Vizitator onobeka Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 De curand am facut o lampa cu 3x bagheta 30xLED-uri.Conform specs, bagheta este gandita deja pt 12V si 600mA. Baghetele sunt SMD, fiecare LED are un grup de 3 rezistente SMD de 27ohm insa nu m-am prins cum sunt conectate pt ca este foarte stramt locul si nu prea pot sa le masor. Din ce am observat nu-s in serie cu LED-urile. LED-urile sunt cu 4 picioare si cand sunt aprinse se vad cred 3 chip-uri (cel putin e clar sa se vad trei puncte luminoase). Probabil ca fiecare rezistenta de 27 ohm este in serie cu fiecare chip (3 picioare LED). Nu ma pricep la LED-uri SMD, deci daca spun prostii va rog sa aveti indulgenta . Am vrut sa aflu exact cum este facuta bagheta pentru a putea face niste calcule de curent. Din cate imi dau seama fiecare LED ar trebui sa aiba un total de 20mA si cred ca fiind 30 in paralel, iese 600mA per bagheta.S-ar putea insa sa fie si 10 grupuri de cate 3 LED-uri in serie intrucat bagheta este debitabila la fiecare 3 LED-uri.Eu am legat baghetele (3 in paralel) la un alimentator cu cursor de 0.3A in loc de unul de cca 2.5A, cat cred eu ca ar fi minimul necesar pentru 1.8A necesar. Sunt inca in faza experimentala asa incat sistemul nu functioneaza in forma lui finala, deci baghetele nu-s folosite pentru lumina inca.Alimentatorul fiind cu cursor si nestabilizat (ieftin) in gol la 12V indica 17V pe volmetru, la 9V indica 12V samd ...Nu am dat atat de multa importanta pentru ca am masurat curentul prin circuit. La indicatia 12V (17V) in gol prin baghete circula ~0.6A, adica 0.2A prin fiecare. Avand in vedere ca alimentatoru este specificat pentru 0.3A mi se pare cam mult sa poata scoate 0.6A. Se incalzeste cam tare, ce-i drept .Buuun, dupa atata poveste am si doua intrebari: - ce fel de sursa ar trebui sa aleg? Mi-e teama sa iau una de 12V la 2.5A nestabilizata intrucat este posibil ca ea sa fie la mai mult decat 12V si avand si capacitate mai mare sa-mi creasca curentul la mai mult de 1.8A prin circuit. Am vazut in hornbach sursa de 11.8V la 3A pentru spoturi. Sper ca este CC .- are cineva experiente cu astfel de baghete cu LED-uri sa-mi spuna de fapt cum este acea grupare de LED-uri? Ma intereseaza mai putin in prima instanta atat timp cat stiu ce fel de sursa imi trebuie, insa ca idee ma intereseaza sa invat mai multe despre led-urile SMD. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Sant in serie -paralel,s-a mai discutat in acest subforum despre ele,curentul il afli cu ampermetru(cel mai sigur),daca are rezistente,atunci curentul e limitat,ai nevoie de o sursa de tensiune ,cu curent maxim egal sau acoperitor,aia de 11,8V e ok,numai sa ajunga curentul .Ledurile de la 0,5W in sus, sant SMD.Alea la care esti acum,au 3 cipuri legate in serie(3 terminale pe o latura,3 pe cea opusa). Link spre comentariu
Vizitator onobeka Postat Decembrie 21, 2010 Partajează Postat Decembrie 21, 2010 Multumesc, tyc.LED-urile de pe bagheta mea sunt in mod sigur mai mici. Undeva la 0.25W =7.2W/30. Insa intr-adevar sunt cu 3 chip-uri. Practic cred ca fiecare chip are o rezistenta de 27ohm in serie. O grupare de trei chip-uri si 2 rezistente este legata la 12V. Asta inseamna un curent prin led de (12-10.5)/81 = 18.5mA. Poate chiar 20mA respectiv pe bagheta 600mA.Bun, insa, daca sursa aceea de 11.8V (pentru spoturi) nu este stabilizata si in sarcina are mai mult de 12V, voi avea un supracurent prin LED-uri.Sa zicem ca ar avea un 14V, presupunand ca LED-urile raman la 3.5V chiar si in supracurent => ~40mA per chip in aceeasi configuratie. Total not good :(. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 23, 2010 Partajează Postat Decembrie 23, 2010 Poti sa le alimentezi cu ssc.Alimenteaza-le cu 14,(cat ai incarcarea) si masoara curentul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum