Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul amplificator! Corectati-ma daca gresesc

ionutciocoiu

Postări Recomandate

Fiind icepator intr-ale constructiilor pe lampi intampin ceva greutati inainte de a ma apuca de lucru. Doresc sa construiesc un amplificator simplu dar bunisor pentru a avea un reper de inceput despre ce inseamna audio pe lampi.

Astfel, plec de la

- schema publicata de domnul Viorel Fartat

download/file.php?id=40919&mode=view

cu titlul: Cel mai simplu amplificator de chitara!

viewtopic.php?f=28&t=54723&hilit=6P14P

-tuburile 6p14p si 6h2p

-un pachet de tole E si I cu miezul de 7,5 cmp

-documentatia publicata de ovidanie la

http://www.ovidanie.evonet.ro/Documents ... amator.pdf pagina 52

Primele probleme cu care ma confrunt sunt legate de transformatorul de iesire (bineinteles) :

Conform calculelor voi avea un transformator cu 3921 de spire cu diametrul de 0,16mm in primar, si 104 spire cu diametrul de 0,93mm in secundar. Asta pentru o putere de 6,25W si un difuzor de 4 ohmi.

La calcule am folosit :

-impedanta de sarcina a tubului 6p14p Ra=5k7;

-curentul anodic al tubului 6p14p fara semnal Io=43mA.

Nedumerirea mea este legata de faptul ca am comparat rezultatele mele cu datele transformatoarelor de iesire ale radioreceptoarelor echipate cu EL84 (care inteleg ca este echivalent cu 6p14p) si mi se pare ca am cu vreo mie de spire in plus la primar. Apoi, la fel comparand caracteristicile radioreceptoarelor observ ca EL84 e folosit in aparate ce scot in jur de 2,5W.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutciocoiu

2

• Kosmin

1

• +_Florin_+

1

Top autori în acest subiect

Transformatorul de iesire face adaptarea circuitului anodic al tubului cu sarcina. Impedanta unui difuzor conectat ca sarcina in secundarul unui transformator de iesire se reflecta in primarul acestuia multiplicata cu patratul raportului de transformare.

Zp = n x n x Zs, unde "n" este raportul de transformare, adica nr de spire primar/nr de spire secundar.

Un transformator reda cu atat mai bine frecventele joase cu cat inductanta primarului este mai mare, adica nr de spire mare si miez mare.

Adica daca pt acelasi Zp si Zs avem doua transformatoare cu miezuri identice ca suprafata, dar unul are 2000 de spire in primar si 100 in secundar iar celalalt 4000 spire in primar si 200 in secundar (exemplu), amandoua adapteaza corect impedantele, raportul de transformare fiind acelasi. Dar primul reda mai prost joasele decat al doilea, pt ca primarul sau are o inductanta mai mica.

Acelasi tub necesita impedante diferite ale primarului (Ra sau Zp, cum vrei), in functie de regimul de functionare ales adica de tensiunea anodica si curentul anodic la care e folosit intr-o schema oarecare.

De aceea nu poti face comparatiile de care vorbesti.

Nu o sa scoti niciodata 6,25W reali si curati (in difuzor) dintr-un 6P14P cu transformatoare de 7-8 cmp. Transformatoarele au pierderi in miez si pe rezistenta ohmica a conductoarelor de bobinaj. Un transformator are pierderi mari cu cat miezul sau e mai mic, diametrul conductoarelor este mai mic si nr de spire este mai mare.

Transf folosire in receptoarele radio sunt foarte proaste din toate punctele de vedere (cu unele exceptii, exemplu RR "Capri").

Ca sa scoti aproximativ 6W dintr-un 6P14P trebuie sa ai un miez de 15 cmp, 2400 spire in primar cu sarma de 0,3mm iar in secundar(e) 98 spire 0.8mm, ca trebuie vreo 4 secundare legate in paralel, bobinate printre sectiuni ale primarului in situatia Ra = 5k2 si Zs = 8 ohmi (Ua = 250V, Ia = 48mA) ca exemplu.

Cu cat ai mai multe sectiuni intercalate, cu atat pierderile sunt mai mici si redarea frecventelor inalte mai buna.

Sfatul meu este sa construiesti amplificatorul exact dupa datele d-lui Viorel, care este un maestru in domeniu. Dansul a scos 4W, este suficient. Intreaba-l ce transf a folosit. Pentru chitara nu este necesar ca banda de frecvente redata sa coboare sub 100Hz fata de cazul HI-FI, unde pretentiile sunt mai mari (30Hz). Aici este nevoie de trafuri "monster" de genul celui descris de mine :rade:

Link spre comentariu

multumiri domnule Florin pentru sfaturile pretioase despre transformatorul de iesire. Intradevar, ma multumesc si cu 4W fara probleme, nu sunt interesat sa obtin cantitate ci calitate (atat cat se poate pentru inceput). Pentru calcule am folosit cartea pe care am postat-o in primul mesaj si am plecat de la pachetul de tole pe care il am, cel de 7,5 cmp, intradevar cartea nu se adreseaza profesionistilor, ci este mai mult un ABC. Am sa folosesc datele pe care mi le-ati dat pentru constructia trafului, mai ales ca dimensiunile sarmei pe care mi le-ati dat imi sunt mult mai la indemana. V-as urma bucuros sfatul de a construi amplificatorul exact dupa datele domnului Viorel, dar tocmai la subiectul transformator de iesire domnul Viorel spune ca l-a "recuperat din diverse aparate", asa ca ramane sa ma descurc cum pot. Am sa va rog totusi sa imi dati ceva bibliografie (recomandari), pentru ca as vrea sa invat sa imi calculez singur trafurile.

Link spre comentariu

.......asa ca ramane sa ma descurc cum pot. Am sa va rog totusi sa imi dati ceva bibliografie (recomandari), pentru ca as vrea sa invat sa imi calculez singur trafurile.

Pt inceput ai putea sa citesti topicul sticky cu "Detalii transformatoare de iesire" si multe alte topicuri de pe aici unde sunt expuse diverse metode de calcul.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Fiind icepator intr-ale constructiilor pe lampi intampin ceva greutati inainte de a ma apuca de lucru. Doresc sa construiesc un amplificator simplu dar bunisor pentru a avea un reper de inceput despre ce inseamna audio pe lampi. Astfel, plec de la- schema publicata de domnul Viorel Fartatdownload/file.php?id=40919&mode=view cu titlul: Cel mai simplu amplificator de chitara! viewtopic.php?f=28&t=54723&hilit=6P14P-tuburile 6p14p si 6h2p-un pachet de tole E si I cu miezul de 7,5 cmp-documentatia publicata de ovidanie lahttp://www.ovidanie.evonet.ro/Documents ... amator.pdf pagina 52 Primele probleme cu care ma confrunt sunt legate de transformatorul de iesire (bineinteles) : Conform calculelor voi avea un transformator cu 3921 de spire cu diametrul de 0,16mm in primar, si 104 spire cu diametrul de 0,93mm in secundar. Asta pentru o putere de 6,25W si un difuzor de 4 ohmi. La calcule am folosit : -impedanta de sarcina a tubului 6p14p Ra=5k7; -curentul anodic al tubului 6p14p fara semnal Io=43mA. Nedumerirea mea este legata de faptul ca am comparat rezultatele mele cu datele transformatoarelor de iesire ale radioreceptoarelor echipate cu EL84 (care inteleg ca este echivalent cu 6p14p) si mi se pare ca am cu vreo mie de spire in plus la primar. Apoi, la fel comparand caracteristicile radioreceptoarelor observ ca EL84 e folosit in aparate ce scot in jur de 2,5W.

0724156363 este telefonul meudai beep si vorbim ore intregi,te ajut eu cu explicatii acolo unde nu intelegiFlorin a dat o parte din explicatii
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări