Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curent de repaus


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 115
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Terroria zice ca la valoare minima posibila, cu pastrearea jumatatii tensiunii de alimentare pe punctul median.

Merci de raspuns.Mai am un pic pana sa ajung sa reglez curentul de pauza, deocamdata am niste rezistente care se incalzesc ca naiba si trebuie sa gasesc cauza.
daca ai rezistente care se incalzesc inseamna ca ai tranzistori defectiam reparat pe putin 20 de asemenea amplificatoare,in regim de functionare normal nu trebuie sa se incalzeasca nici o rezistentamare atentie la firele care duc de la finali la acele cuple,eu am gasit cel putin 5 amplificatoare la care firele au fost dezlipite pentru verificarea finalilor si lipite aiurea ,dupa verificarece rezistente se incalzesc???curentul de repaos este de 25mA
Link spre comentariu

Intre punctele M101 si M102, Canal 1 , respectiv M103 si M104 Canal 2, inseriaza pe rind un miliampermetru sau ampermetru.Cu intrarea la minim(fara semnal si FARA SARCINA PE IESIRE) regleaza semireglabilii aia, pe rind pt fiecare canal, astfel incit sa citesti pe aparat un curent de minim 30mA si maxim 50mA, este arhisuficient pt acest montaj.Eu as alege 30-40mA.Pleaca cu valoarea semireglabilului la valoare maxima(bias minim) sau cel mai bine inlocuieste-l cu multitura de 500 ohm, 1K maxim!

Link spre comentariu

Metoda asta cu miliamperii din colector e cam după ureche, la fel ca aia cu măsuratul căderii de tensiune pe rez de emitor, e valabilă numai ptr trz originali cu care a fost proiectat ampliful şi la valoarea determinată de fabrică (dacă e o firmă serioasă), dacă schimbă trz finali cu alt tip/producător trebuie experimentat alt curent.Cel mai sigur e cu măsurarea tensiunii b-e la trz finali, polarizarea, sau deschiderea lor (care termen e mai plăcut), ideal ptr clasa AB e pe la 500mV, mai puţin gîjîie (distorsiuni de neracordare sub 300mV - clasă B), mai mult se încing trz (peste 600mV - clasă A). E valabil ptr orice trz bipolar în orice schemă de amplif.

Link spre comentariu

Pai metoda ta e mai dupa ureche, in cazul asta.

 

Orice clasa AB trebuie sa aibe un MINIM 20 mA curent de mers in gol ca sa ai un sunet ok, fara distorsiuni de racordare la volum mic, ma refer distorsiuni minime..

 

Ideal 30-50mA pt pina in 100W si poti ajunge si la 75-100mA pt puteri mai mari.

Link spre comentariu

100mA la cîţi trz finali şi de care ''calibru'' fiecare? Asta e metodă de reglaj moştenită de la amplifurile cu lămpi. :rade:Pe înţelesul tuturor: ptr ca trz finali să funcţioneze corect, trebuie deschişi corect (polarizaţi), la 20mA nişte MJ15024 e posibil să aibă numai 300mV b-e şi să distorsioneze cu graţie, sau din contră, dacă sînt unii mai mici, gen BD243/244, să fie corect polarizaţi, pe la 550mVb-e.P.S. Sînt multe amplifuri care nu consumă identic pe ramuri, din cauza:1- schema folosită.2- diferenţele constructive între trz finali npn - pnp.P.S.' Fiecare face ce i se pare mai bine.

Link spre comentariu

De aproape 20 de ani reglez curentul de repaus numai cu ajutorul osciloscopului si nu am dat importanta tensiunii Ube a finalilor. Cu toate astea, incep sa-i dau dreptate lui Zal. In ultimul an, dupa ce am reglat biasul la zeci de amplificatoare, am masurat tensiunea pe rezistenta de emitor a finalilor (deci curentul prin finali) si tensiunea de deschidere Ube; am intilnit situatii in care aceeasi tranzistori, dar fabricati de diferite firme, prezentau un curent de repaus total diferit intre ei (probabil din cauza diferentelor suprafetei aschiei de siliciu), in schimb, intotdeauna s-a potrivit tensiunea de deschidere si la tranzistoarele bipolare in capsula TO3 de calitate se potriveste la fix un Ube=0,52V (cu finalii calzi).

Pentru cine nu are osciloscop, am trecut de partea lui Zal si sustin si eu metoda cu tensiunea de deschidere Ube a finalilor.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Vreau sa pun pe picioare un amplificator romanesc 3220, 2x35W 8ohmi.Rog pe cineva care stie sa-mi spuna si mie cum reglez curentul de pauza a tranzistorilor finali si la ce valoare ( cred ca asta se regleaza din semireglabilii de 500 ohmi). Multumesc anticipat!

2X20W !!! NU 2X35Weste amplificatorul mic de la "mini turn negru"3 - amplificator2 - stereo20 -20 w putere pe un canal
Link spre comentariu

Trecerea sinusoidei prin 0 are nevoie de un curent permanent de citeva zeci de miliamperi, care se obtine din bias sau curent de mers in gol.De aia se masoara in CURENT din colectorul(toarele) de la ramura pozitiva, curentul de mers in gol, este UNIC pt intregul etaj final si nu se regleaza pt "fiecare trz final in parte", cum multi gresesc!Cum jonctiunile tranzistoarelor difera in special la tensiune de deschidere, se prefera reglajul pe osciloscop, la 20 Khz, unde se cauta obtinerea unei sinusoide cit mai perfecte sau clasicul reglaj "manual" intre 30 si 80mA, (evident in caz de sint mai multi finali in paralel, OBLIGATORIU sa fie de ACELASI TIP).

Link spre comentariu

asa va contraziceti ca niste ciocanari, dar de fapt spuneti acelasi lucru.Oameni buni, daca pe rezistenta de emitor ai o tensiune e clar ca pe acolo trece curent, deci finalul este deschis! Nu stiu cum faci un trazistor cu 300mV UBE sa aiba 20mA curent de colector. Si chiar daca ai avea 20mA la 300mV, ii bine, de acolo curentul merge doar in sus. Nu poti sa spui ca ajungi la 350mV si acolo ai zero si hop cu distorsiunea. Piesele se presupune ca sunt cat de cat imperecheate, altfel te trezesti ca cu acelasi Ube ai printr-un final 400mA si prin altul 10mA sau daca masori curentul total tras din sursa, desi per total da cat trebuie, doar un tranzistor e pornit, iar ceilalti nu. Acolo clar apar distorsiuni. Reglaj pt fiecare final in pare nu ai cum sa faci decat daca aplici niste divizori de tensiune, sau umbli la Re, dar mi se pare prea mult de lucru.De aia ii spune reglaj ca sa masori si sa reglezi.N-am vazut ca in catalog sa fie specificat exact o variatie a curentului de colector pt diferite valori ale lui Re, Uce si Ube. Si oricum una e catalogul, alta e piesa in sine. Merge asa ochiometric/statistic sa spui ca pt un final de putere la 0.55V ai radiatorul caldut si ii deschis destul de bine, dar NU poti stii exact ce putere disipa finalul si nici pana la ce curent ramane ampliful in clasa A. In schimb masurand curentul ai mura in gura aceste date.

Link spre comentariu

Foarte frumos ce spune Leco, dar nu costă nimic şi nu doare mîna să măsori tensiunea b-e după ce ai făcut reglajul pe osciloscop, ptr comparaţie şi să reţii valoarea respectivă ptr situaţia cînd nu ai osciloscop şi generator la îndemînă.

 

Sharky, nu-i cunosc pe ciocănarii ăia, încerc să prezint doar o metodă de reglaj simplă, care nu are nevoie de aparatură sofisticată, ptr amatori.

Majoritatea cazurilor sînt de reparaţii, cînd se înlocuiesc trz originali, puşi de producător, cu unii din găleată, aşa apar comentariile, că ''nu mai sună ca înainte'' deşi s-a chinuit săracul să respecte ce scrie în cartea amplifului.

Mai sînt şi alte chichiţe care se folosesc cu succes la reparaţii sau la construirea amplifurilor, dar numai 1% cred că au răbdare să le pună în practică. Mă tot gîndesc să fac un tutorial pe tema asta, dar nu ştiu dacă merită să dau mură-n gură, sau să-i las să se chinuie ptr selecţia naturală. Sînt foarte multe întrebări legate de punerea în funcţie a kit-urilor de către nepricepuţi, chiar aici pe forum.

 

Încă o dată: curentul de colector e proporţional cu tensiunea de deschidere, dar numai la un anumit trz, s-a schimbat modelul şi producătorul, s-a schimbat şi curentul ptr aceeaşi tensiune, a modifica tensiunea de deschidere ptr a păstra un curent specific altui trz e o greşeală. Tensiunea e singura constantă a joncţiunilor în acest caz.

Link spre comentariu

Încă o dată: curentul de colector e proporţional cu tensiunea de deschidere, dar numai la un anumit trz, s-a schimbat modelul şi producătorul, s-a schimbat şi curentul ptr aceeaşi tensiune, a modifica tensiunea de deschidere ptr a păstra un curent specific altui trz e o greşeală. Tensiunea e singura constantă a joncţiunilor în acest caz.

Eu ramin la ideea cu oscilisopul la 20Khz (este cea mai utilizata), iar pt cine nu are, curent de colector de min 30 max 80ma, in finctie de marimea radiatorului si puterea etajului final.Din sutele de biasuri reglate, va spun din start, un curent de colector (fara semnal de intrare si fara sarcina), de 30mA, face ca mai orice amplificator clasa AB sau AB+B(triplet), sa aibe sinusoida CURATA la 20Khz si 1watt.Peste aceasta putere, deja incep sa se deschida tranzistorii, curentul de mers in gol, devenind "neglijabil" dar NU DE NEGLIJAT!!!.Succese!
Link spre comentariu

Zal, nu stiu de ce spui ca e constanta tensiunea aia. Constanta din ce punct de vedere? Eu inteleg ca e constanta doar ca asa vrei tu sa fie de 0.55V chit ca intr-un caz curentul de repaus se face de 10mA si in alt caz de 300mA. Da-mi voie sa ma indoiesc ca performantele vor fi identice in ambele cazuri.Eu inteleg care e filozofia ta, dar sa zicem ca ai un tranzistor care la 0.5V deja da 50mA. In cazul asta nu are sens sa il duci la 0.55V unde curentul ar atinge cote alarmante. La 0.5 el e deja deschis.Ce spui tu mi se pare o subclasa a metodei de masurare a curentului derivata din ea pe baza unor observatii statistice(cam toti tranzistorii de putere sunt deschisi bine pe la 0.55V). Dar superclasa este masurarea curentului, adica simplu: poti masura curent pe Re => tranzistorul e deschis, indiferent de cat e Ube.Sau poate nu am inteles eu exact ce ai scris....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări