clauuuu Postat Decembrie 26, 2010 Partajează Postat Decembrie 26, 2010 Am atasat o poza cu constructia woofer-ului meu.Vreau sa stiu daca e bine construit portul bass reflex si daca se merita sa il prelungesc (pentru reducerea sunetului de vant la volum ridicat )**ce e cu rosu e prelungirea Link spre comentariu
mircea888 Postat Decembrie 26, 2010 Partajează Postat Decembrie 26, 2010 Ca sa reduci zgomotul aerului in port trebuie sa maresti suprafata portului, adica sa cresti diametrul lui. Un port cu diametrul de 60mm e mic pentru un difuzor de 10" mai ales daca acesta are si cursa mare, ar trebui sa ai un port de 100mm ca sa nu mai vajaie aerul.Dar nu poti creste oricum diametrul, trebuie si lungimea sa fie adaptata astfel incat sa ai o frecventa de acordaj de 40-50hz (depinde ce difuzor ai acolo).poti folosi programe de calculat incinte si porturi, un exemplu e BassBox. Link spre comentariu
clauuuu Postat Decembrie 26, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2010 il folosesc in casa..e un home theater..nu stiu ce difuzor este..e anonim deci..maresc diametrul si tubul ? uitati si un video cu subwooferul problema http://www.youtube.com/watch?v=pCL2pkkoRBQ LE: la alte melodii mai speciale pentru bass se aude mai bine..la maxim video: http://www.youtube.com/watch?v=1tGE1tSLeGA Link spre comentariu
clauuuu Postat Decembrie 27, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2010 imi spune cineva daca rezolv problema cu un tub cu diametrul si lungimea mai mare ? Link spre comentariu
clauuuu Postat Decembrie 27, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2010 eu am intrebat daca rezolv problema cu un tub cu diametrul si lungimea mai mare... Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 ca sa nu mai pufuie aerul in tub trebuie sa maresti debitul de aer care circula prin el,adica sa largesti gaura(sa-i maresti suprafata),nu sa o lungestice e asa de greu...daca o lungesti o sa pufuie si mai rau si o sa strici si functionarea in parametrii a difului,riscand sa-i depasesti cursa mecanica(subacordezi incinta).Basul va suna si mai slab si te vei trezi ca vibreaza lucrurile prin mobila si tu nu auzi prea multe(desi vecinii sigur vor fi 'incantati') Link spre comentariu
LUCI Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 oricum la cum ii da in clipurile puse de el,nu cred ca are viata lunga.ma intreb de ce toata lumea cumpara sisteme x.1 si vrea discoteca de la ele.Majoritatea au in subwoofer difuzoare intre 4'' si 6.5'' cu cateva exceptii.Deci de unde si extensie si spl Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 eu am intrebat daca rezolv problema cu un tub cu diametrul si lungimea mai mare...Raspuns: Frecventa de rezonanta este DIRECT PROPORTIONALA cu ARIA portului si INVERS PROPORTIONALA cu VOLUMUL incintei si/sau LUNGIMEA portului, conform formulei de calcul a REZONATORULUI HELMHOLTZ... Conform calculelor mele si datelor oferite de tine, in cazul in care nu m-am sclerozat intre timp, incinta ta e acordata acum la 34,8 Hz... daca vrei sa lungesti tubul, ai sa faci o cacao, deoarece vei cobora si mai tare frecventa de rezonanta, poate chiar sub frecventa de rezonanta a difuzorului, frecventa in jurul careia ansamblul incinta/difuzor, spuneti-mi voi toti ce nu face bine... ar trebui sa maresti aria sectiunii tubului, chestiune care va ridica frecventa de rezonanta si mai apoi sa lungesti tubul deja largit, chestiune care va cobora acolo unde trebuie frecventa de rezonanta, in speranta ca asa iti va scadea viteza aerului din tub... mai pe scurt: NU SE JUSTIFICA EFORTUL! RASPUNS: DA Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 nu ai de unde sa stii ca Fb este la 34,8hz nici daca esti mama omidafaptul ca ai facut o simulare de 20 de sec cu un program de 2 lei nu trebuie decat sa te puna pe ganduriin primul rand ca Fb nu este o chestie care are un varf fix la o anumita frecv cu 2 zecimale,si masurat fizic nici nu e asa.In al doilea rand nu cred ca ai avut cum sa aflii volumul vazut de difuzor doar din dimensiunile exterioare,atat timp cat este un subwofer activ plin de maruntaie! care poate mai contine si material fonoabsorbant care afecteaza la greu acel parametruIn 99% din cazuri frecv de acord simulata nu corespunde cu frecv de acord masurata.Poate sa se apropie in schimb f mult daca ai experinta practica si cunosti f bine ce faci cu simulatorul care iti executa calculele dupa acele modelel matematice simplificate in formulein rest e asa cum ai spusdar nu sunt de acord ca nu se meritaba se merita ,dar pt asta trebuie sa stii ce sa faci!,nu este greu sa largesti putin o gaura si apoi sa pui un tub evazat care sa acopere micile imperfectiuni de la taiere.Mai greu este sa il dimensionezi corect! si in acest caz ,DA,nu se merita/sau nu e recomandatI-am mai spus si eu cume treaba cu sistemel astea 5.1 de duzina,i-a reamintit si Luci,dar se pare ca e tare zidul cand dai cu capulDaca nu ar da blana sigur nu ar mai avea aceasta problema cu zgomotul portului si totul ar fi ok.Dar nu pricepe ca nu poti face petreceri cu asa ceva(si nici sa faci sa vibreze usa de la baie cu sora inauntru cum a avut o tentativa in filmuletul de pe iutub).Acest comportament nu denota decat varsta frageda(ca sa nu zic zic rautati ca nu are rost) Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 nu ai de unde sa stii ca Fb este la 34,8hz nici daca esti mama omidafaptul ca ai facut o simulare de 20 de sec cu un program de 2 lei nu trebuie decat sa te puna pe ganduriin primul rand ca Fb nu este o chestie care are un varf fix la o anumita frecv cu 2 zecimale,si masurat fizic nici nu e asa.In al doilea rand nu cred ca ai avut cum sa aflii volumul vazut de difuzor doar din dimensiunile exterioare,atat timp cat este un subwofer activ plin de maruntaie! care poate mai contine si material fonoabsorbant care afecteaza la greu acel parametruIn 99% din cazuri frecv de acord simulata nu corespunde cu frecv de acord masurata.Poate sa se apropie in schimb f mult daca ai experinta practica si cunosti f bine ce faci cu simulatorul care iti executa calculele dupa acele modelel matematice simplificate in formulein rest e asa cum ai spusdar nu sunt de acord ca nu se meritaba se merita ,dar pt asta trebuie sa stii ce sa faci!,nu este greu sa largesti putin o gaura si apoi sa pui un tub evazat care sa acopere micile imperfectiuni de la taiere.Mai greu este sa il dimensionezi corect! si in acest caz ,DA,nu se merita/sau nu e recomandatnu am facut o simulare de 2 secunde cu un program de 2 lei, ci am luat un creion, o foaie (stii ce-s alea?), am scris formula, am folosit valorile din desenul oferit de userul in cauza (volumul static al cavitatii, arie deschidere, lungime deschidere, viteza aerului la temperatura de 20 grade celsius si π ) si am obtinut ORIENTATIV, RELATIV, MATEMATIC, suficient de apropiata de realitate, o frecventa de rezonanta a acelui ansamblu cavitate-deschidere.nu-mi spune ca zdrentzele din incinta influenteaza volumul dansei si implicit frecventa de rezonanta, CA NU-S RETARDAT!!!nu, nu se justifica!!! in 20 minute, dupa ce vei fi depus un efort serios si vei fi consumat deja un kil de benzina sa tai alte gauri cu drujba, urechea ta nu va percepe o diferenta proportionala cu efortul tau... diferenta intre ce-a fost si ce va fi... si, bineinteles, nefiind mama omida, nu te pot ajuta cu vreo vraja...dar, daca userul vrea s-o faca, eu il sustin si astept cu nerabdare fotografii, rezultate, pareri... SPOR! Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 deoarece pari f virulent desi consider ca tot ce am scris este corect,iti mai spun doar atat,ca de la inginer la inginer-in 2010 calculele complexe nu se mai fac cu pixul si foaia in astfel de situatii,de ce,pt ca o simpla formula matematica nu poate ingloba toate variabilele care apar intr-un proces f complex cum este acestaformula aia pe care o aplici tu cu pixul este un model matematic al unui proces acustic f complex si care nu poate contine toate variabilele care apar.Daca tu te limitezi la acea formula si imi dai cu ea in cap ca eu nu stiu sa o aplic aplic ,nu este greseala meaDe aceea un test practic are infinit mai multa precizie decat inmultirea a doua numere pe o foaie(DA stiu cum se calculeaza si la pix FB si nu,nu sunt interesat sa fac acest lucru din motivele enumerate)Matematic si relativ acea formula nu tine cont de tipul portului folosit ,de pierderile aparute , de materialul fonoabsrobant si de comportamentul ansamblului la diferite puteri de intrare).In cutia aceea matzele interne(radiatoare placi care impiedica circulatia aerului,elemente de fixare, traf si altele) ocupa cel putin 25-30% din volumul intern,alaturi de port si spatele difului! si asta se poate observa la orice sitem de acest tipDaca tie ti se pare nesemnificativ,nu stau sa ma contrez cu tine! poate tot cu asa superficialitate iti faci si lucrurile personale si de aceea nu ies intodeauna cum ai sperat Am intervenit deoarece m-a frapat putin cum poti oferi cu asa nonsalantza un parametru cu atat precizie care in realitate din datele oferite nici nu se poate calcula NICI MACAR PE-APROAPE.Mai nou,poate ma inveti si cum se calculeaza filtrele cu formule ,si forma,volumul,ca sa fie treaba ingineresca pana la cap aplicata ca la cartecat despre efortul serios si transpiratia necesara ,hai sa fim seriosi,in cateva minute se decupeaza 1-2 cm cu pendularul din material,se infige noul tub,in alte cateva minute se masoara noul FB si se ajuteaza tubul la lungime corespunzatoare si apoi se fixeaza la pozitie cu ceva adeziv.Stiu ca suntem ingineri si nu ne place sa ne murdarim pe maini,dar asta nu este munca,este pasiune Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 am refacut calculele cu un adaos de 5l (cinci litri) la volumul calculat din desen, just for fun... f rezultat este 33,5 Hz, adica 1 hertz diferenta... asa, si? repet, nu am intentionat sa-i ofer omului o valoare exactamentematamaticoprecisa, cu care sa se stearga la cur, ci am facut o socoteala rapida, in jurul careia omul sa se poata concentra, in ideea de a intelege despre ce vorbim noi aici... iti imaginezi ca n-am luat de bun un desen facut dupa un releveu la ruleta, desen in care nu se specifica: daca sunt cote interioare sau exterioare, care este volumul dislocuit de difuzor, care este volumul dislocuit de partea electronica (trafo, componente, cabluri), care este volumul dislocuit de eventuale intarituri ale cutiei, care este volumul dislocuit de materialul fonoabsorbant (daca are), care este volumul dislocuit de scursurile de lipici, de gandacii aciuati pe acolo, care sunt efectele pe care le are lipsa rigiditatii fizice perfecte a materialului din care e confectionata incinta, care este indincele de elasticitate si de amortizare al materialului din care e confectionata incinta, care este materialul din care e confectionata incinta, trancatranca... s-a inteles ce-i cu calculatia aia? e un punct de care creierul se agata in intelegerea explicatiei... ca asa are creierul nevoie de repere... cat ne-am certa fara folos unul cu celalalt, mai bine am incuraja incepatorii sa mai puna mana pe un creion, sa mai puna mana pe o lectura, castiga si ei ceva experienta si scapam noi de intrebari cretine... P.S. Sunt ARHITECT, nu inginer, desi e a doua facultate la mine, prima fiind de inginerie... nici acolo n-am scapat de rezonatorul helmholtz, care e inglobat in sistemul de evacuare al automobilelor... NU MAI FACETI CONFUZII GRAVE! Link spre comentariu
clauuuu Postat Decembrie 27, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2010 Am rezolvat problema.Cum?Cu egalizatorul din placa de sunet ( poza ) Cand ajung pe la 70% incepe sa se auda acel vajait de aer..scad volumul woofer-ului ( din panoul sistemului ) si se aude inpecabil la maxim ! Desi eu cred ca tubul bass reflex e facut asa mic ca sa nu strice designu..de ce sistemele alea de 2 bani genius 5.1 au gaura mai mare ? boxa aia e si mai mica si scoate si mai putin.. Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 27, 2010 Partajează Postat Decembrie 27, 2010 probelema e tot acolo,nu ai rezolvat nimic,doar ai 'bandajat'ar trebui sa-ti dai seama ce ai facut prin aceasta corectie si ca pb-ma a ramas tot acolo...tubul e facut asa mic ca sa nu ocupe volum interior prea mult ca si asa e putin si pt a mari amortizarea excursiei difului la puteri mari.Riscul sa pufuie este mai putin important,pt ca se presupune ca nu il dai la maxim sa faci petreceri ci te uiti la un film sau te dai pe net,un joc etc Link spre comentariu
clauuuu Postat Decembrie 29, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Se simte diferenta acum ? luci sa imi spui te rog daca are viata lunga acum Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum