Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prea putin bass sau nu sunt eu normal ?

Nemesis

Postări Recomandate

Dupa cateva luni de studiat diferite opinii pe diverse forumuri (si mai ales pe ''IZATECH'') , mi-am zis sa incerc si eu sa vad de ce e in stare mult laudatul P-Audio. :supz: Asa ca am -cumparat asta vara 2 hp-15w si 2 twetere pht-408 pt care am facut 2 incinte B.R. din pal de 18 mm cu dimensiunile de 44/32/78cm acordate la cca 35 hz cu 2 tuburi de 6 cm diametru si 9 cm lungime.Antifonarea e reprezentata de un strat de circa 3-4 cm de vatelina (netasata) plasata uniform pe toti peretii in afara de cel frontal. As putea zice ca sunt 100% multumit daca nu m-ar deranja un lucru si anume faptul ca lipseste bass-ul ala greoi care iti desfunda intestinele sau mai bine zis este redus in comparatie cu basii aia de 70-100hz. Si am mai observat un fenomen si anume ca , daca stai in spatele sau in lateralele boxelor bassul de frecventa joasa cautat de mine se cam face auzit (timid dar sigur),iar daca stai in fata lor (chiar si la unghiuri ce se apropie de 90 de grade fata de axa woofer-ului)se aud tare mediile.Sa fie de vina oare beaming-ul pt ca dif-uile sunt de 15''? Si totusi stiam ca beaming-ul se manifesta pe un unghi restrans spre deosebire de boxele mele care te cam sperie cu mediile oriunde ai fugi :smt003 in spatiul din fata boxelor. Trebuia sa mentionez ca fenomenele expuse mai sus apar si in aer liber si in camere(cei drept in camera fenomenul e mai putin suparator).Asa ca v-as ruga sa va spune-ti parerile in leg. cu problema mea poate o rezolvam cumva macar in parte. In primul rand as vrea un bass cat mai pronuntat posibil (in caz ca se poate mai mult).Va astept comentariile!!! :partyman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nemesis

12

• Mircea Bartic

9

• Sharky

8

• radue

7

Top autori în acest subiect

iar daca stai in fata lor (chiar si la unghiuri ce se apropie de 90 de grade fata de axa woofer-ului)se aud tare mediile

pai mediile si inaltele, sunt unidirectionale, pe cand basul e omnidirectional(se aude n toate partile) si tu cand stai in fata la boxa auzi mai tare inaltele si medile, si zici ca nu mai e bas,pe cand daca stai langa boxa,unde nu mai sunt asa de multe inalte basul pare mai tare...
Link spre comentariu

Stiu ca daca stai in fata boxelor in general mediile mascheaza un pic bassul dar la mine parca e prea evident acest fenomen si eu cred ca motivul ar fi cantitatea mica de bass pe care ar scoate-o boxele.Asa ca nu-mi ramane decat sa fac ceva sa scot mai mult bass din acordajul boxei sau sa mai tai din medii din egalizor;as prefera prima varianta.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Nemesis ,Problema ta se datoreaza acordajului prea jos . Basul cautat de tine este mai sus , nu mai jos . Sfatul meu .Taie tuburile de bass-reflex la 4cm .Pune in fata filtrului ( inseriat ) urmatorul montaj pasiv .Se pun in paralel :1 x Bobina 3,3mH 1 x Rezistenta 6,8 ohm / 40W ( sau 8,2 ohm , dupa gust ) 1 x Condensator MKT 6,8uF/100VToata chestia asta se leaga in paralel . Rezulta un montaj cu doi pini .Acest montaj se inserieaza inaintea filtrului , pe firul de plus .Schimbarea de sunet va fi dramatica.Bafta !

Link spre comentariu

am mai postat pe aici ori... si ti-a zis si DJ DNAtoti incercati sa faceti boxe care sa coboare pana la mama naibiai acordat cutia PREA JOSeu am 2 boxe cu E10-150S si daca te uiti pe graficul difului ai zice ca sun prost si nu am cum sa scot basdar crede-ma ca in casa rupe in 14 tot si misca tot stomacul si sunt de 10" nu de 15"

Link spre comentariu

In primul rand nu am urmarit acordajul la 35 hz dupa ureche ci pentru ca la aceasta valoare boxa simulata in winisd parea cel mai liniar. Multzam pt sfaturi lui Dj DNA si promit ca poimaine cand ma duc pe acasa o sa incerc si scurtarea tuburilor si inserierea montajului recomandat cu wooferul . Totusi o boxa normala n-ar trebui sa mearga bine numai acordata corect ? A mai folosit cineva montajul ala propus de DJ DNA ? Trebuie sa mentionez ca am filtru doar pe tweeter pt ca pt woofer am bobinele da inca nu am condensatorii si pe langa asta TITRO m-a asigurat ca boxele se vor auzi bine si fara filtraj pe woofer (motivand ca peste 6 Khz cat este frecventa de taiere a filtrului facut de mine in aceste boxe , HP-15W are atenuare foarte pronuntata). Apropo de condensatori , ce dezavantaje ar fi daca as folosi condensatori electrolitici (inseriati pt a echivala cu nepolarizati) pana fac rost de cei ''adecvati''?

Link spre comentariu

Pune in fata filtrului ( inseriat ) urmatorul montaj pasiv .Se pun in paralel :1 x Bobina 3,3mH 1 x Rezistenta 6,8 ohm / 40W ( sau 8,2 ohm , dupa gust ) 1 x Condensator MKT 6,8uF/100VToata chestia asta se leaga in paralel . Rezulta un montaj cu doi pini .Acest montaj se inserieaza inaintea filtrului , pe firul de plus .

Dan la cat taie filtru LC propus de tine mai sus ? 38Hz sau 380Hz mie asa mi-a arat un java-script :rolleyes: sau ce valori ar trebui sa aiba bobina si condensatorul sa faca un high-pass (sa treaca de la 35Hz in sus) -asa informativ.
Link spre comentariu

titro ti-a spus ce filtru sa folosesti pt sonorizari, nu pt ascultat in casace ti-a dat DNA e pentru a atenua raspunsul in medii a difuzorului, pentru a urmarii curba de sensibilitate a urechii umane.un lucru este clar :niste boxe liniare dau impresia de prea multe medii.teoretic raspunsul incintelor tale era liniar (ideal) cu filtrul lui Titro.foloseste cu incredere montajul propus de DNA

Link spre comentariu
titro ti-a spus ce filtru sa folosesti pt sonorizari, nu pt ascultat in casa

Pai eu am zis la inceput ca mediile stridente apareau mai ales in aer liber (am avut asta vara o mica/mare petrecere in aer liber :partyman: si cel putin pe mine ma cam sufocau mediile).

Oare am pus destula vatelina (3-4 cm grosime pe toti peretii in afara de cel cu difuzoare , netasata) ?

Link spre comentariu

acum stau si ma gandesc, oare ce versiune de hp-15w ai avutai avut din importuri mai vechi cu parametrii standard sau din importul nou cu parametrii la comanda.pune te rog simularea facuta de tine sa vad si eu ce se intampla. Am o banuiala.....

Link spre comentariu

Raspunsul in frecventa al incintei este cel din programul de simulara impreuna cu cel al difuzorului.Daca incinta in programul de simulare va fi perfect liniara, in realitate va fi complet diferit cu anumite varfuri.mai mult ca sigur ca ti-ai dat si tu seama de cee ce am vrut sa zic si eu dar poate mai citeste cineva de pe forum si poate il ajuta un piculet.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Solutia recomandata a fost experimentata de mine , exact pentru boxe similare cu ale tale . Filtru doar pentru inalte ( 6Khz , 18dB/octava ) , nimic pe diful de joase ( PAudio HP15W ).Am cautat o solutie pentru ca boxele sa sune bine si la volume mai mici sau pentru auditie in casa .Cea mai buna varianta a fost aceasta . Va marturisesc ca rezultatul a fost mai bun decat ma asteptam initial .La volum mic , schimbarea este radicala . :supz: :rock: :partyman:

Link spre comentariu

Difuzoarele mele fac parte zic eu din importul ala din mai 2005 , eu le-am cumparat in iulie 2005,iar pe membrane scrie ceva de genul 3 nov 2004.Uitati simularea facuta de mine atunci cand am facuit boxele.Pt DJ DNA : nu prea se intelege mare lucru din desenul ala si te-as ruga sa vezi poate il pui din nou pe forum intr-o varianta care se vede mai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări