Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

Postări Recomandate

Salut am realizat si eu aceasta sursa Velleman dar nu imi functioneaza correct cred eu deoarece cind ii pun sarcina  scade tensiunea foarte mult si nu inteleg de ce

am vazut ca au realizat-o si altii si functioneaza bine,deci cer un pic de ajutor niste idei de unde ar veni acesta problema multumesc

Link spre comentariu

deci am pus un bec halogen de masina de 12v 55w si tensiunea am reglat-o la 12,6v si cind leg becu ca sarcina imi scade tensiunea pina la 4,7v si imi intra limitarea de current desi am reglat trimerele de pe olaca la maxim si potentiometru de limitare de current la maxim

am incercat si cu rzistenta de putere ca sarcina de 0,47ohm si acelasi lucru imi scade tensiunea si imi intra limitarea de curent

am traf de 2x15 de 112,5VA

Link spre comentariu

aceasta schema am realizat-o exact cum e aici fara modificari

si interesant e ca am schimbat cele doua ic-uri lm723 crezind cs problema vine de acolo, si dupa ce am schimbat cele doy ic-uri acum nu mai pot regla nici tensiunea pina la 31,5v ca inainte de schimbare si am facut masuratorile cum mi-a cerut domnu thunderer si am variatii mari si inainte de redresare si dupa redresare :nerv 

PSU 0-30V 0-10A.pdf

Link spre comentariu

In primul rand becul tau pe halogen de 12v/55w consuma 55/12=4.6A,iar traful tau are 30v si 110VA deci 110/30=3,66A adica un curent de maxim 3A cu tot cu pierderi,deci tu ceri 4,6A de la un traf de 3 hai sa zicem 3,5A si totusi tensiunea ta in sarcina nu ar trebuii sa scada asa de mult. Ce capacitate are condensatorul de filtraj?

Foloseste niste fire mai groase poate astea sunt subtiri.

Mai verifica cablajul si lipiturile.

Si in al doilea rand, cat de mari sunt variatile tensiunii pana in puntea redresoare?Adica tensiunea de la traf cu cat scade ,de la 30V la cat?

Link spre comentariu

am incercat cu o sarcina mai mica 3,11A  si am masurat tensiunea inainte de puntea redresoare imi scade de la 32,4(fara sarcina) pina la 31,8

si cu acaesta sarcina nu mi-a dat current limit deci da are dreptate domnu PKP98 Trafu e problema si vina mea ca nu ma-m documentat bine inainte sa cumpar trafu

Graba strica treaba,(dar totusi asa o dezinformare aiurea

Link spre comentariu

Daca te uiti mai atent in descriere scrie ca traful are 225va nu 112,5va cat ai spus mai sus,probabil ai spus puterea de pe o infasurare adica 112,5+112,5=225va si inca ceva foarte important( VA NU ESTE TOT UNA CU W ) puterea activa  "P = U·I·cosφ[W] iar puterea aparenta Pa= U·I [VA]" iar cosφ=0,6-0,7-0,8-0,9 deci traful tau are undeva la 120-130W maxim.Ca sa ne convingem incearca sa masori sarma din secundar ,desigur fara sa desfaci traful ,poate poti prin izolatie ,asa o valoare aproximativa si pune o poza cu specificatiile de pe el.

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Acel traf ar trebui sa furnizeze unei sarcini cam 7A. D-aia te-am intrebat in postul 362 si 364 cum se comporta traful cand iesirea scade in 4.7V cand pui becul de 55W/12V.

Masoara atunci (dupa redresare) si scrie aici, caci 55W trasi din traf n-ar trebui sa aiba mare influenta.

In postul 370 descrii o comportare normala, cine stie ce fire mai ai tu pe acolo. Poti pune o poza de ansamblu cu montajul?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări