Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor construire boxe pe 2 cai

Vizitator alex_spataru80

Postări Recomandate

Vizitator alex_spataru80

As dori sa construiesc o pereche de boxe pe 2 cai...folosind ca difuzoare de bass > BLUE TECH EW-12EP care au raspuns in freq. de 40-6000hz..dilema este ce sa folosesc ca driver pt medii-inalte? Cine imi poate explica principiul de functionare al driverelor "horn" ... de ex. am vazut unul care avea rasp in freq fx-15000hz ... inteleg ca urca pana la 15khz dar cat coboara.. Cum dif de bass sunt pe 8ohmi...filtrele votr fi pe doua cai / 8ohmi.. Care e principiul acestor dif. "horn" .? Imi satisfac ele nevoia in acest proiect? Pt. ca trebuie sa acopere toata plaja de freq. de la 6000hz in sus. Va rog sa fiti ingaduitori..eu fiind nou pe site... Astept pareri. :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sckump

1

• mircea888

1

• alex20alex

1

• ctindex

1

Top autori în acest subiect

Unde vrei sa folosesti boxele?EW-12EP sunt difuzoare care se preteaza unor sateliti... nu vor cobora (nu vei avea bass) dar suna destul de bine pe medii ,eu recomand macar sa mergi pe EW-1205 care coboara mai bine in frecventa!Driver poti merge pe un comp-34 taiat cu 12 db/octavă la 2,5 hzCa filtru poti folosi DYFP-20

Link spre comentariu

Incearca sa ne spui ce vrei sa faci mai exact cu boxele si ce asteptari ai.

Comp-34 o sa urce suficient in frecventa deci nu cred ca ai de ce sa-ti faci griji in privinta asta.

Pentru filtru mai bine faci ceva home-made, vezi ca sunt si useri care fac filtre sau bobine de filtre la comanda daca nu te descurci sa-l faci tu.

Ca sa simplifici problema ai putea sa pui filtru doar pe driver, cel mai bine pui de 18dB/octava pentru ca este doar un condensator in plus fata de 12dB/octava dar vei avea panta de taiere mai buna. iar frecventa de taiere ar trebui sa fie asa cum a zis si alex20alex undeva la 3khz, totusi nu mai jos de 2khz chiar daca faci filtru de 18dB/octava.

Link spre comentariu
Vizitator alex_spataru80

Schimbare de plan > Dif. de bass: BLUE TECH EW-1505 •Putere garantata (W): 300•Raspuns in frecveta (Hz): 40-3000•Impedanta (Ohm): 8Filtru boxa 2 cai 600W 8ohm HVP28 • sarcină: max. 600W• frecvenţă de tăiere: 2800 Hz• gradient de tăiere; joase: 12 db/octavă• gradient de tăiere; înalte: 18 db/octavă• profesional, pentru sonorizare• 150 x 28 x 95 mmIar ca tweeter : Tweeter dinamic DP35 80W • Pm /Pn: 150/80 W • impedanţă.: 8 ohm• f: 2.500 – 20.000 Hz• SPL1 w/1 m: 103 dB• bobină.: 1,5”, kapton• membrană: TEXTILBACHELITĂ• greutate magnet: 15 Oz• dimensiune horn: 80 mmDupa cum vedeti filtrul taie pe la 2800hz deci va lasa blue techiu' sa urce ceva mai sus..iar tweeteru o sa stea lejer peste limita minima de coborare....Eu zic c e numai bn ca freq a filtrului e intre...si banda de freq de lucru nu o sa aiva goluri.. Nici acest model nu coboara prea bn in freq (40hz) insa ma las pe baza portuluio bass reflex sa il mai aduca la viata. Chiar si asa nu am mari asteptari..boxele nu le vreau pt bass....am un subw de 18' care va completa lacuna de freq joasevreau ceva gen 2.1 de putere mare..sistem sonorizare sa zicem...ce ar merge la o petrecere micuta :jytuiyu . Astept pareri in privinta componentelor....si alte sfaturi in constructia boxelor...sa le pun in interior vata sau burete? alte sfaturi astept cu nerabdare... :freaza:

Link spre comentariu

E prea sus frecventa de taiere la 2800 Hz pentru un difuzor de 15 inch. Vei avea probleme de directivitate si dispersie a sunetului la frecvente asa inalte. Un maxim 1500 - 1800 Hz (si asa cred ca e mult, cei cu mai multa experienta practica pot sa confirme) pentru un astfel de difuzor cred ca ar fi indicat. Apoi, din curba de impedanta a difuzorului, chiar si la aceste frecvente se pare ca vei avea anumite probleme cu liniarizarea impedantei. In ceea ce priveste filtrul, pe langa faptul ca ai nevoie de frecvente de taiere mai jos, precum cele indicate, vei avea nevoie si de un L-pad pentru atenuarea inaltelor (pentru a egaliza SPL-ul difuzoarelor); din cate se observa din graficul cu raspunsul la frecventa al difuzorului de medii-joase, acesta ar avea cam un 95 dB valoare medie la 1W/1m (si nu 97 cum e trecut in specificatiile lui): http://www.partysound.ro/manuals/ew1505.pdf

Apoi difuzorul de inalte ales de tine e mai mult un supertweeter din cate observ, care nu coboara asa jos cat ai tu nevoie (probabil un minim 4000 Hz sau chiar 5000 Hz ca frecventa de taiere pe partea de inalte e necesara pentru ca sa nu apara probleme cu el). Deci combinatia nu prea e reusita in acest caz.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu am EW1505+COMP34 cu filtre dupa o schema facuta de Sambala si se aude ok sunt multumit re combinatie, dar pe inalte poti pune COMP44 care coboara ceva mai mult. Frecventa de taiere pe la 1900-2000 si l-pad si bec pe inalte.Amplificate cu 2x200W au facut fata la 50 de oameni intr-o sala de 100mp la un botez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări