Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresare cu tub versus redresare cu diode


TESSLA

Postări Recomandate

As vrea sa "purced" la construirea unui amplificator (gen Aritma) cu tuburi si m-ar tenta sa folosesc tub si pentru redresare. Ce parere aveti despre alegerea pe care trebuie sa o fac ( intre tub si diode)? Cum ar fi mai avantajos ca si calitate a sunetului? Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • TESSLA

    3

  • zal

    2

  • +_Florin_+

    2

  • bchendran

    2

Top autori în acest subiect

In primul rand alegerea e data de transfomatorul disponibil.Daca vrei pentru amplif, cu un transformator fara priza mediana iesi cam scump la numarul de tuburi. 2- 4 pentru fiecare tensiune.Cu diode castigi spatiu si pierzi caldura.

Link spre comentariu

Dar ca sunet sa inteleg ca nu are nici o influenta?

Singurul avantaj e soft-startul, adica tensiunea anodica apare pe anod de la 0 la tensiunea nominala gradat, la semiconductori tensiunea apare brusc in anod, ceea ce nu-i prea bine
Link spre comentariu

E adevarat ce spune lorik199, in cazul redresarii cu diode semiconductoare tensiunea anodica apare brusc si nu face bine tuburilor. Dar se rezolva simplu cu ... un intrerupator de tensiune anodica. Cand s-au incalzit filamentele, cuplezi anodica. Alt dezavantaj al diodelor este aparitia unui usor brum in sunet, insa si asta se rezolva daca conectezi in paralel pe fiecare dioda cate un condensator de 1 ... 1.5nF/1kV. Amplificatorul cu tub redresor arata mai exotic, mai frumos si mai interesant insa tubul se uzeaza in timp si se gasesc destul de greu. Tubul nu suporta capacitati mari de filtraj!!! Primul condensator trebuie sa fie de 50uF, urmatorul dupa drosel sau rezistenta, max 100uF in cazul EZ81. Nu exista nici o diferenta la sunet intre varianta cu tub si cea cu diode (executate corect), astea sunt povesti si exagerari audiofile. Daca ai traf de retea cu secundar de 2 x 250V, foloseste tub. Daca ia o singura infasurare, foloseste o punte cu 1N4007. Tubul necesita alimentare le filament separata, 6.3V/1A (EZ81).

Link spre comentariu

Da , schimba sunetul ! Si nu este o exagerare audiofila ! Lampa redresoare are rezistenta interna mare , si are caderea de tensiune destul de mare in conductie directa cca 30V - 80V depinde de model , iar in cazul amplificatoarelor in clasa AB care au in etajul final triode ( sau pseudotriode.... ) variatiile de tensiune anodica fac ca impedanta optima de transfer sa varieze , si sa nu se mai potriveasca cu trafo out.........observatia de mai sus nu este valabila la amplificatoarele in clasa A ( genul Aritma ) deoarece caderea de tensiune pe lampa redresoare va fi constanta , nu variabila .......parerea mea este ca nu se justifica energetic redresarea cu lampa........daca chiar doresti o imbunatatire reala , redreseaza si filtreaza cu semiconductori tensiunea de filament a lampilor din preamplificator , si scapi de brum , maresti raportul semnal / zgomot ! Cu lampa se justifica doar daca restaurezi un aparat de epoca , pentru colectie !

Link spre comentariu

Lampa mai are un avantaj faţă de siliciu, datorită rez interne mari, nu are puls invers la trecerea semialternanţei prin vid, cum are prin joncţiune dioda. Aşa apare brumul rezidual de care vorbea +_Florin_+.

 

Ptr a temporiza tensiunea anodică la redresarea cu diode, se poate folosi un temporizator cu 555 şi releu, de preferat cu contactul montat pe minus.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dar există acest tip de redresare, cel în punte hibridă, unde 2 diode sînt cele din tub (cele de la polul +) şi celelalte 2 sînt cu Si, efectul este tot temporizarea tensiunii anodice.

Link spre comentariu

Eu zic ca nu merita sa te incurci cu tub redresor.Cu semiconductoare poti face o sursa compacta, durabila cu performante superioare, iar daca chiar vrei sa simulezi un "soft start" poti rezolva simplu si ieftin cu un temporizator cu 555 si un releu.Eu ce amplificatoare cu tuburi am vazut, de conceptie moderna (asta insemnand ca au fost concepute dupa terminarea epocii tuburilor, si doar de dragul sunetului), toate sunt cu surse cu semiconductoare.Bafta multa!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

acea temporizare se poate face "digital" cu un intrerupator de stand-byasteptam sa se incalzeasca tuburile si apoi cuplam digital (cu degetul) tensiunea anodica :da :rade:

Link spre comentariu

Am vzut , dar nu mai stiu unde, o temporizare cu "lampa" : un tub din starter de lampa fluorescenta pe care era infasurat un fir rezistiv legat la alimentarea filamentelor, cind se incalzea facea contact pentru anodica.

Link spre comentariu

acea temporizare se poate face "digital" cu un intrerupator de stand-byasteptam sa se incalzeasca tuburile si apoi cuplam digital (cu degetul) tensiunea anodica :da :rade:

Este cea mai buna si mai comoda solutie, ce rost are sa complicam lucrurile inutil?Complicatia cu temporizarea as face-o doar daca aparatul respectiv va fi folosit de necunoscatori, dar acestia prefera aparatura "moderna" cu integrate de 2 lei si luminite multe :rade: asa ca nu-si are rostul ...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări