Vizitator valy87 Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Salutare! Stie cineva daca se poate face un incarcator de baterie auto dintr-un transformator de la un cuptor cu microunde? Daca da, imi puteti spune ce trebuie sa fac si cum ar trebui rebobinat secundarul? Link spre comentariu
Putz Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 De obicei trafurile alea is sudate....al tau nu e sudat pe tole? Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Se vinde sise ia un traf corespunzator, ffara tensiuni inutile si periculoase. Cauta " modificare sursa PC pentru incarcare" si gaseste 3-4 solutii. Geme netul de scheme incercate, fara riscuri cu KV !Unde mai pui ca traful decuptor nu e conceput sa merga ore in sir ! Link spre comentariu
Vizitator valy87 Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 De obicei trafurile alea is sudate....al tau nu e sudat pe tole?cum adica sudate? deci vrei sa spui ca ar trebui modificate si tolele? eu l-am scos din cuptorul cu microunde si i-am scos toata sarma din secundar...ma intrebam cu cate spire sa ii rebobinez secundarul si ce grosime sa aiba sarma folosita pentru a scoate tensiunea si amperajul necesara incarcarii unei baterii Pb/acid de masina de 75Ah si 12V... Link spre comentariu
Vizitator valy87 Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Se vinde sise ia un traf corespunzator, ffara tensiuni inutile si periculoase. Cauta " modificare sursa PC pentru incarcare" si gaseste 3-4 solutii. Geme netul de scheme incercate, fara riscuri cu KV !Unde mai pui ca traful decuptor nu e conceput sa merga ore in sir !Tensiunile periculoase si inutile le-am eliminat din momentul in care am distrus secundarul original al trafului, si da, am vazut ca s-ar putea face incarcator de baterie si din sursa PC dar eu vreau sa stiu daca pot face asa ceva din traful care il am Link spre comentariu
mosfet Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Bobineaza si tu in secundar 20-30 de spire, masoara tensiunea si-ti faci un calcul cate spire ti-ar trebui pt 15-16Vcc (depinde ce redresor vei folosi).Ca sarma, cat mai groasa, 1,5mm minim. Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Se vinde sise ia un traf corespunzator, ffara tensiuni inutile si periculoase. Cauta " modificare sursa PC pentru incarcare" si gaseste 3-4 solutii. Geme netul de scheme incercate, fara riscuri cu KV !Unde mai pui ca traful decuptor nu e conceput sa merga ore in sir !Tensiunile periculoase si inutile le-am eliminat din momentul in care am distrus secundarul original al trafului, si da, am vazut ca s-ar putea face incarcator de baterie si din sursa PC dar eu vreau sa stiu daca pot face asa ceva din traful care il amOK, OK.. care e sectiunea miezului? Nr spire / volt era aprox. 50/ sectiuena miez in cmpatrati. Link spre comentariu
Vizitator valy87 Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 OK, OK.. care e sectiunea miezului? Nr spire / volt era aprox. 50/ sectiuena miez in cmpatrati. Daca am calculat eu corect,(sunt incepator in electronica si chestii din astea:D) sectiunea miezului e de 19,25 cm patrati iar dupa formula ce mi-ai spus-o ar rezulta: 50/19,25=2,59 spire la 1 volt adica undeva la 36 de spire pentru 14 V...e corect? Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Chestia cu formula nu e batuta in cuie. Asta nu te scuteste de bobinaj, te poate apropia de realitate.Mai este o problema. Aici vorbim de tesnsiune alternativa. Dupa redresare si filtrare.... o sa ai mai mult de 14V.Ai un montaj ceva? Cum limitezi curentul de incarcare? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Am studiat problema acum doi ani, chiar am postat masuratori undeva pe forum. Nu trebuie sa rebobinezi transformatorul, trebuie doar sa elimini sunturile si sa alimentezi 'invers 'adica primarul devine secundar si viceversa. Astfel alimentat transformatorul livreaza aproximativ 18V. Dupa redresare vei obtine functie de transformator intre 2si 3A curent de scurtcircuit. Curentul este limitat de inductanta foarte mare a noului primar. Poti creste curentul, trebuie doar sa elimini spire din noul primar. O sa postez un link cu masuratorile facute. Sa stii ca merita, incarcatorul pentru acumulatori va avea doar transformator si punte redresoare, extrem de simplu deci fiabilitate foarte mare.Inca ceva, vad ca exista confuzii. Acumulatoarele plumb acid se incarca cu surse de curent. In cazul nostru incarcatorul poate prezenta in gol, o tensiune de 30V dar o data cuplat acumulatorul curentul maxim este limitat la x amperi si tensiunea la borne va fi tensiunea acumulatorului, adica 11V descarcat sau 14,4V incarcat. Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Inca ceva, vad ca exista confuzii. Acumulatoarele plumb acid se incarca cu surse de curent. In cazul nostru incarcatorul poate prezenta in gol, o tensiune de 30V dar o data cuplat acumulatorul curentul maxim este limitat la x amperi si tensiunea la borne va fi tensiunea acumulatorului, adica 11V descarcat sau 14,4V incarcat.Nu cred ca e nici o confuzie. Daca acumulatorul e descarcat (si sub 10v uneori, cu farurile uitat aprinse si fara releu de protectie)nu e bine sa se limiteze singur in curent cand il pui la o tensiune prea mare. Fierbe !Trbuie sa existe o limitare. Intereseant totusi artificiul cu taful de cuptor montat "invers" dar se aplica doar celor care mai au secundarul la locul lui.73 de George, din YO3 Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Fierbe daca curentul de incarcare e prea mare! Dar cum traful ala da doar 3A in scurt... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Din pacate nu mai exista topicul cu masuratorile. Asa cum este transformatorul din cuptorul cu microunde poate fi folosit o perioada scurta de timp. Dupa jumatate de ora, chiar fara sarcina, transformatorul frige. Pentru a putea fi alimentat mai mult de jumatate de ora trebuie marit numarul de spire din primar. Asa ca mai bine las-o balta, ori folosesti transformatorul asa cum este ori bobinezi alt transformator care poate fi desfacut usor. Link spre comentariu
Vizitator valy87 Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Din pacate nu mai exista topicul cu masuratorile. Asa cum este transformatorul din cuptorul cu microunde poate fi folosit o perioada scurta de timp. Dupa jumatate de ora, chiar fara sarcina, transformatorul frige. Pentru a putea fi alimentat mai mult de jumatate de ora trebuie marit numarul de spire din primar. Asa ca mai bine las-o balta, ori folosesti transformatorul asa cum este ori bobinezi alt transformator care poate fi desfacut usor. Da, asa e...dupa putin timp se incinge rau...totusi am facut rost de un traf care scoate 15,5 V dar nu ii stiu amperajul si nici cum sa il masor..i-am facut o punte redresoare din niste diode gasite prin niste TV stricate ce le aveam dar cand pun la baterie sa incarce, incarca dar se incing rau de tot diodele in cateva secunde...Diodele pe care le-am pus sunt BY197...nu stiu de care ar trebui sa pun ca sa nu se incinga..cum am mai zis, sunt incepator Link spre comentariu
TESSLA Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Pai cauta si tu o punte redresoare sau niste diode care sa iti suporte curentul de incarcare. Intensitatea de incarcare a acumulatorului nu trebuie sa depaseasca 10 % din capacitatea acestuia. In cazul tau, parca ziceai ceva de 75Ah, adica 7.5 A. Amperajul debitat il masori frumusel cu un ampermetru, inseriat intre acumulator si redresor. Cat despre traful de cuptor de microunde, doar cu 2-3 amperi nu aveai ce face. Adica aveai ce face, intensitati din astea scazute se utilizeaza pentru desulfatare, da' tre sa ai rabdare, 2-3 zile. Iar apropo de limitarea curentului, citisem tot undeva pe aici ca se poate utiliza o faza din cele doua ale unui bec de far. Mai concret, se inseriaza becul intre acumulator si redresor. La inceputl incarcarii becul va lumina puternic iar spre sfarsitul incarcarii, filamentul va fi doar un pic rosu. Nu stiu exact cat de rentabil e, nu am incercat, dar cred ca merge. Asta daca vrei ceva cat mai simplu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum