Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

marik2500

Postări Recomandate

Salve domnilor !Am studiat schema sursei ''Wellman K7200'' , plus modificarile aduse de voi, ffff interesanta ...Aveam ceva lucru mai simplu tot cu 0-30V 10A , am atasat schema mai jos , dar schimb macazu' pentru ca vreau curentul controlat.... asa ca ma opresc si ma apuc de asta de aici ''Wellman K7200'' ...pffff e ceva de lucru ! dar merita

Link spre comentariu

Pai asta este cu totul alta sursa, nu este Velleman K7200.Sau sa inteleg ca asta este sursa pe care vroiai sa o realizezi si pe urma te-ai decis la Velleman K7200?

Link spre comentariu

Eu unul personal, inca nu am reusit finalizarea sursei, din lipsa de timp liber si ceva componente lipsa, asa cum am mai scris.Colegii care au finalizat, au mentionat (parca) ce rezistente au folosit, daca nu, ne pot ajuta cu detaliile pe care le vom solicita.Am sa ajung si eu la acest pas cu valoarea rezistentelor.PDF-ul postat de mine contine doar schema, nu valori componete, nu alte detalii, dar asa cum am scris, parca este postat in intregime pdf-ul in topic, daca nu ne ajuta Gogu.Am sa caut PDF-ul complet si am sa-l postez.

Link spre comentariu

Am nevoie urgenta de o sursa , renunt momentan sa fac Velleman-ul , dar in schimb am toate componentele , pentru sursa cu ''LM317'' , mai putin (TIP3055) care soseste zilele astea , mai rudimentara ca sursa , dar pentru moment ma ajuta , cand oi' avea timp ... bibilesc la Velleman .Atasez schema pe care o fac , schema este luata de pe net , eu am redesenat-o .

post-14068-13982970684_thumb.png

Link spre comentariu

Cateva observatii as avea:

-30V la iesire ar fi cam la limita avand in vedere secundarul pe care il ai la dispozitie, la 10A pe traf cel mai probabil pica peste 1V, mai ales ca-i curentul nominal maxim la care este evaluat, sa zicem ca ai avea 23V in sarcina de 10A. Pe puntea redresoare tot la acest curent mai pica undeva spre 2V ( pdf ), ramai dupa redresare cu 21V, varful la care electroliticii va ridica tensiunea asta este la 29,6V, deci din start imposibilitatea obtinerii a 30V pe iesire la curent mai mare, si asta ignorand riplul pe condensatorii de filtrare ( in cazul tau cca 3,5V ). Regulatorul ar avea nevoie de minim 3V cadere pe el pentru a functiona corect, din 29,6 mai raman 26.6V, configuratia face ca etajul de forta compus din cei 6 NPN sa opreasca Vbe din tensiunea de iesire, probabil undeva spre 1V, dioda BY225 si rezistenta de 10 Ohm dinaintea ei, scad si mai mult din tensiunea stabilizata maxim posibila la iesire, probabil mai mult de 25V pentru cei 10A nu vei obtine.

-Am mentionat mai sus faptul ca tranzistorii de putere opresc Vbe din iesire, asta afecteaza precizia stabilizarii raportat la curentul de sarcina deoarece Vbe este influentat de catre curentul de colector, deci tensiunea de la iesire teoretic stabilizata, practic va varia o data cu curentul de sarcina, pentru asta @Smilex a prezentat o varianta cu PNP care elimina acest aspect si care asigura o precizie mult mai buna a iesirii.

-In conditiile in care nu imperechezi la perfectie cei 6 tranzistori de putere, vei avea neaparat nevoie de rezistente balast in emitor, niste rezistente de putere la o valoare la alegere sub 1 Ohm, acestea "egalizeaza" cumva curentul prin fiecare tranzistor, facand deci mai putin importanta imperecherea perfecta a acestora.

-Nu vad rostul diodelor BYV26E si BY225, prima se foloseste numai in cazul in care ai un electrolitic de la Adj la masa, cea din urma asa cum am zis mai sus afecteaza si mai tare precizia stabilizarii.

-Tranzistorii nu-s protejati, un scurt accidental pe iesire ii va distruge cu siguranta.

Link spre comentariu

Ok , multumesc de observatii Modific schema asa :1. scot BY225 , si BYV26E2. adaug : 10uF/50V , la ADJ si masa 3. adaug rezistente de balast in emitori : 0,5 ohm / 10W4. adaug siguranta fuzibila pe iesireDaca mai trebuie ceva , astept ! multumesc

Link spre comentariu

...scot BYV26E...adaug 10uF/50V , la ADJ si masa...

NU, cele 2 se contrazic reciproc, am spus deja ca in cazul prezentei condului dintre Adj si masa, este necesara acea dioda dintre adj si iesire, daca scoti dioda atunci nu pune nici condul, daca insa adaugi acel condensqator atunci lasa si dioda si scoate-o doar pe cea inseriata cu iesirea.In cazul de fata la 10A pe rezistente de 0,5 Ohm in emitorul fiecarui tranzistor, pica aproximativ 850mV, deci pierzi si mai mult din iesire, adica 0,5Ohm ar fi cam mare, pune 0,22 sau 0,33, ar trebui sa fie deajuns, iar puterea este arhisuficient la 5W.PS: Siguranta fuzibila pe iesire nu este suficienta sa protejezi tranzistorii la scurt pe iesire, iti trebuie o limitare activa, de exemplu un tranzistor bipolar mai mic ca si putere care sa "citeasca" tensiunea de pe unul din shunturi ( rezistentele alea de putere ) si care sa "fure" din curentul de baza al tranzistorilor ( practic obtii un generator de curent constant. Ai mai putea sa te folosesti de un NPN de semnal mic, care sa citeasca tensiunea pe un shunt mic inseriat cu masa/minusul si care sa traga pinul Adj spre masa la depasirea celor 10A.
Link spre comentariu

Pentru 10A doar 4 TP3055 este cred eu cam la limita, avand in vedere regimul liniar, la iesire mica si curent maxim, disipatia pe tranzistori va fi foarte mare, daca radiatorul este destul de mare incat sa disipe eficient caldura atunci probabil ca merge, eu totusi as sugera sa asiguri neaparat o limitare activa de curent undeva pe la 8A, ca sa fii ceva mai sigur.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări