Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curent de repaus

Postări Recomandate

Alarmant e cînd depăşeşti 600mV, ptr că curentul creşte logaritmic, faţă de tensiunea de polarizare. Cam acolo începe aşa-zisa clasă A la semiconductori (denumire aiurea la trz, furată de la lămpi). Am găsit şi amplifuri fierbinţi cu 640mV şi trz finali albăstriţi de căldură, cu doar cîţiva MOhmi între c-e, aproape că începuseră să fuzioneze joncţiunile, specific unor firme ieftine japoneze. Să fie clar: nu vreau să conving pe nimeni, cine are bunăvoinţă să experimenteze.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 115
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cind gasesti multe la pret mic, sub 15 lei bucata, la orice firma, cumpara 2 buc, cite unul din fiecare, scoate patentul din buzunar si sparge-le pe rind!

Ai aici ideea cum tre sa arate:

http://www.engon.de/audio/toshiba%20tra ... kes_en.htm

FAKE

http://www.hardwareanalysis.com/images/ ... /12211.jpg

Comparatie buni cu fake

http://sound.westhost.com/fake/counterfeit-p3.htm

http://sound.westhost.com/fake/counterfeit-p2.htm

Link spre comentariu

Rezistenţa de izolaţie c-e scade o dată cu temperatura, efectul e folosit la trz superdiodă, dar la cei finali e dezastru dacă scade sub o valoare critică. Un alt efect al unei rez c-e slabe e curentul rezidual c-e, cînd trz ''scapă'' tensiune, dar asta e o problemă tipică a trz cu Ge.

Link spre comentariu

uite un contraexemplu , de pe un alt forum , si despre un alt amplificator , de altfel celebru

" Hi,

the Leach is biased by the Optimal ClassAB method.

The device bias is determined by the Re value and the Vre across that emitter resistor.

The Total output bias for Xpairs of output devices is Vre/Re * X

Using Leach's Re=0.33 and Vre= 20mV. Then a 2pair Lo Tim has a total bias of 0.020/0.33 * 2 = 120mA.

I one keeps the same Re value and chooses to use 3pair then the total bias turns out to be ~180mA.

Going back to the standard 2pair Leach with a voltage amplifier stage, Pre-drivers and Drivers, the total quiescent current is ~150mA "

si locul unde puteti gasi si singuri mai multe despre subiect , dat tratat cinstit , fara orgolii excesive ( cum dreq la ei se poate ? )

http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... amp-8.html

Oare care dintre solutii o fi cea corecta ?

Link spre comentariu

Solutia corecta este cu un circuit special , care monitorizeaza curentul prin finali in genul celor de la Krell.........dar Hi End is Very €xp€n$iv€ ! In alt subiect , viewtopic.php?f=5&t=70094 o sa va prezint si un mod mai simplu de trecere ( automat ) la clasa A ( doar la trecerea prin zero ) in rest amplificatorul functioneaza in clasa AB , clasic......nu are nevoie decat de reglajul initial al curentului de repaus la calibrare .......Toata prezentarea va fi in limba romana , nu va fi necesar Google Translate........

Link spre comentariu
Vizitator viobio

oameni buni !!omu daca intreaba cum se regleaza curentul de repaos ,va dati seama ca nu prea are cunostinte,voi intrati prea mult in fineturicea mai simpla metoda,asa ca pentru incepatoriinserieaza un miliampermetru pe scala de 200mA intre colectorul finalului dinspre bara de +,intre + si colector,M101/M102 ,desfaci acel strap si acolo pui miliampermetrul,pentru aceasta masuratoare sunt M101/M102volumul sa fie la minimreglezi din semireglabilul de la superdioda un curent prin finali de 25mA,bagi un semnal,muzica,dai volumul mic,sa se auda in surdina,daca se aude distorsionat mai maresti curentul putin ,sa nu ajungi la 50mA ca prajesti finaliisa nu te sperii daca ai 25...30mA si radiatorul ajunge la 50 grade C ,ampliful acela asafunctioneaza,cald,radiatorul este subdimensionatreglajul il faci dupa ce repari restul,sigur mai ai componente defecte vad ca noi ne batem capul dar userul cu ampliful defect nu prea este pe aici,poate este in vacanta......

Link spre comentariu

Aceasi problema am si eu la un amplif sansui aud22, o rezistenta R12 se incinge cam tare, si ledul power licare.

Posted Image

Initial finalii nu erau izolati de radiator, si am ars cateva diode din punte.

Curentul de bias zice in manual 4 mV, numai pe un canal merge sa reglez dar nu scade sub 7 mV, pe celalalt nu apare nimic pe scala. Finalii ultima oara cand i-am probat erau buni.

Aici si manualul, scuze de calitatea lui dar asta l-am gasit.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Aceasi problema am si eu la un amplif sansui aud22, o rezistenta R12 se incinge cam tare, si ledul power licare.

Posted Image

Initial finalii nu erau izolati de radiator, si am ars cateva diode din punte.

Curentul de bias zice in manual 4 mV, numai pe un canal merge sa reglez dar nu scade sub 7 mV, pe celalalt nu apare nimic pe scala. Finalii ultima oara cand i-am probat erau buni.

Aici si manualul, scuze de calitatea lui dar asta l-am gasit.

verifica toti tranzistorii,foarte posibil ca Q2 sa fie in scurt CE
Link spre comentariu

In urma celor citite in acest topic, am masurat prototipul ce zace pe podea...finali: BD249-250, rezistenta dubla in emitori de 0.22 ohmi, amplificatorul in functiune de cateva ore bune.tensiunile masurate pe rezistenta dubla sunt: ramura pozitiva: 16,1 mV, iar ramura negativa: 16,1tensiunea BE de pe ramura pozitiva: 605 mV, iar tensiunea BE de pe ramura negativa 596mVdeci: I=V/R -> I=16,1/0,22=73,2 mA.versiunea corecta este cea a lui DjLeco, iar daca osciloscopul lipseste, atunci varianta ampermetrului inseriat cu finalul/finalii de pe ramura pozitiva( de altfel aceasta este varianta recoamandata de toti taticii electronicii, in lipsa osciloscopului, desigur!).

Link spre comentariu

Varianta corecta este sa ai intotdeauna tensiunea pe rezistenta din emitor de 26mV. De ce ? Pentru ca in acest fel ai rezistenta interna a tranzistorului egala (de fapt aproape egala dar nu intram in amanunte acum) cu rezistenta externa a emitorului. Un ex: daca ai Re=0,22 ohm rezulta un curent prin acel tranzistor de 118mA. Prin urmare 26/118=0.22 ohm, rezistenta interna. La final se aduna toti curentii de pe fiecare tranzistor final si obtii valoarea totala a curentului de repaos pe amplificator. Daca Re-externa e de 0.47ohm lucrurile se modifica cum am aratat mai sus. Curentul de repaos peste aceasta valoare calculata duce finalul in clasa AB acolo unde incepe sa apara efectul de "gm doubling".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări