Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A

Postări Recomandate

Stiu foarte bine despre ce este vorba. DA, shunturile au valori de sub 1 ohm...bun....totusi trebuie ales functie de caderea de tensiunea pe care vrei sa o ai pe acesta. De unde pana unde 0.1 ohmi ? Acolo avand 4 sau 5 shunturi din nichelina (in desen pare destul de groasa nichelina...) inseamna MULT SUB 0.1 ohmi.In concluzie, cine a facut sursa ce rezistente a pus ? (valori, nu poze).

Link spre comentariu

Da....ma cam indoesc eu ca au pus chinezii in multimetrele acelea shunturi de nichelina; tind sa cred ca este sarma de Cu chioara.Am inteles cum ati facut dvs. Eu totusi vroiam ceva mai exact, cu calcule aferente, din acest motiv ma interesa valoarea shunturilor.

Link spre comentariu

Asa cum obtii masuratori cat de cat decente cu acest aparat, nu ai nevoie de precizii mai mari nici la indicatoarele sursei, deoarece nu cred ca o vei folosi la vre-un reactor nuclear sau la un accelerator de particule. Pentru masuratori mai precise sunt asazisele multimetre de laborator. Nu te supara pe mine dar acorzi prea multa atentie unui lucru banal!!!...repet sa nu te superi pe mine ca nu o zik cu rautate!!! :da

Link spre comentariu

Nu-i chiar banal.Pe mine shunturile ma intereseaza dpdv al protectiei la curent, nu pentru ampermetru.Cum ziceam, am de gand sa realizez aceasta sursa (cu niste modificari), dar indicatoarele de panou (V, A) nu o sa le pun. O sa folosesc instrumente analogice care mi se par (repet, "mi se par") mult mai elocvente in cadrul unei surse de laborator (mai ales pentru ampermetru deoarece vezi imediat cat de mult ti-a "fugit" curentul).

Link spre comentariu

Salut, pentru cele 4 rezistente valoarea de 7 ohmi este prea mare (s-a mai scris in topic), legate in paralel rezulta 7/4=1,75 ohmi, valoare care este iarasi mare.Eu primul test cu sursa l-am facut cu doua rezistente in paralel de 3.3 ohmi rezultand deci 1.65 ohmi. Protectia de limitare a curentului intra in functiune imediat (cu valorile din schema ale rez. din circuitul lui IC3), adica sub 1A daca tin bine minte. Am facut alte teste cu rez. de 0,47 ohmi, doua, trei, patru in paralel si rezultatele au fost mai bune, am putut sa cresc valoarea curentului la care sa intre protectia.Mi-am comandat 4 rez. de 0,1 ohmi/15w ca cele prezentate de Dl. marik2500. Cu toate 4 in paralel, 0.025ohmi, am ajuns la 7A, nu am mers mai sus pt. ca nu am consumator mai mare. Am folosit ca sarcina becuri auto de 12V 45/40w pe care din neatentie le-am ars asa ca m-am oprit cu testarile. Cablurile cu care se leaga la circuit aceste rez. trebuie sa fie cat mai scurte si sectiune cat mai groasa, pt. a nu introduce o rezistenta serie suplimentara.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări