Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casti fara fir ...

Alexxx

Postări Recomandate

Am vazut mai demult la cineva o pereche de casti fara fir ( nu mai stiu firma precis dar park erau tehnics) si as vrea sa-mi fac si eu asa ceva dar cu IR daca se poate. Daca aveti idei sau scheme ....... ajutati-ma pls!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

5

• Alexxx

4

• niq_ro

1

• Dj_Dog

1

Top autori în acest subiect

Eu am vazut de cumparat pe la magazinele cu pret redus, unele cu mici defecte. Defecte la partea RF, ca mergeau castile. Poate puteau fi reparate...

Sunt cateva scheme pe net. Nu stiu cat de buna e fideliatea. E mai greu daca vrei sa le faci stereo. La cele radio mai ieftine, emitatorul e facut cu un integrat BA1404 parca, iar receptorul e un simplu radio stereo. Nici astea nu sunt f. performante.

Poate daca erau Technics, erau mai bune, cu circuite mai smechere... poate.

La cele mai tari se transmite radio pe 430Mhz, pe 2.4GHz, etc.

La IR in principiu se foloseste un codor care moduleaza IR-ul PWM, iar la receptor cun circuit de integrare. La stereo, este posibil sa existe 2 emitatoare si 2 receptoare, pe frecvente diferite.

vezi de ex.:

http://www.sony.ro/view/ShowProductCate ... A+Wireless

sau

http://www.emag.ro/casti/filter/445--of ... --fara+fir

Link spre comentariu

daca tot s-a deschis acest subiect v-ar ruga sa postati shi voi care avetzi o schema de codor stereo pt un proiect ca a lui alexxx.cred ca este buna combinatzi sunet direct din placa audio -->codor-->emitzator 2-3Wvoi ce ziceti?daca era mai bine sa postam la radioamatorism mutati acest subiect acolo!

Link spre comentariu

Da, bineinteles ca se poate. Si EXISTA asa ceva.Ar fi mai multe variante: - transmiterea canalelor pe frecvente separate, fiecare canal pe frecventa lui; - transmiterea sumei canalelor pe o frecventa si a diferentei lor pe alta; - transmiterea multiplexata a canalelor, asa cum se transmit de exemplu canalele unei telecomenzi pentru modele. Probabil sunt si alte posibilitati. (mai multe tipuri de modulatie, de ex.) Asta analogic.Aceasta din urma mi se pare cea mai buna solutie. Se foloseste un generator de ceas de ex., care da cate un impuls pentru fiecare canal audio. Acest impuls declanseasa generarea unui semnal triunghiular sau dinte de fierastrau, care este comparat cu nivelul semnalului existent pe canalul respectiv la acel moment si, cu un comparator, se relizeaza semnalul PWM. Asta ar fi in principiu. Ar mai trebui ceva, un semnal de start, sa stie receptorul care este stanga si care este dreapta, sau alte combinatii.Apropos de modulatie. Se poate folosi modulatia de frecventa, PWM si bineinteles, transmisia digitala.

Link spre comentariu

Nu stiu cam cu ce frecventa s-ar putea modula IR, si decoda, mai ales ca la receptie ar trebui niste filtre.Daca s-ar transmite radio, pe 400 MHz, de ex., cred ca ar fi bine. De ex, semnalul digital din calculator (SPDIF sau altceva) s-ar putea transmite, iar in casti sa fie convertorul digital-analogic.

Link spre comentariu

am vazut mai demult intr-o revista tehnium 6/82 ceva asemanator cu ce vreau eu dar facuta cu LED (cu specificatia ca se poate folosi un LED IR pt o bataie mai lunga) iar receptorul cu un fototranzistor. Intrebarea mea este se poate lolosi in cazul acesta un receptor special IR pt a lungii distanta de bataie ???

Link spre comentariu

Da, dar era analogic si mono. Plus ca receptorul era destul de slabut, din cate im amintesc. Emitatorul se cupla direct la difuzor, de fapt erau niste led-uri cu un circuit cu 2-3 tranzistoare pt. liniarizare. Daca te departai de sursa, scadea volumul. O schema la limita simplitatii.Asa mai am si eu vreo 2 scheme. Una dintre ele este cu modulare PWM a semnalului IR, cealalta este cu modulare FM, cu PLL, astfel ca semnalul audio moduleaza o alta frecventa purtatoare, de ordinul sutelor de kHz. La astea nu scade semnalul pe masura departarii de sursa. Dar tot mono sunt. Pentru a doua varianta, cu PLL, ar trebui 2 montaje, pe 2 frecvente diferite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări