Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

Postări Recomandate

Ai pastrat-o? intreb penca am vazut ca ai incercat mai multe surse...PS: Limitarea la asta este pe la 8A, pentru 10A mai trebuie adaugat un tranzistor, vor fi in total 4, nu stiu in ce masura radiatoarele vor face fata la disipatia mare dar stresul mare este la iesiri mici unde greu de crezut ca ai consuma 10A... Oricum se poate testa, si neaparat ceva ventilare fortata, daca radiatoarele totusi se incalzesc rau atunci se poate reduce curentul maxim posibil.

Link spre comentariu

Da, sursa aceasta o pastrez pentru sufletelul meu. Cred ca are cca 10 Kg.In topicul mentionat, am spus ca am "tras" la 6 Vcc 10 A. Tensiunea oscila undeva intre 3 - 4 Vcc. Are radiatorul usor subdimensionat, racire fortata, ventilatorul "pleaca" singur functie de temperatura. Oricum, la testul cu tensiunea mica si amperajul mare nu am insistat mult timp, deoarece dauneaza grav tranzistoarelor. :speriat In concluzie, merita facuta. LE: mai am 2 surse, - nu se stie cand este nevoie- dar sunt de intensitati mici: max. 2 A Cand timpul si bugetul i-mi vor permite, am sa o fac si pe aceasta, Velleman.

Link spre comentariu

Salutari!Am nevoie de un pic de ajutor...Dupa cum am spus mai devreme, (pe la pag. 16) am facut sursa dupa schema Velleman k7200 (schema la. pag.16-19). Asta vara cand i-am facut cateva teste nu am remarcat o incalzire excesiva a tranzistorului T3 la functionarea in sarcina, bec auto 12V cu doua filamente in paralel, 60+55W, curent 8,8A la 10V alimentare (valori masurate).Acum cand am inceput sa-i fac carcasa si am mai facut ceva teste observ ca se incalzeste foarte tare T3, cred ca ceva la 80-90 grade, frige rau cand ating radiatorul pe care este montat. Sursa functioneaza, regleaza tensiune, limitare curent totul ok. Am lasat-o sa functioneze cu becul cateva ore, e drept ca T3 e fierbinte....dar in rest totul Ok.Am masurat tranzistorii finali 2N3055 si ceva piese prin jurul lui T3, nu vad nimic ars sau in neregula, asa la o prima analiza....Daca sunt ceva sfaturi, unde si ce sa testez, masor....Multumesc anticipat.Daca a mai facut cineva sursa, cum se comporta T3? Cald, fierbinte, rece?Pt. T3 am folosit BD652.

Link spre comentariu

Da, multumesc Dr.L!Tranzistorul are radiator, cum se vede in foto, de fapt 3 radiatoare mai micute...Am sa caut sa-i pun ceva mai solid...Am mai "mosmondit" pe la fire, conexiuni, suruburi si acum pare ca nu se mai incalzeste asa tare ca mai devreme....very strange...oricum imi amintesc ca atunci cand am facut si testat montajul nu se incalzea exagerat. Acum pare ca merge ok, este doar "caldut" la 15V iesire si 6A consum.

post-75644-139829713377_thumb.jpg

Link spre comentariu

In sursele de genul, e pus deobicei pe aceelasi radiator ca si cei de putere.Dar fiind darlington, e destul de sensibil, ma gandesc sa nu apara perturbatii pe firul dintre baza lui si placa...Oricum i-as mai mari radiatorul... Acum depinde cat si la ce folosesti sursa.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am vazut in interiorul acestei surse o ,,lucratura industriala,, cu materiale moderne si frumoase. Am vazut ca ati acordat atentia cuvenita chiar si lucrurilor marunte si detaliilor. Un adevarat electronist asa trebuie sa se respecte! Nu am pentru dvs. decat cuvinte la superlativ. Sa o folositi sanatos si la cat mai multe realizari! :aplauze

Link spre comentariu

Domnilor, multumesc pt. aprecieri. M-am straduit sa fac ceva care sa-mi placa si mie... Totul e lucrat "in casa", fara scule speciale. Pt radiatorul tranzistoarelor de putere si lateralele carcasei am folosit un profil de aluminiu cumparat de la raionul de scule a unui magazin de constructii, cred ca era un fel de dreptar ceva de genul asta... Radiatorului i-am mai atasat si niste profile U, se vad intr-o poza mai sus. Panoul frontal, capacul superior si inferior sunt din alucobond. Componentele electronice folosite in montaje sunt intr-adevar vechi, piese adunate de-a lungul anilor...unele cred ca fabricate inainte de anii '80, asta a fost si ideea, sa folosesc ce am prin cutii. Am avut dubii in legatura cu cond. electrolitici, ia-m masurat cu cap-ESR-metrul construit tot dupa o schema de pe forum, pareau in regula chiar daca au ceva ani... o sa-i schimb in viitor daca dau rateuri...

Link spre comentariu

Nu sunt sigur dar ceva-mi spune ca mai exista o ,,samanta din vechiul Tehnoton,, la Iasi. Candva pe vremuri aveam un coleg de acolo care facea rost de piese(multe chiar bune) de la containerul fabricii, unde se aruncau zeci de rezistente, contensatori, etc.. Tot acolo erau si foarte multi pasionati de electronica. Astazi am vazut co Tehnoton fabrica doar electrocasnice. Ne poate spune mai multe poate danpin . Numai bine! :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări