Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

Postări Recomandate

pai am pus sub forma de link ascuns tocmai ca sa nu fie considerata reclama , iar faza cu logatul nu o inteleg, eu pot sa o vad fara sa am cont ! Scuzati ...

Cele notate cu R37-R40. Velleman nu spune nimic de valoarea lor. Iti da o sarma rezistiva din care sa le faci. Valoarea de 7ohm mi se pare enorma. Poate 0.7ohm. Dar nici cu asta nu sunt foarte de acord. Din calcule sumare ar trebui ca pt 10A sa-ti dea o diferenta de tensiune de vreo 1V pe capetele lor. Asta inseamna ca rezistenta totala ar trebui sa fie de 0.1ohm la o putere de ~30-40W ( 20W daca le presezi de radiator). Deci eu as pune 5 bucati de 0.5ohm / 7-8W.

Ca sa fiu totusi ontopic : nu era mai bine in locul acelor 5 rezistente de 0.5 o rezistenta de 0.1 de vreo 50 W ? in genul acesta : Posted Image
Link spre comentariu

Orice e bun atata vreme cat se respecta valoarea. Dar cand se comercializeaza ceva, se incearca pastrarea costurilor cat mai reduse. Iar o sarma de nichelina e clar mai ieftina decat o rezistenta de 50W. Si chiar si caldura se disipa mai bine pe mai multe elemente rezistive.

Link spre comentariu

Atentie doar ca rezistentele alea de 50W amintite mai sus pot disipa doar vreo 20W fara radiator(multa lume nu se prinde de treaba asta). Sunt facute sa functioneze montate pe radiator.Eu te-as sfatui sa folosesti ceramice, cu o putere totala cam cel putin dubla decat maximult disipat si vei fi foarte ok. Cred ca iesi si mai ieftin decat cu o rezistenta de 50W.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Vad ca nu s-au mai schimbat multe pe aici . Am mai studiat un pic pe ici colo si cred ca voi face unele mici modficari sursei : voi renunta la RV5 si voi lasa doar RV4 care va fi multitura , in loc de tranzistori Tip3055 sau cum va folosi marik bd249 ( 25A , 120 V ) voi folosi TIP35C ( tot 25A, 120V ) care sunt la jumate fata de bd249 , iar in loc de R37-R40 voi folosi o reizstenta de 0.1R - 50W care o voi monta pe radiator , punte de 50A iar condensator de filtraj de 38 000mf / 50V! Saptamana viitoare dau comanda de piese si vedem ce iese... :101

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări