutie ? Radiatorul e cam mare si cam greu pentru ce imi trebuie dar nu am altul. Am unul mai subtire dar e mare si nu reusesc sa il tai cu bomfaierul. Editat de ola_nicolas: De asta data am modificat eu imaginea, astfel incat sa nu se enerveze nimeni din cauza maririi nepermis de mult a formatului postarii. Data viitoare, te rog ai grija sa pui o poza mai mica, sau sa o pui ca fisier atasat. In acest caz forumul o micsoreaza dinamic. In alta ordine de idei, ma bucur ca in sfarsit se pune in valoare potentialul acestei sectiuni a forumului prin initierea unei astfel de teme. Asteptam si pe altii sa o faca. Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Izolati sau neizolati fata de radiator ? Cum stau tranzistorii aia ?Eu as fi facut inati un sablon, gaurit filetat raditaorul si dupa aceea lipiturile la "finalii" cu pricina. Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 29, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Da, e smps-ul lui Elliott. Tranzistorii sunt izolati de radiator atat prin Mica cat si prin Nippel.Pentru mine radiatorul si prinderile au fost o povara. Ar putea cel mult doua diode sa fie neizolate.Nu stiu radiatorul ce dimensiuni ar trebui sa aiba (doar estimez) si as vrea sa testez mai multe radiatoare.Tu zici sa dau gauri in radiator si sa prind "clasic" fiecare tranzsitor in parte.Dar sunt cam multi, mult de munca. Ma gandeam sa ii culc cumva pe placa.E greu sa dai gauri in aluminiul ala gros cu o masina de gaurit nu foarte puternica ?Da trebuia marcat pe cablaj, trebuia gandit totul dinainte. Da' eu sunt romanul clasic, tai de 10 ori si masor o data.Acum vreau sa il fac cat mai compact si cat mai simplu de montat/ demontat daca se arde vre un tranzistor. Nu am cu ce sa dau filet. E mai simplu asa ? Eu am observat daca dau gauri oricum le-as pune unele suruburi cad in dreptul "aripioarelor" si nu am cum sa le pun piulita. Link spre comentariu
paul14 Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Mai simplu decat o "bara" cu care sa-i cuprinzi pe toti nu cred ca ai cum sa faci. Si bara o prinzi in 3-4 locuri. Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 29, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Sa ii "storcosesc" cumva intre doua radiatore ma gandeam ....Si inca o chestie, radiatorul trebuie sa sa prinda cumva si de carcasa, pentru ca e greutz si tranzistorii nu o sa poata sa il sustina mult timp pe piciorusele lor.As putea sa pun transformatorul pe verticala ca sa mai fac loc. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Ianuarie 4, 2011 Partajează Postat Ianuarie 4, 2011 Ai putea foarte bine sa folosesti holtzsuruburi autofiletante pentru montantii de la placarile cu rigips in locul suruburilor cu piulita. Este o metoda ce am practicat-o de multe ori. Sunt pline magazinele de materiale de constructie cu astfel de produse. Si de ce zici ca este greu sa dai gauri in radiatorul de aluminiu? Nu ai o bormasina electrica in casa? Intotdeauna, cand gauresti aluminiu sau alte metale moi, scufunda varful spiralului in putin ulei auto sau vaselina si nu o sa mai ramana spanul in canalele acestuia. Link spre comentariu
Mondan Postat Ianuarie 8, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2011 Multumesc pentru raspuns. Mai am un amplif. M-am luat dupa unii de pe diyaudio si am realizat acest montaj, dar acum am postat cabllajul aici, montajul merge dar nu stiu cum sa ii pun radiator inegratului audio.Aia l-au pus in mijlocul cablajului, inconjurat de piese, si nici nu stiu cat de mare trebuie sa fie radiatorul, ca nu reise din nimic, nici din datasheet. Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Iaca asa-i "electronistul" roman: se repede la cablajul imprimat ca mireasa la p....at!Eu am facut o chestie care se numeste "facultate"; in primul an, un prof a venit la un curs de "Tehnologie electronica"si ne-a spus urmatoarele: " Ca electronisti va trebui sa faceti vreo 40% mecanica, vreo 10% tratamente anticorozive,10% vopsitorie, 20% prelucrari mase plastice....Si altele; in fine din ce ramane veti face si ceva electronica..."De aceea, ORICE aparat se "incepe" cu dimensionarea unei casete (cu exceptia relativ rara cand se poate realiza o structura"open-frame", dar si atunci ar fi necesar un fel de "sasiu").Iar in componenta casetei se incorporeaza adesea radiatorul pentru dispozitivele de putere (care are si el o dimensionare, nu se pune "dupa ureche"!). Colegul a spus-o: 1 Se fixeaza radiatorul pe/in cutie2 Se fixeaza componentele care se incalzesc (tranzistoare, diode, rezistoare) pe radiator3 Abia acum se conecteaza la montaj. O observatie: in regim de amator, sa nu va fie frica sa realizati legatura intre tranzistor si placa cu fire; industrial se evita deoarece e mai ieftin sa fie plantati direct in cablaj, insa conexiunea filara evita tensiunile mecanice in placa sau pe terminalele pieselor. Eu am o diploma de inginer si am proiectat, experimentat si realizat niste echipamente; mai lucrez si ca electronist amator.Modul cum se abordeaza o problema difera uneori considerabil: ca profesionist, sunt constrans de costuri si unele considerentelegate de specificul productiei de serie; ca amator, abordarea problemei difera: pe primul loc trece fiabilitatea si realizarea unor parametri tehnici, dar si utilizarea cu precadere a stocului de componente in posesie. Spre exemplu, majoritatea constructiilor in regim de amator nu merita efortul proiectarii si realizarii unui cablaj imprimat! Acesta e specific unei realizari de serie, si e foarte iubit de tineri, deoarece da un aspect industrial unui produs tipic artizanal...Succes! Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Excelent punctat de Dl. blazeu, aspectul legat de diferentele dintre productia de serie si montajele realizate acasa, pt. uz propriu...nici o firma oricat de prestigioasa ar fi, nu-si permite sa adopte solutiile tipice unui amator, si mai ales sa utilizeze anumite componente deloc ieftine/uzuale. Nu veti gasi nici la aparate pe care scrie Sony/Panasonic/Hitachi condensatori cu nobiu umed pt. decuplarea unui circuit logic, ci doar banali electrolitici cu aluminiu, nici mica-silver, nici rezistoare cu pelicula metalica, puse "cu palaria", chiar si unde nu-i neaparat necesar.Acesta e marele avantaj al diy-ului:libertatea pe care amatorul o are de-a folosi componente care oricum stau de pomana in sertar, fara sa se gandeasca la vreun cost total de productie.Restul e munca si organizare... Link spre comentariu
Mondan Postat Ianuarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Pana in prezent nu am facut nimic cu acea placa. Da, asta vreau un aspect mai bun. Am reluat problema. Pai sa plec atunci de la carcasa. Vreau sa fie metalica, probabil tabla tratata. Sa zicem ca asta de aici: Lucrez in comutatie sa su am nevoie de radiator mare. Cum fac carcasa ? Ma dresez unui atelier ? Pot sa o indoi si acasa? Apoi nu as vrea radiator comercial. Tot unul confectionbat. Cred ca si tabla are o conductie termica destul de buna, pentru piese care nu disipa prtea mult. Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 probabil tabla tratata.Cred ca si tabla are o conductie termica destul de buna, pentru piese care nu disipa prtea mult.Cred ca nu stii ce vrei,ce intelegi prin tabla tratata? ,tabla de fier nu este buna conducatoare termic. Link spre comentariu
Dan57 Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Pana in prezent nu am facut nimic cu acea placa. Da, asta vreau un aspect mai bun.Am reluat problema. Pai sa plec atunci de la carcasa. Vreau sa fie metalica, probabil tabla tratata.Sa zicem ca asta de aici:Apoi nu as vrea radiator comercial. Tot unul confectionbat. Cred ca si tabla are o conductie termica destul de buna, pentru piese care nu disipa prtea mult. Pentru un amplificator in regim de amator este bine sa incerci cu o carcasa din plastic sauchiar lemn. Ce ai expus tu in acea imagine nu se poate realiza in regim de casa sau chiar ateliere mici. Tipul acela de indoire se face pe utilaje destul de rare si foarte mari, prese mari ce au matrite profilate pe respectivele module. Tin minte ca nici uzina Electronica nu avea asemenea utilaje prin anii 85-90 incercand diverse "solutii" pentru aparatele pe care le fabricau. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum