Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teava sparta

bassbox

Postări Recomandate

Ajutati-ma cu o idee ,cum opresc curgerea apei dintr-un teu de 3/8" sub presiune.Teul s-a fisurat,apa nu poate fi oprita decat lasand jumatate de cartier fara apa si golind blocul de 10 etaje.Fisura este minora,iese o picatura de apa la 30-40 de secunde.Stiti vre-un adeziv minune?Nu cred ca se rezolva cu Poxilina, pana se intareste ,apa i-si face loc sub adeziv.-Poate se opreste singur din cauza impuritatilor,a calcarului din apa tinand cont de faptul ca fisura este aproape microscopica? -sa folosesc guma de mestecat???? :cry: -sa pun un colier cu garnitura de cauciuc pe fisura???? :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bassbox

6

• avolocaru

5

• maverik_ro

2

• Ion_Bumbu

2

Top autori în acest subiect

Daca nu se opreste de la sine nu prea ai ce sa ii faci. Te sfatuiesc totusi sa-l schimbi, risti sa te trezesti cu inundatie cand te astepti mai putin. Un instalator cat de cat ti-l poate schimba cu apa subpresiune, se face un pic de apa si gata.

Link spre comentariu

Un colier cu ceva guma sub el pina se usca bine ansamblul.Apoi imbraci totul in ceva adeziv rezistent la apa ,gen plastilina bicomponent ( Bizon sau Poxilina) , pe ala il poti arma cu ceva sirma , adica bobinezi si ceva sirma prin el , ideea e sa obtii ceva bolovan armat care inconjoara toata teava.Bineinteles cureti cit mai bine teava sa nu ai vopsea sau praf pe acolo si neaparat sa fie uscat bine de tot .Apoi incerci sa nu lasi improvizatia prea mult timp asa.Grig

Link spre comentariu

Am inteles!Fac o improvizatie ,astept sa fie seceta sa se ia apa si schimb...teul,preferabil cu apartament cu tot :rade: Mai grav ,ca este vorba de apartamentul maica-mi,vaduva,si are 80 de ani. :jytuiyu Am auzit de o metoda ,prin care cu un dispozitiv special se ingheata local apa in conducta,si se rezolva defectul .Dupa deconectarea sculei dopul de gheata se topeste si instalatia e gata de folosire.Oricum,metoda asta nu o am la dispozitie,deci nu are sens sa visez.Consider ,ca subiectul este epuizat.Multumesc de gazduire ,si de sfaturi.Va doresc La Multi Ani! si sa nu aveti surprize de genul asta.

Link spre comentariu

Cauti o rola de banda izolatoare de cauciuc auto-vulcanizant , e o banda neagra nemaipomenit de lipicioasa lata de cativa cm si groasa de cativa mm. Dai cu ala un bandaj in cateva straturi in jurul lui, si se va etansa chiar si pe ud. Cine a montat antene de telefonie stie materialul.

Link spre comentariu

si eu sunt de principiu sa schimbi teul. ia sunt patit , si eu am pus colier cu cauciuc peste fisura ( la mine curgea mai bine ) si m-am culcat pe ideea ca tine , panam-a sunat vecinu si :bataie ..... pacat ca nu suntem din aceia-si localitate ... m-as fi bagat sa il schimb .... :da

. Un instalator cat de cat ti-l poate schimba cu apa subpresiune, se face un pic de apa si gata.

daca este pus teul pe coloana principala???? daca instalatorul minune ( subatvatic cum spune colegul nostru ) nu are loc sa se "invarta "pe acolo??? numai pui ca daca scoate teul , teava fiind sub presiune , doamne fereste sa ii scape si teul nou din mana :ras: nu as vrea sa fiu acolo cand vin vecini :bataie :ras:
Link spre comentariu

Cred ca o solutie, la indemina ar fi o matisare cu un cauciuc subtire gen camera de minge de fotbal, in mai multe straturi si tine citeva zile pina gasesti un instalator care stie de unde sa opreasca apa. Petrica

Link spre comentariu

Cu schimbatul sub presiune ar mai fi cateva probleme:blocul e din 1974,atunci s-a folosit canepa+vopsea cu miniu de plumb.Asa ceva se desface incalzind piesele.Cu apa in teava nu prea se va incalzi.Risc sa mai rup ceva, am scris mai sus ,ca este vorba de filet 3/8" taiat pe teava neagra.E cel mai slabut filet posibil.Daca cumva se poate scoate teul fisurat filetul trebuie etansat(prin care curge apa la cca 4-5 bari)Probabil se poate astupa sub presiune doar cu un robinet pus in pozitia deschis,care se va inchide doar dupa ce s-a insurubat pe teava.Asta fiind pe o ramura care nu trece prin apometru trebuie sigilat.Am invatat un lucru important:nu va apucati de lucru in zi de sarbatoare.Mi s-a intamplat in a doua zi de Craciun(poate e un avertisment de la ...)

Link spre comentariu

Se poate schimba subpresiune fara probleme. Un meserias dispus sa se ude putin rezolva sigur problema. Vezi ca se gasesc de cumparat niste mufe rapide, ar fi de preferat sa cumperi una de firma de ex: de la GEBO. Procedura pt varianta cu mufa rapida este urmatoarea: se pregateste mufa rapida, se infileteaza un robinet cu sfera pe mufa. Robinetul se lasa deschis. Cu o panza de bomfaier noua se taie teava. Se pune mufa rapida, cu robinetul deschis, se strange bine mufa rapida, se inchide robinetul. Daca teava este de apa rece sunt sanse mari sa fie de PVC adica se taie usor. Daca este de apa calda poate fi o problema, dar reparatia se poate face dimineata pe la 4-5 cand apa ar trebui sa fie rece in tevi, asta daca nu esti fericitul posesor al unui apartamentdintr-un bloc in care recircularea apei calde functioneaza.Daca omu' se misca repede mai mult de 10-20 l de apa nu faci.Mai sunt niste scule pt "inghetat tevi" tocmai pt astfel de reparatii, dar nu cred ca sunt prea multe firme care sa detina scula.Curaj si nu te mai gandi la carpeli.

Link spre comentariu

Cam multe discutii pt o treaba simpla...blocul e de 10 nivele,deci presiunea pe teava e de cel putin 4 bar(la mine pe apa rece e constant 6 bar,si in ore de consum maxim coboara la 4...),nu cred ca merita aventura sa se lucreze sub presiune,sunt sigur ca toti cei care au dat asemenea sfat,nu ar face asa ceva la ei in casa :rade: Pana la urma o oprire de 1 ora max nu afecteaza prea mult locatarii,multi nici nu au timp sa-si dea seama ce s-a intamplat si se trezesc din nou cu apa pe teava,si prin golire se poate face treaba gospodareasca,ma tem sa nu fie pe termoficare,si atunci e mai dificila treaba,astia de la punctele termice sunt mai mofturosi in ce priveste golirea instalatiei pe timp de iarna,dar iar vin si spun,daca avaria era mai mare,doar nu avea sa stea omul cu piesa crapata(si apa in casa) doar pt un moft...Deci solutia clasica,se intrerupe apa,se scoate piesa veche,chiar si prin incalzire si se schimba...,cu temele facute dinainte,nu poate dura mai mult de o ora,desi daca toate merg bine si nu apare neprevazutul,in 10 minute e gata.Spor la treaba,rezolva-ti problema,si toti care vor urla dupa apa timp de cateva minute,cheama-i in casa si fa-le un dus rece :rade:

Link spre comentariu

Cred ca e vorba despre asa ceva:http://www.eradiatoare.ro/mufe-rapide-gebo/mufa-rapida-pentru-teava-din-otel-gebo-3-8-fe-p1782.htmlE o idee buna.Cred ,ca pana acum e cea mai acceptabila metoda :da Fac cateva antrenamente le rece(pe o bucata de teava fara presiune),pregatesc suprafata tevii unde va veni mufa,ma imbrac in scafandru si.... Doamne ajuta!!

Sa ne povestesti si noua cum ai reparat teava cu presiune pe ea. :aplauze
Link spre comentariu

"Bassbox" ai dreptate nu fac o astfel de reparatie acasa pentru ca nu este nevoie. Mi-am schimbat tevile de la subsol, si mi-am pus robinet general doar pentru mine, ca asta e sunt instalator. In acelasi timp te anunt ca eu am un subsol curat si in care accesul este relativ lejer. Dar hai sa te vad eu pe mataluta cum opresti un robinet general intr-un bloc in care subsolul este plin de r...t, apa are 30-50 cm si sobolanii alearga zglobii pe tevile de termoficare! sau in cazul in care trebuie sa opresti un robinet general, in nu stiu ce canal la un bloc distanta si in care pot aparea multe alte probleme pe care te asigur ca nu vrei sa ti le asumi.Robinetul se poate schimba foarte usor sub presiune, folosind o mufa rapida pt cei mai putin experimentati. In mod normal daca spui ca schimbi un teu inseamna ca teava are filet exterior. Dupa scoaterea teului defect se poate pune canepa sau teflon fara ca acestea sa fie spalate de apa. Evident trebuie sa te misti repede. Important este ca atunci cand faci infiletarea sa tii robinetul deschis pana la finalizarea infileterii pt ca presiunea apei sa nu-ti arunce sistemul de etansare, canepa/teflonul sau garniturile.Se face putina apa, asta e. Mai bine acum decat sa te sune vcinu' ca face dus in bucatarie. In general cand incepe sa sara apa in casa lumea intra in panica, si in loc sa termine treaba intr-un minut, pana la urma baga un cep in teava :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări