Ticu Postat Iulie 16, 2011 Partajează Postat Iulie 16, 2011 @filthy, fiindca am timp mai mult, o sa incerc sa-ti mai zic cate ceva despre functionarea montajului. La 5V alimentare, tensiunea aceasta se aplica pe fotorezistenta FR si pe rezistenta R inseriata cu ea, cu valoarea totala (R+FR). Pe FR se gaseste o fractiune din 5V, anume FR/(R+FR). Daca fractiunea ajunge la 0,6V sau mai mult, se deschide jonctiunea baza-emitor a tranzistorului cu siliciu, tranzistorul conduce si un curent important de colector circula prin LED-ul care se aprinde.Daca scrii ecuatia FR/(R+FR) = 0,6/5 , rezulta 5 FR=0,6 (R+FR), de unde 4,4 FR = 0,6 R, adica FR = 0,14 R Cand scade iluminarea, creste rezistenta lui FR si deci creste si tensiunea pe ea. De la valoarea 0,14 R tranzistorul conduce.Fiecare tip de FR are o variatie specifica a rezistentei in functie de iluminare. De aici nevoia de a testa diferite valori pentru R, astfel ca la un semi-intuneric convenabil sa se realizeze conditia de mai sus si sa se aprinda LED-ul.Marirea lui R face ca LED-ul sa se aprinda la lumina mai slaba, ceea ce ti-am recomandat eu.Sa nu uitam ca prin R trece curentul bazei tranzistorului, care - amplificat de acesta -, duce la aparitia unui curent de colector ce trebuie sa asigure aprinderea LED-ului. De aceea nu se poate exagera cu cresterea lui R si este necesar un tranzistor cu factor de amplificare in curent cat mai mare. Link spre comentariu
radusa Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 Nu se intalege nimic din ce doriti. Ce inseamna "kit de voltaj variabil cu display".Daca nu puteti sa exprimati clar ce doriti sa faceti, nu prea vad cum veti putea sa construiti ceva. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 @neluman spune mai bine ce doresti sa faca montajul tau.De exemplu: am 2 baterii Li-Ion cu capacitatea 4200mAh fiecare, care inseriate dau 7,4V. Vreau sa alimentez cu ele un bec de 6V-0,5A cu o tensiune variabila cuprinsa intre 3,3V si 7,4V. Vreau sa afisez tensiunea pe bec cu 2 cifre (exemplu 3.3 Volt), totul fiind alimentat de la cele 2 baterii. Link spre comentariu
Vizitator neluman Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 @neluman spune mai bine ce doresti sa faca montajul tau.De exemplu: am 2 baterii Li-Ion cu capacitatea 4200mAh fiecare, care inseriate dau 7,4V. Vreau sa alimentez cu ele un bec de 6V-0,5A cu o tensiune variabila cuprinsa intre 3,3V si 7,4V. Vreau sa afisez tensiunea pe bec cu 2 cifre (exemplu 3.3 Volt), totul fiind alimentat de la cele 2 baterii.exact asta vreau sa faca :)si sa fie cat mai mic.. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 Alimentezi un bec cu filament, nu un LED (dioda electroluminescenta), fiindca lucrurile sunt diferite? Link spre comentariu
Vizitator neluman Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 da un bec cu filament Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 Reglarea tensiunii si masurarea ei sunt 2 lucruri independente si o sa le luam pe rand.Pentru reglare ai o cale mai simpla, dar mai neeconomica, pentru ca diferenta de tensiune (energie pana la urma) intre baterie si bec se pierde sub forma de caldura. O sa desenez o asemenea schema.A doua cale este o sursa in comutatie, unde se consuma practic numai energia trimisa becului. Vezi de exemplu discutiile de pe forum, pentru un far de bicicleta cu LED: viewtopic.php?f=209&t=86330 Link spre comentariu
Vizitator neluman Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 nu vreau far de bicicleta... Vreau doar o schema pt ce am descris in topic...ideal ar fi sa nu am pierderi de tensiune Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 Am inteles, dar pe prima pagina de acolo era o schema in comutatie care facea reglarea curentului cam asa cum doreai. Din pacate fisierul a fost sters, poate rogi pe autor sa-l posteze din nou.Pentru masurarea/afisarea tensiunii ai putea face un voltmetru cu C520D si D147D (niste integrate mai vechi din fosta RDG) sau cu un microcontroler gen PIC (care insa trebuie programat in functie de aplicatie). Aceste scheme permit masurarea tensiunii fata de masa comuna cu alimentarea. Link spre comentariu
nelutu Postat Iulie 18, 2011 Partajează Postat Iulie 18, 2011 Buna!sunt incepator si as avea si eu nevoie de o schema pentru determinarea pulsului din EKG sau niste sfaturi daca se poate.ai aici ceva,dar daca cauti un pic pe google precis gasesti mai multeECG_Primer_description.pdf Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 Poti incerca montajul asta, inspirat din foaia de catalog a circuitului. Link spre comentariu
Vizitator neluman Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 o analizez,o sa o incerc...Mutumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 Dioda trebuie neaparat tipul indicat sau echivalent, bobina este un drossel pe inel de ferita - exista in comert. Dioda si potentiometrul plasate cat mai aproape de integrat, legaturi scurte, punct de masa comun. Un voltmetru de 10V cu 2 cifre cu controler PIC si afisoare LED cu catozi comuni aici: http://www.sonelec-musique.com/electron ... e_005.html Schema ultima 005ab, unde nu montati U4 si AFF3; controlerul trebuie programat cu codul de pe site. Schema cu C520D v-o atasez de pe un site mentionat in poza; puteti sa nu montati ultimul digit si tranzistorul T1 aferent. Intrarea numai pentru 9,99V, afisoare LED cu anozi comuni. Toate trei schemele le-am verificat in decursul timpului si sunt OK. Link spre comentariu
Vizitator sandu_dom13 Postat Iulie 20, 2011 Partajează Postat Iulie 20, 2011 Buna ziua.Dupa cum se vede am postat la incepatori,deci sunt incepator.As ruga,daca poate cineva sa ma ajute cu o schema pentru un controler de incarcare pt. o eoliana de 1 Kw 12-24V. Link spre comentariu
Vizitator livacana Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 Buna seara! am si eu o problema. Am modificat o schema luata de pe tehnic.go.ro insa am o problema. Folosesc un CD 4093 si desi pinul 1 si pinul 2 au semnal 1 iesirea este 1,desi conform tabelului de adevar ar trebui sa fie 0 . Tensiunea a si b se incadreaza in jurul 5-7 volti. Am folosit si rezistenta de 4k7,acelasi rezultat.Atasez schema.Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate