Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bec economic palpaie


cristian_draghiescu

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • danb1974

    4

  • bogdan_

    3

  • adicontakt

    3

  • ady_risc

    3

Top autori în acest subiect

Puteti incerca sa puneti in paralel cu becul o rezistenta de 47kohmi la 2W,dar trebuie sa luati in calcul ,faptul ca se consuma cca 1W pe aceasta rezistenta.(dar tot e mai bine 11W+1W decat sa puneti un bec normal de 60W)

Link spre comentariu

Puteti incerca sa puneti in paralel cu becul o rezistenta de 47kohmi la 2W,dar trebuie sa luati in calcul ,faptul ca se consuma cca 1W pe aceasta rezistenta.(dar tot e mai bine 11W+1W decat sa puneti un bec normal de 60W)

Eu am folosit 150kΩ/0,6W (cu cât rez. e mai mare, cu atât puterea disipată e mai mică) si merge foarte bine; de pe la 170kΩ in sus, rezistența nu-și mai face efectul... acum depinde și de modelul becului.Pe rezistență nu prea se consumă mare lucru. Când becul este aprins, evident că prin rezistenșă nu mai trece nici un curent, iar când becul e stins, va trece un curent foaarte mic, acel curent rezidual care trece prin "beculețul" de la întrerupător sau prin circuitul senzorului de mișcare.
Link spre comentariu

Când becul este aprins, evident că prin rezistenșă nu mai trece nici un curent,

Tocmai in acest caz se consuma acei 0.3-1W,rezistenta este pusa in paralel cu becul economic,si are rolul sa faca un divizor de tensiune serie cu beculetul cu neon,astfel incat tensiunea (cu intrerupatorul deschis)sa scada pe becul economic sub limita de "palpaire"Practic,cu intrerupatorul deschis beculetul cu neon vine in serie cu becul economic.Beculetul cu neon se comporta ca un stabilizator si cad pe el cca 50-80V.Restul,pana la 230V vin pe becul economic.Curentul va fi limitat de rezisteta de cativa megaohmi inseriata cu beculetul cu neon.
Link spre comentariu

In primul rand un bec economic nu e prea grozav pentru aplicatia asta pentru ca nu sunt facute pentru aprinderi dese si scurte. Sunt facute sa fie aprinse rar si sa tea mult aprinse. Foloseste bec incandescent. Mai ales, daca e zona de trecere poate fi de putere mai mica, iar de aprins nu sta prea mult. O sa dai mult mai multi bani inlocuind becul economic foarte des decat pe curentul consumat de bec incandescent.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Din experientele mele cu CFL inclin sa cred ca da! (Combinatia senzor-CFL mie mi se pare ineficienta, cum s-a spus deja CFL-ul se defecteaza rapid in regim de porniri dese si functionari scurte).Mai eficient e un bec incandescent de putere mai mica (40-60W sunt suficienti pentru un hol de trecere)

Link spre comentariu

Eu sunt chiar curios daca pe termen lung nu o sa dai mai multi bani pe becurile alea economice decat castigi din economia de curent...

eu am becuri economice in garsoniera (stau pe spate lumina naturala slaba diferite motive ,le folosesc des) in 6 luni de zile nu mi-sa ars nici unu. Am 5 becuri
Link spre comentariu

Mai nou osram face becuri garantate la 10000 de ore sau 20000 de aprinderi. Am unul in baie, sa vad cit ma tine...

ale mele tot osram sunt toate. cred ca mai depinde si de noroc, un mic calcul Bucatarie 23W Dormotor 23W si 20W Hol 15W Baie 20W = 101W Total cu becuri economice lumina calda. Daca as fi pus becuri normaleBucatarie 60W Dormitor 75W Hol 40W Baie 60W = 235W Total becuri normale101w -> 235w Acum ambele tipuri se ard dar unu costa 1,5 ron iar celalt 15 ronCare se pricepe sa faca un calc.
Link spre comentariu

Intr-adevar si eu am observat ca Osram sunt mai bune, insa pretul pe care l-am platit era de 3 ori mai mare decar becurile NoName (aruncate la gunoi dupa 2-3 luni, din cauza ca se "incalzeau" greu).Insa dupa 2ani, chiar si la Osram, la inlocuirea cu unul nou, de acelasi tip, am observat o intensitate mai mare a luminii (la cel nou).Deci becul este "garantat" 10000 ore dar dupa 2000 ii scade intensitatea cu 20%. Nu vreau sa ma gandesc ce se intampla cand te apropii de 10000.Considerand 4000 ore de functionare, un cost de 8euro (atat am platit eu) rezulta 0.2 centi/ora.consumul este 24W, deci 0.5 centi/ora. Cost total 0.7 centi/ora.Lampa incandescenta 100W: 70 centi / 3000 ore (cred ca tine si mai mult, corectati-ma voi) fac 0.02 centi/ora.consumul 100W : 1.8 centi/ora deci total 1.82centi/ora.Cred ca becul economic iese invingator dupa de 500-700 ore de utilizare.Ar mai fi diferenta ca la becul cu incandescenta platesti pe masura ce consumi, in timp ce la economic intai dai banii si apoi economisesti.Oricum calculul l-am facut cu Osram, caci de StarLight sau alte porcarii nu vreau sa mai aud.(Calculele le-am facut cu preturile la care am eu acces).Mai nou am incercat becuri cu LED chinezesti - s-au ars dupa 15 zile.Apoi am luat Osram si am fost foarte multumit.Mai greu este ca nu pot inlocui cu led decat lampile de la veioze sau lampi de citit. Sper in curand sa gasesc si puteri mai mari.

Link spre comentariu

Becurile standard de obicei tin 1000 de ore, mai rar gasesti din alea de 3000 de ore.Ideea e unde ai lumina mult timp aprinsa (si de preferinta fara multe cicluri on/off) economic, unde o aprinzi rar sau foarte des bec normal.

Link spre comentariu

dar la becul de la baie am observat ca sa inegrit un pic fata de celalalte,Acesta fiind folosit mai des dar pe durata mai scurta.Probabil daca le tii mai mult aprinse si nu te "joci la ele aprinde stinge" ar tine mai mult. cred ca am fost inteles.Nu stiu daca sa raspuns dar eu am avut intrerupator cu luminita iar becu imi palpaia,iam scos acea rezistenta si beculetu si nu mai palpaia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări