Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

Postări Recomandate

Am folosit schema Velleman K7202 care este aproape identica (vedeti atasamentul) cu K7200 din documentul "PSU 0-30V 0-10A.pdf" de mai sus, singurele diferente fiind acestea:

- Shunt de 0.05ohmi (2 x 0.1ohm)

- 3 finali TIP3055 in loc de  6

Cand apare instabilitatea mentionata, am la iesirea din punte, pe condensatorul principal 30.1V.

k7202.thumb.jpg.0b38b5b1e7ee572956f2be1a801e88bf.jpg

Editat de shivva
Am atasat si schema
Link spre comentariu

Condensatorul principal este in cazul meu 2 x 3300 uF / 63V, mai mare decat 4700 uF cat era in schema K7202. Voltajul pe el nu scade sub 30V, cred ca in alta parte e problema.

Se pare ca la sarcini mari, voltajul pe plusul lui C10 (nodul +V din schema care alimenteaza ambele LM723) scade de la 17V la 14.2. Traful meu este  de 2x12V si este posibil ca voltajul sa scada atat de mult pe ramura incat regulatoarele LM723 nu mai primesc suficient voltaj ca sa intretina regularizarea. Voi incerca sa alimentez separat nodul +V si revin.

Link spre comentariu

Am gasit hiba. Intr-adevar, scaderea voltajului pe alimentarea integratelor LM723 sub 16V face ca acestea sa nu mai poate mentine regularizarea. Daca alimentez din exterior nodul +V, problema dispare si sursa ramane stabila.

Pentru cei ce vor sa construiasca aceasta sursa pe viitor, asigurati-va ca aveti un transformator cu 2 ramuri de 15V fiecare. Daca folositi unul cu ramuri de 12V, exista posibilitatea ca voltajul pe alimentarea LM723 sa scada si sa aveti probleme ca cele de mai sus. In cazul meu, daca nu voi putea modifica  schema in niciun fel, voi inlocui transformatorul cu unul adecvat.

Link spre comentariu
23 minutes ago, shivva said:

Am gasit hiba. Intr-adevar, scaderea voltajului pe alimentarea integratelor LM723 sub 16V face ca acestea sa nu mai poate mentine regularizarea. Daca alimentez din exterior nodul +V, problema dispare si sursa ramane stabila.

Pentru cei ce vor sa construiasca aceasta sursa pe viitor, asigurati-va ca aveti un transformator cu 2 ramuri de 15V fiecare. Daca folositi unul cu ramuri de 12V, exista posibilitatea ca voltajul pe alimentarea LM723 sa scada si sa aveti probleme ca cele de mai sus. In cazul meu, daca nu voi putea modifica  schema in niciun fel, voi inlocui transformatorul cu unul adecvat.

Cu cat ati alimentat, mai concret,  din exterior, nodul +V?

Link spre comentariu

Poate e o hiba de schema. Eu am una cu 723 si e alimentata din traf 2x12. Am comutator si selectez intrarea cu 12 sau cu 24v. La mine nu e o problema. Folosesc o alta achema mai simpla.

Link spre comentariu

Am ridicat de pe cablaj anodul lui D2 si am pus pe el un voltaj  AC dintr-un traf (extern) de 12V. Astfel, pe C10 voltajul este 17 VDC. Daca acest voltaj e mentinut constant la acest prag, schema functioneaza. In cazul meu scadea la 14V cu sarcina mare, lucru ce ducea la instabilitate. Poate cineva care a facut schema cu un traf de 15V ne poate spune ce voltaj au pe C10 ca sa stim cat este normalul.

@Director, nu cred, schema este buna. Prostia a fost din partea mea ca am folosit alt traf decat cerea circuitul. La dvs. poate ca alimentarea circuitelor LM723 nu sufera atunci cand se modifica sarcina.

Acum ma gandesc cum sa modific circuitul ca voltajul pe +V sa nu mai scada. Poate cu un regulator 7824 pus pe condul principal, nu stiu. Trebuie sa fac niste teste.

Editat de shivva
Link spre comentariu
1 hour ago, shivva said:

Poate cu un regulator 7824 pus pe condul principal, nu stiu. Trebuie sa fac niste teste.

Și ce vrei să facă stabilizatorul de 24 dacă el la intrare nu are tensiunea necesară în momentul în care tu vrei să tragi din sursa aia mai mult curent de cât poate traful ( subdimensionat pentru această sursă) să debiteze?

Soluția corectă este următoarea:

1. Schimbi transformatorul cu unul care să fie dimensionat corect pentru această schemă.

2. Modifici circuitul de limitare al curentului astfel încât să se incadreze în capabilitatea de curent a transformatorului utilizat pentru a nu mai avea cădere de tensiune atât de mare (și oricum traful ar lua foc dacă-l folosești în acest regim suprasolicitant)

Astea au fost soluțiile corecte.

Dacă totuși vrei să folosești același transformator ia alimentarea pentru 723 din capătul de sus al secundarului, nu din priză. Daca zici că traful e de 2x12 ar trebui ca după redresare și filtrare să ai aproape 34V, ceea ce se încadreaza în ceea ce prevede catalogul. Ca măsură de protecție poți pune o rezistență serie prin care să se alimenteze și două zenere inseriate de 15V paralel pe alimentarea integratului pt a avea 30V.

PS

Sper ca ai înțeles că mă refer la un circuit (punte + electrolitic) separat pentru 723.

Editat de cata rator
Link spre comentariu
23 minutes ago, cata rator said:

Și ce vrei să facă stabilizatorul de 24 dacă el la intrare nu are tensiunea necesară în momentul în care tu vrei să tragi din sursa aia mai mult curent de cât poate traful ( subdimensionat pentru această sursă) să debiteze?

Stabilizatorul voiam sa il alimentez de pe ambele infasurari inseriate (cu conzi si punte separata), nu doar dintr-una cum este acum. Astfel ar avea 1.41 x 24 = ~33V pe care sa-i coboare la 24V. Traful nu-i subdimensionat la amperaj, instabilitatea apare la un consum de ~30W. Problema e cu tensiunea mica.

27 minutes ago, cata rator said:

Dacă totuși vrei să folosești același transformator ia alimentarea pentru 723 din capătul de sus al secundarului, nu din priză. Daca zici că traful e de 2x12 ar trebui ca după redresare și filtrare să ai aproape 34V, ceea ce se încadreaza în ceea ce prevede catalogul. Ca măsură de protecție poți pune o rezistență serie prin care să se alimenteze și două zenere inseriate de 15V paralel pe alimentarea integratului pt a avea 30V.

M-am gandit si eu tot cam la asta, numai ca in loc de zenere ma gandeam la acel 7824 pus pe ambele infasurari cum am scris mai sus. Indiferent, dupa parerea mea de amator, nu e o idee buna sa fie lasata alimentarea integratelor fara nici un fel de limita a tensiunii. Chiar si cu un traf puternic, tot vor exista fluctuatii pe ramura care alimenteaza 723-urile ceea ce se poate traduce prin erori datorita fenomenului "Line regulation" (mici, este adevarat).In fine, poate rezolv si cu banii salvati mai fac una cu traf de 15 :dans:.

Multumesc pentru sugestii.

Link spre comentariu

In catalog nu e specificata o tensiune minima de alimentare in jurul valorilor despre care vorbim. Spune doar ca maximum 40V. Cred ca ar trebui sa mearga si cu tensiuni mai mici de 12V, pana la un prag,  iesirea depinzand de acestea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tensiunea minima la care circuitul intern inca mai functioneaza este in jurul a 10-11V. Sub acesta tesniune incep sa se satureze sursele interne de curent si circuitul incepe sa nu mai functioneze asa cum trebuie.

Deci se recomanda o alimentare minima de 12V pt siguranta in functionare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări