Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare Led-uri la 230V cu LM317

ovi0808

Postări Recomandate

In nici un caz nu folosesti sursa de curent constant la care sa ai sarcina grupari paralel. [...]2. redresat 220(vreo 310Vcc) si apoi o serie de led-uri conectata printr-o scc cu 2 tranzistoare de 400V minim.

- iti trebuie un singur sir de LED-uriRecomadarea mea este sa folosesti o scc cu 2 trz un MJE340 cu un BC oarecare, si ai scapat de grija celor 40 max

Am spus-o si eu, ai spu-o si tu.... dar pe forumul asta argumentele tehnice sunt pur si simplu invizibile pentru unii.... :cry:
Link spre comentariu

Si totusi se poate utiliza LM-ul asa cum am desenat eu??

Da, poti folosi LM pe post de scc pt alimentarea la 220V dar trebuie sa tii cont de urmatoarele:- iti trebuie un singur sir de LED-uri - Numarul de leduri il stabilesti astfel incat caderea de tensiune pe LM sa fie de aprox. 30-35 V. (eu am pus 100 si apoi am scos din ele pana am ajuns la 30V caderea de U pe LM la I =15mA)Recomadarea mea este sa folosesti o scc cu 2 trz un MJE340 cu un BC oarecare, si ai scapat de grija celor 40 max, dar atentie la puterea disipata de MJE.
Multumesc. Asta e raspunsul pe care il asteptam. Clar, concis si la subiect.Nu ca si Domnul Tyc care mi-a prezentat variante de conectare a led-urilor la 220vac si cand i-am spsus ca n-a fost atent s-a suparat.Domnule Tyc, cunosc expresia "a te vedea cu sacii in caruta" doar ca in contextul actual nu-si avea sensul. Asta am incercat sa explic. Primul led la retea l-am alimentat prin anul 1 de liceu; si sa tot fie vreo 15 ani de atunci. E adevarat ca in ultimii ani n-am mai activat in domeniu, ci doar m-am intalnit din cand in cand cu probleme de electronica, dar pasiunea a ramas.Am citit, m-am documentat atat cat timpul mi-a permis. Daca dumneata crezi ca nu am inteles nimic din explicatiile domniilor voastre e doar parerea ta. Daca dumneata crezi ca sunt superficial si nu analizez toate aspectele problemei e din nou parerea ta.Si nu cred ca-si avea sensul toata povestea asta. Eu imi cer scuze daca v-am ofensat cu ceva.Repet: am pus o intrebare si am asteptat un raspuns pertinent. Am inteles ratiunea pentru care se foloseste un singur rand de led-uri inseriate in scc, e logic si recunosc ca nu m-am gandit initial la ea.Asa cum am folosit eu 8 grupuri paralel limitate la 12-15 mA/grup, e nevoie sa se intrerupa 2-3 grupuri pentru a depasii curentul nominal pe celelalte. Si nu am folosit scc.Doar ca am cateva sute de led-uri smd de la OSRAM care sunt ceva mai scumpe, decat chinezismele din pozele mai sus postate si a caror alimentare vreau sa o tratez mai atent. De aceea am deschis topicul asta. Vreau sa construiesc intai un bec cu aceste led-uri.Sunt led-uri utilizate pentru iluminarea bordurilor automobilelor. Din pacate nu am reusit sa le identific exact intre produsele OSRAM. E scris ceva pe ele dar cu lupa din dotare si dioptriile mele nu am reusit sa identific scrisul.Voi revenii cu detalii.P.S. Am inteles ca Domnul Moderator a incercat sa "modereze" discutia si am apreciat asta.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări