Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

Postări Recomandate

Am si eu o intrebare : T3 din schema cati W disipa ? SI inca ceva, in PDF-ul postat de domnu nelu100 C10 are o valoare gresita, e 470 mf si nu 4700 !

Disipa suficient de mult pentru a trebui sa fie pus pe radiator (10-15W). Daca te-ai fi uitat cu atentie, in toate materialele postate se vede clar in layout-ul placii sursei, ca T3 se monteaza cu un mic radiator chiar pe placa de baza. El trebuie sa furnizeze curentul de deschidere a celor 5 Tz finali, care nu este chiar mic.
Link spre comentariu

Daca nu scriai mare si verde, te lasam in pace. Mai rau e ca altii care poate sunt la inceput, s-ar putea sa te creada.

15x√2=21,21Vcc - GRESIT

D2 face o redresare MONOALTERNANTA, deci se aplica alte formule de calcul.

Dar nu ma astept sa ma crezi, asa cum nu ai facut-o nici mai sus, cand (la cererea ta) ti-am aratat ce este gresit la schema modificata.

Succes in continuare

Link spre comentariu

Explic cu placere.D2 redreseaza monoalternanta din una din infasurarile de 15V (obligatoriu cea de jos).Tensiunea redresata va fi in jur de 16-17V.Mai ai o cadere de tensiune pe T1, E-C (saturat) care e undeva intre 0.5-1V.Si iti mai cade si pe rezistenta R36 care e in serie cu releul. Aceasta rezistenta trebuie calculata in functie de consumul de curent al releului. Totodata atentie la tranzistorul folosit pt T1. Cu BC-ul din schema nu se pot comanda decat relee cu consum de curent mic. Deci si T1 trebuie ales in functie de releul folosit. Releul trebuie sa suporte pe contacte curentul maxim al sursei la comutare. @marik2500mai uite-te odata pe ce am scris mai sus si gandeste-te de unde isi ia IC2 citirea de curent pt a putea face reglaj de curent.Nu de alta, dar ar fi pacat sa muncesti si sa vezi ca nu iti functioneaza cum trebuie.

Link spre comentariu

Ai dreptate! . Am mai uitat si io ca de vre-o 4-5 ani nu am prea mai avut timp de electro!!! Cu scuzele de rigoare...mergem inainte! :cadou

bogdan546 dupa cum se vede vrea sa invete electronica de pe forum. Io zik sa mai inveti si tu un pic teorie. Si io am mai uitat si uite tre sa invat din nou. Nu trebuie sa ne suparam, trebuie sa inveti mereu altfel ca la FOTBAL iti pierzi antrenamentul si ,,ramai de tren,,!

Link spre comentariu

Cele notate cu R37-R40. Velleman nu spune nimic de valoarea lor. Iti da o sarma rezistiva din care sa le faci. Valoarea de 7ohm mi se pare enorma. Poate 0.7ohm. Dar nici cu asta nu sunt foarte de acord. Din calcule sumare ar trebui ca pt 10A sa-ti dea o diferenta de tensiune de vreo 1V pe capetele lor. Asta inseamna ca rezistenta totala ar trebui sa fie de 0.1ohm la o putere de ~30-40W ( 20W daca le presezi de radiator). Deci eu as pune 5 bucati de 0.5ohm / 7-8W.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări