Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme pentru incepatori

Vizitator

Postări Recomandate

minim 15 in curent continuu..pentru operationale...sapoi lm1875 sau tda2050 au plaje mai largi de tensiuni...

Daca se poate si o formula ceva sa stiu cat imi taie din curent!eu am gasit ceva: http://www.radioamator.ro/articole/img/674/674_4.jpg

http://www.radioamator.ro/articole/img/674/674_5.jpg sau http://s11.postimg.org/o0elgcyr6/12022013004.jpg dar vreau sa stiu care e cea mai buna si de ce....sau daca stie careva una mai de doamne ajuta as fi recunoscator!Vreau totusi sa stiu cat taie din curentdeoarece,banuiesc ca,operatiunea se va face cu un cost.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator mihai_salajan

Buna colegii

Daca sunteti amabili sa ma ajutati si pe mine cu o schema conceputa de voi, am un NTC de 10K si vreau sa fac cu el o protectie termica printr-un tranzistor, sa fiu mai explicit, printr-un tranzistor aprind un led iar la temp de 35 celsius sa mi se stinga ledul . eu am gasit ceva pe net dar mi se pare ca e gresit

Posted Image

Varianta 1 este cea originala iar varianta 2 este cea care vreau sa o aplic dar BC 337 este NPN si.... mie nu mi se pare a fii conectat corect in circuit, astept pareri.

Multumesc

Link spre comentariu

@mihai_salajan tranzistorul in schema propusa este conectat corect, ( la NPN colectorul trebuie sa fie mai pozitiv decat emitorul ) configuratia este repetor pe emitor, baza este polarizata la o anumita tensiune de catre divizorul format de rezistenta de 1k, semireglabilul din baza si NTC-ul catre masa, cand temperatura creste, rezistenta NTC-ului scade deci parametrii divizorului se modifica, baza este trasa catre masa pana in punctul in care VBe devine prea mic si tranzistorul se blocheaza. Insa pentru precizie as subscrie si eu la sugestia lui @iuli09 cu comparatorul.

PS: Cateva sugestii via Google

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Osirus

Salut si multumesc anticipat celor care ma vor ajuta, doresc sa realizez un panou de leduri conform celui din imaginea atasata, practic l'as cumpara direct pe acela insa nu imi sunt bune dimensiunile si forma patrata, deci as vrea sa construiesc eu unul de la zero dupa forma si dimensiunile mele, panoul include 225 leduri (60 albastre si 165 rosii), ma intereseaza o schema sau ceva de genul, necesita fiecare led in parte o rezistenta de 100 ohmi? la ce tensiune sa le alimentez sa nu le ard? intentionez sa cumpar ledurile de 10 mm albastru transparent si 10 mm rosu...

post-80347-139829699036_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator Osirus

multumesc mult pt. link, cred ca imi este util, sunt insa un incepator de aceea voi incerca sa fac calculul aici intr'un mod transparent si eventual sa ma corectati daca iese vreo enormitate, deci:tensiune led rosu - 2.1 v (conform site)tensiune led albastru - 3.1 v (conform site)sa le punem in serie, 60 leduri albastre + 165 leduri rosii = 60 x 2.1 + 165 x 3.1 = 126 + 511.5 = 637.5 v :nas: deja e o enormitate :Dbanuiesc ca raspunsul este sa fac mai multe circuite separate?la o tensiune de 12 v rezulta ca pot alimenta in serie 12 / 2.1 = 6 leduri rosii si 12 / 3.1 = 4 leduri albastre deci voi pune in paralel:165 leduri rosii / 6 = 27.5 circuite 60 leduri albastre / 4 = 15 circuite27.5 + 15 = 42.5 circuite in paralel ? nu cred ca este cea mai optima solutie

Link spre comentariu

vad ca merg puse si la 220 v conform:http://www.instructables.com/id/COMPACT ... TEPS#step2trebuie doar o rezistenta si un condensator pt fiecare 10 leduri...

Vedeti ca acel condensator are 0,22uF/400V, nu 22uF/400V cum apare in prima varianta(americanii noteaza .22, fara sa mai puna zero in fata), apoi schema e primitiva rau, LED-urile sunt alimentate pe o singura semialternanta, deci vor ilumina la jumatate, apoi tensiunea inversa e prea mare pentru fiecare LED, ca sa fie OK ar trebui LED-uri cu dioda inclusa, antiparalel.Altfel riscati sa le ardeti pe toate.
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări