Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curent de repaus

Postări Recomandate

Si daca ai cite 5 finali in paralel cu 0,33 ohm sau cit vrei tu ca valoare, masori pe fiecare sa ai aceeasi valoare?

Asta inseamna ca daca pe fiecare rezistenta ai o anumita cadere de tensiune, presupunem egala sa zicem 80mA curent pt fiecare brat in parte (fiecare trz si fiecare rezistenta), curentul de repaus va fi de 5 x valoarea citita!

Deci ERONAT, curentul de mers in gol cit si curentul maxim de lucru in regim de max power, se divide cu numarul de tranzistori finali utilizati in paralel, adica daca avem 100mA curent de mers in gol, prin fiecare final va trece (teoretic) 20mA sau daca avem 5 A curent de virf, prin fiecare final va trece (teoretic) un curent de 1A.

Curentul de mers in gol se masoara cu miliampermetrul pe scala de max 300 mA(fused, adica cu siguranta), din colectorul sau bratul de colectoare comun, inseriate cu ramura de +.

Valoarea citita, fara semnal de intrare si fara sarcina, trebuie sa fie intre 50 si 80-100mA, pt corecta functionare a clasei AB, asta pt cine NU are osciloscop la indemina.

Gaselnita cu a masura caderile de tensiune pe rezistentele din emitoare, este o usurare a muncii la amplificatoarele lucrate in regim INDUSTRIAL, unde marea majoritate a finalilor sint deja imperecheati in curent si tensiune de deschidere, si unde datorita curentilor mari ai etajului final, nu au putut pune strapuri intre +Vcc si colectoarele finalilor.

Terminati odata cu timpenia aia de a masura caderea pe "rezistente din emitoare", mai ales la tranzistoarele actuale care sint facute de jde' producatori, culmea desi au acelasi cod de fabricatie, la multe difera parametrii, ca sa nu mai zic de tranzistoarele contrafacute care incep sa apara si pe la firme de prestigiu de la noi, ma refer la importatori (nu dau nume) !

Pe urma va mirati de ce se incing sau crapa finalii la nici 30% din PMax...

Citez un tehnician de la Crown:

"For corect bias setting,and minimum crossover distortion, follow next adjustment:

Amplifier must be cold (at room temperature, usually 77F or 25 celsius degrees)

Load output amplifier with 100 Ohms/10Watts or more, resistor.

At input of amplifier, use unballanced input (pin 1 GND and pin 2 HOT, pin 3 to GND) , inject 20 Khz sinusoidal signal,at level to around 1/2 of it's max power output , and adjust bias trimmer till at output is obtained, PERFECT sinusoidal signal, without any crossover or spikes distortion.

Connect 8 ohms fullrange speaker, and follow same procedure for 50Hz,1Khz, 7Khz, and 20 Khz injected signal, but this time just for 1W on output (2,83volts RMS), and observe no differences between 50Hz,1Khz, 7Khz, and 20 Khz freq on scope.

Better is to use 2x probe scope, one probe at input, second on output, (x1 and x10) like an input and output comparator.

In our calibration (emmiter common designs), we measure directly on emmiter resistors because all output devices are perfectly matched on dynamic and static parameters, and we use soecial order output transistors.

Good luck"

Asta am primit pe mail de la unul din tehnicienii de la Crown, acum citiva ani cind am solicitat un pic de help pentru reglarea perfecta a unui amplificator reparat, la care nu am avut finalii originali (vroiam sa ma asigur 100% de ceea ce stiam deja).

Acum, fiecare cum il bate capul.

Eu am metodele mele de a regla biasul...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 115
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu lucram cu tranzistori FAKE, sau suportam consecintele si aparem pe elforum, sa intrebam " de ce se incinge" sau " de ce s-a ars"...Niciodata nu am intimpinat problema de a ajunge sa lucrez in regim de clasaA prin inlocuirea finalilor la un etaj final reparat, pentru a fi in pragul de "crossover distortion free".

Link spre comentariu

Si daca ai cite 5 finali in paralel cu 0,33 ohm sau cit vrei tu ca valoare, masori pe fiecare sa ai aceeasi valoare?

Asta inseamna ca daca pe fiecare rezistenta ai o anumita cadere de tensiune, presupunem egala sa zicem 80mA curent pt fiecare brat in parte (fiecare trz si fiecare rezistenta), curentul de repaus va fi de 5 x valoarea citita!

DA.

Daca vrei ca transconductanta etajului final sa se pastreze constanta de la -x A pana la x A.

Regland dupa metoda greierasului transconductanta ramane CONSTANTA in zona de trecere prin zero.

Daca ai mai multe perechi imperecheate curentul total va fi n*Ic. Daca-s neimperecheati si cu Re mici, Dumnezo' cu mila.

ASta tine de fizica tranzistorilor si teoretic ofera trecerea perfecta prin zero.

Practic nu se poate masura decat cu analizor de distorsiuni, chioratul la ecranul osciloscopului nu ajuta prea mult, din moment ce sinusoida arata la fel de bine ochiometric si la 20mA/final cat si la 500mA. Pe analizor armonic, chiar si unul improvizat dintr-o placa de sunet lucrurile difera.

Ma refer strict la analiza etajului final luat de sine statator. Cand il integrezi cu restul amplifului si inchizi reactia performantele se imbunatatesc si trebuie analizor serios.

Link spre comentariu

Deci dupa ideea ta, daca, sa zicem caderea de tensiune pe o rezistenta ar indica un curent de 80mA per final si per rezistenta, si daca avem cite 5 finali/brat cum au unele dynacorduri seria Powermate, alimentate la +/- 96Vcc clasaAB, ar insemna un curent de mers in gol de 400ma per total 400mA x 192Vcc, ar fi 76,8W putere disipata in IDLE... :nebunrau:

Deci sa fim seriosi, inseamna ca la 25-50% din putere, acel amplif IA FOC.

Clasa AB cit si clasa AB+B au curent MAXIM de bias de pina in 100mA, tipic 60-90mA in functie de puterea etajului final , curent TOTAL, indiferent de numarul tranzistorilor finali pusi in paralel pe brat.

Toate "experimentele" de marire peste valoarea asta, duce montajul inspre clasaA de functionare si evident DISTRUGEREA termica a amplificatorului!

Eu ma opresc aici din comentat, de multe ori ; de CELE mai multe ori, teoria , nu are nici o legatura cu practica si situatia reala.

Reglati cum va taie capul.

Spor la ars finali!

Link spre comentariu

Eu ce sa zic, nu toate statiile in clasa AB sunt facute pt nunti si cumetrii si sunt alimentate la 200V unde compromisurile facute sunt evidente, nu le mai explic, le-ai scos in evidenta destul de bine.Daca vrei ca transconductanta sa se pastreze constanta aia e solutia. Daca nu te intereseaza asta e alta poveste.Practica si situatia reala dpdv al performantelor se verifica cu analizorul. P=U*I stie oricine sa aplice, dar faptul ca finalul e fierbinte sau rece bocna nu iti spune nimic despre cat de bine trece prin zero curentul si cum se imparte intre ramuri.La o adica ai scule, poti testa.

Link spre comentariu

Pai am cam testat, de 20 si ceva de ani tot testez si de vre-o 10 de cind am osciloscopul, primul analog si urmatorul digital, tot testez.Practic nu eu am proiectat Dynacordul ala sau alte statii alimentate la +/- 90 Vcc, in clasa AB sau AB+B, si ma refer la domeniul PRO, nu home user de max 100-150W/8 ohm.La CROWN Macrotech 5000VZ, reglat ca de fabrica , dupa service manual, exact acei 350mV intre punctele date, aveam masurat inseriat cu alimentarea, pe intreg modulul, un consum de 126mA, dintre care , aproximativ 30-35 mA de montajul fara FINALI conectati, si vorbesc aici de unul reparat al unui client, caruia i-am inlocuit TOTI finalii cu MJ21193 si MJ21194, recomandare facuta de unul din inginerii de la Crown, cu care mai vb pe mail.Deci 80-90mA curent de mers in gol.

Link spre comentariu

DjLeco, ce ti-am spus eu mai sus nu e inventat de mine, este calculata si verificata solutia de catre mari meseriasi, o vei intalni si in ultima carte extrem de apreciata a lui Bob Cordell. El spune exact cine a scos-o pe piata , maine ma uit pe carte si iti dau detalii daca doresti. Sunt grafice bazate pe transconductanta asa cum a presupus bine si Sharky.De exemplu Douglas Self o scalda si nu spune nimic concret, in schimb Cordell da totul pe fata.

Link spre comentariu

http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... -1531.html

Intradevar, situatiile difera - pro vs home hi-fi.

Evident, nu exista solutie ideala universala - totul este un compromis.

Fiecare caz poate fi dus spre extreme - si stim foarte bine exemple. Pro-uri cu 5-10mA si home high-end cu 150mA per final (175 -200W disipati in gol) pe canal. Totul este sa stii sa aplici corect compromisul.

Link spre comentariu

ce parere aveti de inserierea ampermetrului pe ramura pozitiva a intregului amplificator, unde se are in vedere si consumul etajelor anterioare?adica daca am 15ma prin etajele anterioare si vreau 20ma prin fiecare pereche de finali din cele 3, reglez 75ma. astfel s ar stabili si o medie daca nu sunt imperecheati la sange finalii. e bine asa?

Link spre comentariu

Daca dai la minim biasul (scurt intre B si C de la superdioda) si notezi curentul consumat, de ex 30mA, peste care dupa reglaj anungi de ex la 100mA, inseamna 95% ca ai bias de 70mA.

Aici CHIAR ma opresc, nu comentez bob cordell si (sau) ceilalti, fiecare face ce vrea, daca dezvaluim prea multe, sar altii in cap, daca nu zicem nimic, sintem afurisiti, de acum incolo,FIECARE pe BARBA LUI, DIN PARTEA MEA.

Respect!

Link spre comentariu

Fiecare cu metoda lui.........eu prefer metoda cu osciloscopul , la 100 mW in sarcina , cu semnal sinusoidal la 20 KHz , si se regleaza curentul minim prin finali pana sinusoida este perfecta , cu radiatorul rece.......este de preferat ca finalii sa fie din acelasi lot de fabricatieUnii bat campii pentru ca nu stiu sa foloseasca generatorul sau / si osciloscopul sau nu au asa ceva.........nu inteleg de ce nu folosesc PC si placa de sunet pentru asta ( sunt o gramada de aplicatii moka pe net ) , daca reusiti sa intrati pe ELFORUM este clar ca aveti si PC , deci nu puteti sustine ca nu puteti monitoriza cu osciloscopul reglajul optim de bias........ Exceptie fac rauvoitorii care induc in mod voit in eroare incepatorii , care poseda acasa sau la serviciu super echipamente de laborator gen analizoare de spectru , distorsiometre si le folosesc la greu , au experienta practica , cunosc teorie , dar posteaza tot felul de dume pe ELFORUM . Culmea este ca sunt luati in seama , si vad ca s-a creat un fan club in care sunt multi naivi........oare chiar toti sunt prosti ?Va recomand ca sa incetati cu cacaturile astea si sa treceti la treaba , instalati un soft si cu osciloscopul PC puteti vedea exact ce se intampla acolo . Nu va poate invata nimeni ce trebuie sa faceti pas cu pas , trebuie sa evoluati singuri , electronica implica foarte mult studiu individualPS : numai carpacii si televizoristii " repara " orice cu doar o surubelnita si un multimetru , nu va mai ghidati dupa sfaturile lor , pentru ca ei nu va vor da alti tranzistori finali in schimb !Se pot supara cei in cauza ca de obicei , concluziile le veti trage singuri , dupa ce veti proba cu osciloscopul PC si astept sa scrieti rezultatele

Link spre comentariu

Acu nu stiu cat de in gluma sau in serios ai scris randurile de mai sus, dar sa stii ca cu o placa de sunet si RMAA sau orice alt soft asemanator se poate observa cum etajul final da mai putine distorsiuni cand sta in clasa A (si nu iese din clasa A) sau in AB polarizat optim pt transconductanta constanta decat "subpolarizat". Evident ca in toate cazurile sinusoida pe osciloscop arata bine, dar asta nu ne spune prea multe. Evident ca depinde despre ce final vorbim, la un dynacord powermate e mai bine sa il tii rece decat sa crape in timpul cumetriei.Cine vrea poate sa incerce, softurile sunt free si usor de folosit. Iar de analizat analizeaza mai bine thd-ul decat ochiul. Sau oare nu cumva e problema de distorsiuni de faza din conzii electrolitici? :nas:

Link spre comentariu

Stabilirea curentului de repaos prin metoda osciloscopului este metoda directa si cea mai buna la prima strigare, dar , exista si la ea un dar. Daca se analizeza forma de unda sinusoidala cu ochiul liber si se incearca obtinerea unei forme "perfecte" sa fiti siguri ca sunteti inca departe de adevar. Analiza spectrala , FFT este cea mai buna. Ochiul nu observa decat la un nivel rudimentar, dupa parerea mea insuficient daca se doreste un amplificator HI-FI de buna calitate. Osciloscoapele realizate din placi de sunet bune (de genul M-Audio Stereophile), pot avea niste performante excelente in analiza spectrala. Va voi explica mai jos de ce este necesara aceasta analiza. Deasemenea conteaza si valoarea rezistentelor din emitoarele finalilor, cu cat ea e mai mica cu atat distorsiunea de crossover este mai mare , ceea ce este bine. De ce ? Pentru ca aceasta distorsiune va fi de frecventa mai joasa, nu se mai imprastie sus in banda , ceea ce duce implicit la o mai buna corectie a sa cu ajutorul reactiei negative. Totusi , cum orice castig isi cere pretul sau, o rezistenta in emitor de 0,1 ohm, conform teoriei de reglaj a bias-ului prezentata de mine mai sus, e necesara cresterea de curent, fata de varianta in care s-ar folosi rezistenta in emitor cu o valoare de 1 ohm (sa zicem). Varianta cu 1 ohm cerand curent de bias mai putin , este mult mai convenabila ca sa atingi punctul de optim. Asadar, pe ce varianta mergem ? Cu ce valoare a rezistentei in emitor si cu ce valoare a curentului de bias ? Pai aici trebuie sa ne uitam la amplificator in ansamblul sau si sa vedem cum a fost gandit. Daca este de tipul cu castigul in bucla deschisa enorm, de 100dB la frecvente joase, dar acesta cade substantial odata cu frecventa, atunci e mai bine sa alegem varianta cu Re mica, de 0,1 ohm si un curent ceva mai mare. Daca amplificatorul este de tipul etaje intermediare cat mai liniare si castig in bucla deschisa mica, dar relativ constant cu frecventa, e mai indicata varianta cu Re mare, 0,47 ohm sa zicem. Peste toate cele de mai sus troneaza factorul cel mai greu de stapanit si inteles , dar care este luat in deradere mai mereu, anume temperatura. Dar daca este un topic dedicat incepatorilor ma opresc aici si imi dau seama ca am mai incarcat si eu inutil topicul. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări