Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ecc82 si echivalentele ei

zal

Postări Recomandate

În primul rînd să deosebeşti făcăturile recente (ruseşti, chinezeşti şi JJ) sau rebotezate (ruseşti sau chinezeşti) de lămpile originale, vechi şi apoi între cele originale, pe cele ''mici'' de cele ''mari'' (valabil şi la ECC83, unde sînt 3 mărimi de anozi).

Cîteva modele: http://www.tube-classics.de/TC/Tubes/Valvo%20ECC82/ECC82.htm

Lămpile ruseşti nu se potrivesc cu familia ECC82.

Alte lămpi din aceeaşi familie: CV4003, 12BH7, 5963, 6189, 5687, 6900, 7119, 5814A, 7044, E182CC, etc. Trebuie verificată configuraţia pinilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kosmin

3

• zal

2

• blue

1

Top autori în acest subiect

Nu e falsa niciuna in poza lui zal, el doar facea referire acolo la inaltimea anozilor, teorie conform careia unele au curent/putere disipata mai mare.In primul rand noi nu prea avem ce face cu datele alea de la testere, de obicei o masuratoare facuta de un profesionist indica si psf-ul sau valoarea corespunzatoare 100% pt lampa masurata. Unele testere merg pe un psf recomandat in foaia de catalog de fabricant, altele au propriile lor psf-uri stabilite de producatorul catometrului. (unde psf=punct static de functionare)Sa nu mai punem la socotoeala ca testerele americane masoara transconductanta in mmohms si cele europene/rusesti masoara curentul anodic. Ca sa fiu mai plastic e ca si cum ai masura volumul de apa dintr-o galeata folosind un pahar, dar daca nu ne spui si noua ce tip de pahar e, fiecare va intelege altfel de la pahare mai mci de tarie pana la halbe de bere......

Link spre comentariu

De regula catometru se seteaza pt tubul de masurat , concret se stabilesc tensiunile de filament, de anod , pt pentode Ug2 si rezulta curentul anodic, dat de valoarea tensiunii negative pe Ug1 sau cu un generator de curent constant in catod setat pe valoarea curentului anodic (catodic) Toate aceste marimi sint luate din datele de catalog ale tubului si cu ajutorul lor se determina factorul de amplificare si panta care trebuie sa coincida cu cele date. Un tub uzat are o emisie catodica scazuta proportionala cu uzura , asa ca daca pt tubul setat la masurare cu 10 mA, va avea 5mA se poate considera destul de bine o uzura de 50% . Legat de faptul ca tuburile suna diferit ,am avut o discutie cu cineva care sustine ca ECC83 Mullard suna mai bine decit alte trei tuburi de fabricatie diferita si avea dreptate, insa cind le-am masurat cu catometru, Mullard avea exact datele de catalog iar celelalte nu prea cu toate ca omul sustinea ca sint aproape noi. Un alt paradox ar fi tuburile americane EICO (am patru bucati) cu o uzura destul de mica suna clar mai bine decit orice ECC 83 ascultat de mine, spun paradoxal fiinca au fost construite prin anii 50, dar discutia acesta este ca un mers pe nisipuri miscatoare...

Link spre comentariu

...exista cumva echivalente la ecc8x printre tuburile subminiatura?
Da normal ca exista:6n2p ~ 6n17b6n1p ~ 6n18b etcTrebuie studiate cu atentie foile de catalog, lampi identice nu vei gasi, dar apropiate sunt multe. Eu am dat exemplu de tuburi rusesti ca e mai la indemana, dar cele europene tip subminiatura sunt mult mai variate.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Detin un amplificator Unison research Unico SE care are pe partea de preamplificare doua lampi ECC82 (este amplificator hibrid lampi cu mosfeturi). Deasemeni detin si un cd player Unison research Unico CD care este si el pe lampi ecc82.Producatorul recomanda ilocuirea lampilor ecc82 cu modelele 12AU7 si 5814A care obligatoriu sa fie perechi.In viitor doresc sa imi fac un stoc de lampi deoarece am testat citeva modele de lampi si vreu sa zic ca sunetul se schimba foarte mult.Nu pre cunosc cum ar trbui sa se prezinte niste lampi ecc82 in conditii bune intre ce valori sunt bune pe diferite aparate de testat lampi. De exemplu am luat Sylvania cu datele 104/102 & 102/106 pe testorul B&K747B. Am luat RAYTHEON 100/100 ● 100/100 testate pe B&K747B. Mullard 11/10,5 mA ,9/10 mA , 9,5/9,5 mA , 9/9,5 mA testate pe FUNKE W19 (astea nu le am deoarece nu stiu daca sunt bune).Deci rugamintea mea ar fi daca va pricepeti la lampi si aparatele lor de masura sa imi spuneti care sunt valorile minime si valorile maxime ale lampilor pe aceste aparate (deci la ce valoare lampile sunt moarte , de la ce valoare lampile sunt bune ,acceptabile, si valorile pentru lampi noi). Poate mai sunt aparate de masura dar nu le cunosc.Ce parere aveti de lampile ecc82 din punct de vedere sonor? Exista lampi rusesti echivalente cu ele, eu am inteles ca lampile rusesti nu se potrivesc la pini sau la sochet parca cu modelul ecc82 ?Daca aveti lampi de vinzare modelul ecc82 perechi si echivalentul lor puteti sa imi lasati oferte cu pretul pe mesaj privat.Multumesc

am eu ceva ECC82 si 12AU7 ,toate sunt noi,fabricate in anii 60...70(RFT,TOSHIBA,VALVO,etc)pot sa ti caut citeva perechi ,am catometru si le pot alege perechi le iei faci proba cu ele si daca te multumesc ,opresti ce ti convineasta dupa sarbatoriesti din Bucuresti??cu tuburile perechi adevarul este undeva la mijlocputini gindesc si logic ,trebuiesc luate in considerare si urmatoarele aspecte1 fluctuatii ale tensiunii de retea,220v2 toleranta componentelor pasive(condensatori si rezistente),eu am facut multe masuratori electrice,pe tuburi cu diferente de 10..15%nu este nici o diferenta audibila3 uzura inegala a filamentelor celor doua triode din tub4 degeaba avem tuburi perechi daca in montaj sunt componente cu tolerante +/- 20%,in special condensatorii de cuplaj5 conteaza foarte mult topologia schemei dupa care este construit amplificatorul6 dezechilibrul major se intimpla atunci cind sunt diferente de emisie mai mari de 20..25%,intre triodele din tub sau tuburile de pe canalele S/D7 fiecare tub ,in functie de producator sau seria de fabricatie ,are timbrul sau,aici tine de gustul fiecaruia,eu am un amplificator cu o pereche de ECC83 recuperate din aparate de radio,sunt vechi si rodate ,sunetul amplificat de acestea este pe placul meu8 perechi vor fi o perioada de timp,o zi/o saptamina/o luna,am mai discutat despre asta in alte topice dupa forum la aceste concluzii am ajuns eu prin practica si auditiifiecare din noi are parerea sa personala despre IMPERECHEREA TUBURILOReu nu prea imi bat capul cu asa cevapentru tuburile imperecheate si balansate ,pretul este de citeva ori mai mare decit pentru cele "la gramada"
Link spre comentariu

sovietice sunt cele mai la indemana... multam fain ;)europene subminiatura pe unde gasesti? ca in obor sigur nu.

Pai in mare parte pe ebay(vezi ecc70, 6021, 6418,5645,5784,7644) sau la magazinele online de profil doar ca acolo sunt destul de scumpe unele.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări