Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alternativa termocupla ?


Vizitator Komissar

Postări Recomandate

Vizitator Komissar

Salutare,Am si eu o mica "dilema" , legata de posibilitatea construirii unei termocuple.Situatia e urmatoarea: Am o masina veche ce are instalat un incalzitor auxiliar pe benzina (sirocol) .Acesta este in principiu, format dintr-o camera de ardere unde este introdusa benzina si aprinsa cu ajutorul unei bujii , si o turbina ce sufla peste aceasta camera de ardere , aerul fiind astfel incalzit si trimis in habitaclu.Sirocolul are un termocuplor simplu, ce actioneaza ca mecanism de siguranta: Se activeaza pe la 50-60 grade Celsius - si are urmatoarele roluri: 1. La pornire, daca dupa un timp prestabilit (3 minute parca) nu detecteaza caldura (deci nu functioneaza incalzitorul) opreste turbina, ca masura de siguranta si asteapta un restart din partea utilizatorului. 2. In mers, daca simte o scadere a temperaturii (deci s-a stricat arzatorul) opreste aparatul. 3. La oprire (comandata de utilizator) , daca temperatura camerei de ardere este inca mare, mentine turbina in functiune, pt. atat timp cat este necesar sa raceasca camera de ardere. Atasez si o poza, cu sirocolul (montat pe masina, in partea dreapta) precum si o diagrama , in care termocupla este nr. 6Deci, caut o alternativa de realizare a acestei termocuple, cat mai ieftina tinand cont ca : - se "actioneaza" pe la 50-60 grade celsius- are doar 2 pozitii: "inchis" si "deschis" - merge pe 12V De fapt, ceea ce imi trebuie este un termocuplor, sau alt element termo-sensibil ce inchide sau deschide un circuit. As putea sa il folosesc cu un releu de comanda, tip auto pe 12V.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • avolocaru

    4

  • gaby

    2

  • vergil

    1

  • blazeu

    1

Top autori în acest subiect

Vazand masina, ma gandesc ca nu vrei sa faci prea multe modificari. Ar fi bine sa pui o poza cu termocupla efectiv, dar nu cred ca vei gasi ceva potrivit si care sa faca exact aceeasi treaba. Sonda ce tip de filet (montura are)?

Link spre comentariu
Vizitator Komissar

Vazand masina, ma gandesc ca nu vrei sa faci prea multe modificari. Ar fi bine sa pui o poza cu termocupla efectiv, dar nu cred ca vei gasi ceva potrivit si care sa faca exact aceeasi treaba. Sonda ce tip de filet (montura are)?

Sonda se prinde cu un hollender de 9mm diametru,cred. (nu am subler la mine, si mi-e cam greu sa masor).

Aceasta este sonda:

Posted Image

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Intr-o oarecare masura sunt dispus sa ma departez de la originalitate, atata timp cat nu bate la ochi, respectiv, ma gandesc ca daca ajung la un montaj cu termistor + releu, pot sa pun termistorul in camera de ardere si releul sa-l ascund in spatele sirocoului.

 

Vergil -> da. acest sirocol este pe benzina. Este varianta B 4L ( B = benzin ), mai putin utilizat, ce-i drept, dar a existat.

Cel pe motorina este D 4 L

 

Trebuie sa mentionez ca nu ma pricep la electronica suficient de mult incat sa fac eu montajul. De aceea cer ajutorul aici pe forum.

Link spre comentariu

In mod normal, ar trebui sa faci ceva cu un controler programat astfel incat sa faca exact ceea ce spui tu. Asta inseamna sa platesi pe cineva sa-ti faca montajul si programelul. Cred ca la aceleasi costuri ai putea sa ajungi daca folosesti un controler gata facut din gama Dixell. Acum nu stiu sa-ti recomand exact si un model pt ca nu am destule detalii despre termostatul original.

Link spre comentariu
Vizitator Komissar

Termostatul original detecteaza caldura si inchide sau deschide un circuit. El este un lucru destul de simplu si are doar 2 "optiuni" : "inchis si deschis". Temperatura la care inchide circuitul este de 50-60 grade.

Link spre comentariu

Am crezut ca are mai multe contacte. Daca este doar un simpu termostat poti folosi fara probleme varianta cea mai simpla de Dixell, cu specificatia ca trebuie sa-i schimbi senzorul furnizat de producator NTC cu un PTC care este de o calitate superioara. Pretul aparatului ar trebui sa nu depaseasca 300 -400 lei. Aparatul are un meniu foarte bogat, si-ti poti face tot felul de setari.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pai nu era si originalul cu bimetal?Dupa cum arata in poza, cam bate flacara pe el. Daca asa e cazul, ar trebui sa va ganditi (in cazul in care nu utilizati totusi un termostat bimetalic) sa alegeti un traductor care sa reziste la temperatura maxima (spre exemplu se poate utiliza o jonctiune semiconductoare pana la 150 de grade, dar depasirea a 200 grade se va solda cu defectarea ei)Logica de comanda e destul de simpla, insa e de dorit ca, fiind un element de SIGURANTA, sa nu dea rateu!!Succes!

Link spre comentariu

Si eu am vazut cam aceeasi treaba in ce priveste regimul de lucru...pare cam afumat si prins de flacara,cred ca termocuplul clasic(Fe-Ni,Fe-Cr,etc) e mult mai sigur in cazul de fata,chiar daca prelucrarea e mai anevoiasa putin decat la termistori sau jonctiuni,sunt destule integrate specializate care merg pe intrare cu termocuplu si iesirea e liniara in diverse domenii de tensiuni... cu un comparator simplu se rezolva treaba pana la capat.Fiecare se sperie de ce nu stie,dar cred ca indiferent de situatie,chiar daca as stapani tehnica de lucru cu microcontroler,nu as apela la aceasta metoda,analogic mi se pare mai simplu si mai fiabil in cazul de fata.

Link spre comentariu

Ati reusit sa rezolvati problema inlocuirii/modificarii termostatului? Spun termostat, pt ca dvs. ati zis ca face numai on/off... termocuplul face cu totul altceva!

Daca inca nu ati rezolvat, puteti incerca cu un termostat de imersie reglabil, pentru masurarea temperaturii apei din instalatiile casnice din boilere/cazane. Au plaja de temperaturi 40 - 210 gradeC, reglabile, cu contact NO NC si teaca o puteti utiliza pe cea originala... Exista cu diferite lungimi de capilar, si restul se poate ascunde, pentru a nu afecta prea mult aspectul original- atentie mare la capilar, sa nu il cutati... Ca si pret sunt accesibile... Asa arata

Bafta!

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Uni nu au in cap decat microcontrolere, au uitat de electronica analogica care este si mai sigura si mai usor de realizat in cazul de fata ca sa nu zic ca este mult mai ieftin. O solutie simpla si la indemana este adaptarea mecanica a unui termostat de genul acesta http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=11983

 

Si cum bagi tu chestia asta in camera de ardere ?

pentru o functionare optima, ai nevoie ca acel "bimetal" sa fie variabil. la pornire sa detecteze cresterea temperaturii, iar dupa ce se stabilizeaza sirocoul sa citesti orice crestere in jos a temperaturii fata de ultima temperatura, media la cel mai mare. ca sa nu risti pomparea de carburant fara flacara, implicit innecarea jucariei.

 

mai pe scurt, iti trebuie microcontroler.

 

modelele mai vechi nu erau concepute asa, dar de-asta si scoteau in draci fum adesea. practic doar modelele >2007 sunt prevazute asa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări