Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa finalizez montajul VOLTMETRU/AMPERMETRU. Dupa conectarea alimentarii se actioneaza asupra semireglabilului V2 pana devin vizibile cifrele. Veti vedea afisat 00,00V 0,000A. Rezoluția de măsura este foarte buna si anume 10mV la tensiune si 5mA la curent. La conectarea celei de-a doua surse care de fapt va fi alimentatorul reglabil va aparea in stanga tensiunea citita (ex. 06,25V) iar in dreapta tot 0,000A pentru ca nu avem consumator. La conectarea unui consumator va apare o valoare a amperilor care nu este cea reala. Folosind ampermetrul aparatului de masura se va citi valoarea reala si se va actiona asupra potentiometrului semireglabil V1 pana V/A va arata aceeasi valoare cu a aparatului de masura. O sa aveti avea placuta surpriza a functiilor releului care se poate seta din meniu sa se atraga la atingerea unui anumit prag de tensiune sau de curent. Tot din meniu se pot alege 2 moduri de afisare NOR=normal si INT=interventie. Acestea difera prin faptul ca pe modul NOR la atingerea pragului setat apare doar un mesaj ,,OVER AMPER,, sau ,,OVER VOLT,,iar pe modul INT apare mesajul si ramane asa blocat pana la apasarea oricarei taste P1 sau P2 care anuleaza aceasta,,alarma,,. Bineinteles ca functia releului se poate folosi dupa libera imaginatie a fiecaruia, aceasta putand avea o imensitate de utilitati.Tot din practica va mai recomand următoarele:

-pentru ca LCD-ul sa incapa bine plantați electroliticii culcati

-montati in paralel cu bobina releului o dioda ca in imagine, altfel dupa cateva actionari ale releului se va arde tranzistorul TR1.

-pentru reglarea mai precisa a tensiunii afisate folositi in loc de R2=1K8 un semireglabil de 2K2 sau 2K5.

-cand comandati LCD aveti grija sa fie cu retroiluminare(eu m-am zgârcit la 3 lei si am avut neplacuta surpriza sa fie din ala fara lumina)

Voi reveni si cu poze!!!

Link spre comentariu

Cam asa arata ceea ce am construit. Inca o remarca pentru constructori:-faceti gaura in pcb inainte de a monta potentiometrii semireglabili pentru a avea acces la ei prin partea din spate deoarece daca folositi soclu+bareta la LCD DISPLAY nu veti avea acces la ei din cauza acestuia.

Link spre comentariu

Uite aici o pagina plina cu pcb-uri. Atenție, pentru printarea 1:1 folositi setarile din Adobe Reader ca in imaginea de mai jos, adica la ,,Page Scaling.. se alege ,,None,, ! Cat despre LCD DISPLAY el este 1x16 -LCM1601ASL Display LCD 16x1- PUN SI NISTE IMAGINI DIN TIMPUL CALIBRARII ! Bafta!

Link spre comentariu

in primul rand va multumesc pt amabilitate si astept rezultatele sursei care o aveti in lucrudeocamdata sunt in stadiul de cumparat piese, am cumparat si picul si prin amabilitatea domnului Kosmin227 la si programat cu hexul dat de dv.o sa trec la realizarea cablajului si sper ca respectivul pic sa numi creeze probleme

Link spre comentariu

"marik2500"Nu am inteles la ce folosesc butoanele...... si care e rolul LM-ului? amplificator de tensiune? daca da mai bine se renunta la acesta de fapt la tot "adaptorul" in locul sau se puneau doua rezistente de 0.1R/5W in serie si astfel se simplifica mult de tot tot montajul. Oricum a iesit bine....

Link spre comentariu

Si eu intentionez sa canstruesc doua astfel de module pt o sursa dubla, dar sa vad cum ma descurc cu primul :ras: si sa vad daca gasesc pe cineva amabil sa modifice hex-ul pt. a afisa cu -in fata(doar sa afiseze )caci masurarea se va face tot pe pozitivLa sursa a-ti mai avansat, sunt curios daca se comporta bine, daca este fiabila

Link spre comentariu

Pentru nickrvl, daca te uiti anterior vei gasi in descrierea din revista italiana cum funcționează acest V-A metru. Căderea de tensiune pe shunt este mica si ea trebuie amplificata ca sa ajungă in domeniul 0-5V cat necesita PIC-ul la pin 13 si de asta are nevoie de operațional. In loc de sarma aia bobinata se poate folosi si un SHUNT normal si se reglează amplificarea operaționalului pana indicația amperilor este OK. Butoanele sunt P1 pentru a intra in meniu sau un fel de MENU ori SETUP, P2 pentru a schimba valori in meniu, un fel de UP.

De sursa inca nu m-am apucat pentru ca mai lucrez si la altceva. Am comandat cablaj pentru PCB si un IC-LM723 si poate in week-endul asta sa pot sa-l realizez apoi tot oi lipi câte o piesa, doua pana va fi gata. Lucrurile bune ies atunci când le faci pe îndelete!!!

Link spre comentariu

... daca te uiti anterior vei gasi in descrierea din revista italiana cum funcționează acest V-A metru. Căderea de tensiune pe shunt este mica si ea trebuie amplificata ca sa ajungă in domeniul 0-5V cat necesita PIC-ul la pin 13 si de asta are nevoie de operațional...... In loc de sarma aia bobinata se poate folosi si un SHUNT normal si se reglează amplificarea operaționalului pana indicația amperilor este OK. Butoanele sunt P1 pentru a intra in meniu sau un fel de MENU ori SETUP, P2 pentru a schimba valori in meniu, un fel de UP....

Ma rog fiecare (italianul) i-si gindeste proiectul cum vrea, cum am mai zis eu a-si fi renuntat la acel operational (prea multe piese..) si a-si fi pus pur si simplu doua rezistente pe ramura de "Curent", s-ar fi simplificat mult montajulIn cea ce privesc butoanele, nu m-am exprimat corect, de fapt ce Menu are? ce se poate seta din acel menu...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări