Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare sateliti logitech z5500

Vizitator tybylyca2001

Postări Recomandate

Vizitator tybylyca2001

frecventa de taiere ar fi cam pe la 10khz, dak te uiti la grafic o sa vezi ca de acolo incepe sa o cam ia in jos.nu ma sperie proiectele elaborate, am mai lipit si eu 2 fire pe ici pe colo :).nu vreau sa folosesc tweetere piezo, vreau ceva mai bun, si dak este nevoie ma intind si mai mult la bani.tocmai de aceea am cerut parerea voastra

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costy

6

• Dj_Dog

5

• [i_unit]

3

• CBI

3

Top autori în acest subiect

frecventa de taiere ar fi cam pe la 10khz, dak te uiti la grafic o sa vezi ca de acolo incepe sa o cam ia in jos.nu ma sperie proiectele elaborate, am mai lipit si eu 2 fire pe ici pe colo :).nu vreau sa folosesc tweetere piezo, vreau ceva mai bun, si dak este nevoie ma intind si mai mult la bani.tocmai de aceea am cerut parerea voastra

ne uitam pe grafic,dar esti sigur ca graficele alea sunt 100% reale?nu e vorba de complexitatea dpdv al lucrului manual, ci de calcule; vei avea sigur nevoie de ajutor.
Link spre comentariu

nu cred ca sunt eu in masura sa te ajut, nu sunt atat de versat.

graficul ar fi asta

http://www.audioholics.com/reviews/speakers/satellite/logitech-z-5500/logitechZ5500frequencyresponse.jpg/image

din ce se vede pe acolo ai probleme chiar pe la inceput , scaderea aia , iar apoi de la 2khz o ia aiurea din nou raspunsul

uite si raspunsul in frecventa al unui tw de la tonsil(nu prea inteleg scara pe axa y)

Posted Image

Poate userul CBI daca-si arunca un ochi pe aici sa dea un sfat

Link spre comentariu
Vizitator tybylyca2001

http://www.o.k.a.z.i.i.ro/catalog/43375 ... nout-.html

am gasit tweeterele astea, sunt de calitate, pt ca si-a mai luat un prieten acelasi model de la acelasi user si suna fenomenal.pana la urma cam la asta ma gandesc, sa fac taierea in jurul frecventei de 5khz, si sa ma orientez la o metoda de calcul cea mai avantajoasa.cred ca cea mai buna pentru mine ar fi cea Linkwitz-Riley cu 12db/octava.

Link spre comentariu

acest sistem are prea multe compromisuri pt a se preta la auditii muzicale de calitate si partea electrica(traf amplificare reglaje etc) sunt ultimele la care ar trebui aduse modificarisi subwoferul si satelitii au compromisuri majore iar schimbarea lor cu altceva mai bun va implica costuri mari care nu stiu daca se merita pt ca apoi va ramane cealalta componenta veriga slabaCa sa realizezi unii trebuie sa faci o investitie MINIMA de cel putin 100-150 lei per satelit pt materiale plus munca si cunostintele necesare.(daca vrei sa sune mult mai bine si sa nu arunci banii).La fel si daca ii cumperi noi.Difurile Tonsil sunt prea scumpe pt acest proiect si daca se arunca asa in cutie tot un ..o sa iasa.De la mivarrom ai putea atasa cate un tw SAL dtf25neo cumva pe laterala satelitilor(nu deasupra ,din cauza distantei mari dintre ele care va ramane) ,dar tot va trebui realizat un filtru corespunzator daca vrei sa sune bine.Oriunde in zona 4-6khz este ok ,si va trebui rezolvata si 'umflatura' de la 2-4k datorata latimii mici a cutiei tot din proiectarea filtrului,care nu se face cu calculatoarele alea indicate,nu iese.Ar trebui sa bagi si putin material fonoabsorbant in fiecare cutie,nu sunt in toate din fabrica. Oricum vorbesc avioane,dar poate gasesti pe cineva sa poata aplica practic indicatiileTe mai poti uita si la alte tw mai scumpe putin ,dar si mai bune,gen Hi-Vi TN25 ,Hi-Vi T20-8 , Dayton ND20FA , in format micDIfurile sony ar arata ok pt un astfel de proiect,dar din pacate nu cred ca vei reusi sa le implementezi ok, pt ca nu ai date necesare despre ele si nici nu cred ca ai cele necesare pt a efectua astfel de masuratori.Plus ca fiind pe 4 ohmi se vor incalzi amplificatoarele daca vei exagera cu volumulCu treaba asta ai rezolva problema inaltelor murdare si sterse,daca vrei mai mult din pacate sunt alte solutii mai bune ,dar nu implica modificari asupra unui obiect deja facutPe scurt,chiar si daca ai cumpara niste sateliti f buni,te vei trezi dupa putina vreme ca subwoferul ramane in urma si ca suna prost,nu coboara ,huruie urat,bubuie pe-o nota si suna a cutie pe muzica,nefiind proiectat pt a urmari semnalul injectat..Au mai avut tentative de acest gen si altii inaintea ta,unii mult mai priceputi,si au ajuns la concluzia ca mai bine o lasi asa cum a cazut si abordezi alta cale mai simpla si cu mai putine batai de capSi in principiu nu prea se pot face boxe de orice fel doar cu pasiune si fara cunostinte teoretice si ceva scule de masura,trebuie sa iti spuna cineva si treaba astaDaca esti croit sa schimbi satelitii,piata sh este o solutie mult mai putin costisitoare si cu rezultate mai sigure.Cu diy daca mergi la nimereala si mai folosesti si materiale de slaba calitate(ce te face sa crezi ca jucarelele alea de la mivvarom sunt cu mult mai bune ca cele de le-a pus fabricantul sistemului?) poti sa te alegi cu siguranta cu banii aruncati si munca/timp pierdute in zadar

Link spre comentariu
Vizitator tybylyca2001

ideea era ca vroiam sa fac alte cutii pt sateliti, sa fac unele din lemn corespunzatoare, izolate pe interior cu material absorbant.problema mea cea mai mare sunt frecventele inalte care sunt prea sterse, nu ma apuc sa fac un proiec laborios, vorba ta, pierd timp si bani.sa ne rezumam strict la problema urmatoare.crezi ca ma poti ajuta cu calcule sa fac o cutie adecvata, filtre si tweetereadik niste filtre pe care le gasesc gata facute si tweetere care sa spunem asa sa nu depaseasca calitatea impusa de logitech.oricum stiu ce inseamna sunet de calitate, dar nu vreau ceva de genu, vreau doar o mik imbunatatire.

Link spre comentariu

nu te pot ajuta cu 'calcule' ca nu merg la ghici si sa nu iasa apoi...calcule faci la piata cand iei 1,234 kg de mere :limb: imi trebuie material fizic de studiu,finit si asa se poate face cevadar ,mutarea microdifuzoarelor existente in alta cutie nu cred ca va aduce imbunatatiri majoredifurile vor suferi in continuare de aceleasi probleme ca si inainte,sensibilitate si putere mica,inaltele nedefinite amestecate si directionale(asta s-ar rezolva cu un tweter suplimentar) si raspunsul f slab in joase,da ,aici e pb-ma lor grava,nu prea pot sa reproduca fara distorsiuni acea zona a.i sa nu sune dezechilibrat zona de medii joase .Si de aici sunetul e murdar,colorat,subtire si fara gravitate pe vocile barbatestiDaca te apuci de facut alte cutii,renunti de tot la logitek si cauti si niste midbasi de 4-5" pt a acoperi mai bine zona dintre subwofer si sateliti.Sau te poti uita dupa ceva proiecte pe net special pt asa ceva si reproduci ca acolo contructia,de obicei ar trebui sa sune mult mai bine decat daca ai lua niste boxe de market de 1,5-2 mil/buc.Poti sa faci si alte cutii din ceva mdf de 10-12mm ,dar vei merge tot la ghici pt ca nu ai datele difurilor logitek si degeaba faci cutiile din mdf ca poate nu e nevoie.Cei originali sunt facuti din plastic pt ca difurile nu redau joase! ,deci implicit rezonantele cutiei sunt reduse.De aceea sunt si asa mici,pt ca nu faci cutia mare decat daca vrei extensie in bas.Daca vrei sa coboare doar pana la un punct,faci in asa fel incat sa respecti cerintele.Daca mai adaugi si material fonoabsorbant in cavoitatea aceea mica se cam rezolva totPe de alta parte,ai de unde sa procuri bobine ,rez si condensatori pt filtre de valori indicate? pt ca filtre 'gata facute' se gasesc,dar sansele sa fie optime pt combinatia ta de difuri/cutie sunt f reduseera o intrebare mai sus cu tw Tonsil,acel grafic contine toate cele necesare pt a putea fi interpretatse vede undeva jos sub grafic 'zero level 60db',aia inseamna ca linia de jos de la 0 0 este 60db si fiecare delimitare ingrosata e 10db .Deci tw are un spl mediu de ~89db la 2,83v la 1 m(scrie si in stanga pe grafic) si o frecv de rez de ~1,6khz.Practic poate fi utilizabil ca punct de plecare cu o taiere acustica pe la 3,5khz de la 3k pana pe la 25khz

Link spre comentariu
Vizitator tybylyca2001

stau in craiova mai tot timpul, deci pot gasii cam orice in materie de electonice.pot face rost de sarma pt bobine cam de orice grosime am nevoieda-mi tu o idee cum as putea sa fac, pt ca odata cineva spune ceva, altcineva spune altceva.am 2 posibilitati.ori ma las de meserie si imi cumpar 3 perechi de boxe cu 2-wai si una o arunc ca am nevoie doar de 5 bucati. ori ma apuc sa imi fac eu boxele cu filtre si toate nebuniile.oricum am pe cineva in familie tamplar care imi poate face cutiile din pal fara sa platesc.acum ramane problema, ce dif si ce tweetere si ce filtre sa iau pt boxele home made.problema la mine e ca nu stiu unde sa fac compromisuri si unde nu.mentionez ca am cunostinte, ma pot descurca f usor sa imi fac si fitrele singur sa imi fac boxele, etc.

Link spre comentariu

am intelespoti realiza contructia daca ai deja documentatie dar nu poti realiza proiectul de la 0solutiile ti le-am expus,-cauti ceva sateliti pe piata sh pe 2 cai in cutii de 'lemn'(PAL,MDF etc) de calitate,bugetul nu este stiut dinainte.Ar fiu bine sa excluzi din cautari chestii de market cu nume chinezesti cu fel de fel de culori si bliz blizuri-cauti ceva proiecte pe net,aflii costurile si disponibilitatea materialelor necesare si vezi daca iti permiti (iti spun ca nu are rost sa te apuci de Diy daca vei folosi materiale mediocre pt ca tot un kkt vei obtine)-incerci sa adaugi niste tw la satelitii existenti si vei imbunatatii putin situatia actualaIn cazul diy este exclus sa te apuci sa faci 5 cutiute sa muncesti sa le finisezi sa le dai aspect sa le realizezi filtre si bagi in ele componente de 20-30 de lei...Componente si preturi poti cauta pe net,pe la magazinele virtuale.Monacor de ex au componente pretabile pt asa ceva,si gasesti pe partysound.Hi-vi,visaton.Probelema e ca iti trebuie macar 150 lei pe incinta pt toate materialele si proiect! ca daca le arunci asa acolo ,chiar daca vor suna poate mai bine ca logitek,tot vei da de alte necazuriNu am recomandari de proiecte de-a gata pt ca nu sunt pasionat de boxe miniatura,de aceea prefer sa cumpar ,pt ca este aceeasi munca timp si cunostinte investite in ele ca si in altele mariSunt proiecte pe site-uri mari gen parts express,loudspeaker shop de,visaton de si multe altele,trebuie sa cauti

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări