Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-10A


Postări Recomandate

Pai nu exista integratul ala. Daca observi are numele ca si kitul. Poate sa fie ceva ordinar sau ceva facut custom pentru kitul ala. In orice caz, identitatea este ascunsa pentru a prevenit replicarea kitului de catre altii.Daca vrei scheme de surse gasesti si aici la sectiunea asta cateva care sa pot adapta usor pentru un curent asa mare. De exemplu cea din conex este o clasicca.

Link spre comentariu

Asa la prima vedere am vazut si eu ca modulul de reglare tensiune cu 723 e oarecum similar cu cel de reglaj curent care e totusi cu VK7200.

Totusi de ce scrie asta?

IC1, type 741

IC2, type 723

IC3, type VK7200

 

Cineva a mai construit aceasta schema?

 

Am remarcat pe un forum aici http://www.sonsivri.com/forum/index.php ... ;topicseen o tema si anume Velleman K7200 0-30v 0-10a Hack:)

Nu prea am inteles la ce se refera. Ma poate ajuta cineva???? :84

M-as apuca de construit, insa vreau argumente ca nu voi lucra degeaba. Schema mi se pare ,,f r u m o a s a,,!!!

Link spre comentariu

Ai doua mari erori din redesenare si din eliminarea componentelor care nu te intereseaza. De fapt la schema asta nu poti sa elimini nimic, pt ca fiecare componenta isi are rolul ei. Iti spun pe scurt si sper sa-ti dai seama despre ce e vorba.1. R37-R40 (pe schema Velleman) (care sunt de valoare mica si putere ceva mai mare) sunt rezistentele de pe care IC3 isi citeste curentul de sarcina. Dupa cum vezi ai doua doua tipuri de masa la acest montaj. Masa de la minusul puntii redresoare si masa de la iesire. Aceste doua mase sunt legate intre ele prin rezinstentele de mai sus si nu trebuie unite.2. IC1 este un comparator de tensiune care in functie de tensiunea reglata pe iesire, comuta releul de la traf, in asa fel ca puntea sa se alimenteze ori de la mediana trafului (pt tensiuni pana in 15V pe iesire) ori de pe capetele lui (pt tensiuni intre 15 si 30V pe iesire). In acest fel se reduce disipatia pe tz stabilizator. Daca vrei sa renunti la acest IC (poate nu ai traf cu priza mediana), atunci ai trei variante:a. dublezi numarul de tz stabilizator ( din 5 cati sunt acum, vor fi 10 bucati)b. pui alti tz in locul celor din schema care sa aiba o putere disipata dubla (in loc de 90W, pui de 180W)c. limitezi curentul maxim al sursei la jumatate, 5ASi ai mai facut o greseala, care insa poate fi de la TARGET. In loc de TIP3055 care are 90W ai pus MJE3055 care are numai 75W. Esti din nou subdimensionat cu 75W ( adica in loc de 5x90W=450W ai in momentul asta 5x75W=375W).Sper ca ai intales ce am spus.Numai bine

Link spre comentariu

De multa vreme tot strang piese pentru o sursa 0-15 A , 0-30 V ! Am luat un traf de vreo 500va , un condensator de 38000 mf la 50v etc ! Vroiam sa fac sursa asta http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html si sa o modific in sensul ca sa montez in loc de 2n3055 vreo 6-8 TIP3055 , si sa micsorez R7 ca sa am un curent mai mare insa inca nu m-am apucat ! Am vazut sursa postata de tine si mi se pare super insa eu nu am traf cu priza mediana , adica avea dar am scoso :jytuiyu era 2x15, si am scos priza mediana ! Ma intereseaza daca pot modifica schema astfel incat sa folosesc traful meu si sa ajung la un curent de 15 A ! Multumesc

Link spre comentariu

Schema redesenata de mine va merge cu siguranta, in ciuda celor spuse de radusa.

1. R37-R40 au rol de SHUNT si de aceea le-am eliminat pentru ca am zis ca voi folosi alt ampermetru si voltmetru nu cel din proiect.

2.IC1 impreuna cu jungla sa l-am eliminat din considerentul de a face schema cat mai simpla posibila, acest lucru are atat avantaje cat si dezavantaje. Voi folosi o răcire cu cooler pe care-l înseriez cu un termostat de fier de calcat si montat pe radiatorul finalilor.

3.In functie de momentul realizarii ori voi folosi ca finali fie BD249-POWER TRANSISTORS(25A,80V) , fie BD316 16A,80V.

Am facut un proiect preliminar care arata cam asa.

Link spre comentariu

Comparatorul ala te ajuta sa treci pe priza mediana atunci cand tensiunea la iesire este mica. Asta in practica duce la dispare cam spre jumatate, deci mai putini finali, mai putina racire. Pentru situatia actuala globala, in care tranzistorii costa mai putin decat o bucata mare de tabla in plus la radiator si piesele circuitului de comutatrea automata a secundarului costa mai ptutin decat echivalentul a catorva ore de energie irosita in plus eu recomand sa incluzi si circutiul ala pe cablaj. El poate fi elimiant pur si simplu acolo unde nu isi are rostu/nu poate fi aplicat, dar in rest simplitatea nu cred ca e un motiv pentru eliminare. Poate ar trebui sa te gandesti la beneficiile pe termen lung in ciuda beneficiilor pe termen scurt...(proiectarea unui cablaj putin mai comple si plantarea a catorva piese in plus). Si pentru ca ma macina, o sa trec la ceva cu adevarat on topic: @marik2500, care este aplicatia sursei? (intreb pentru ca poate ceva in comutatie te-ar ajuta mai mult).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări