Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare potentiometru cu un optocuplor ?

Vizitator

Postări Recomandate

:rade: nu. Dar o sa va intreb daca pot afla din schema asta cate rotatii are motorul fara a apela la un senzor direct pe arborele motor ptr ca nu prea am loc..M-ar interesa sa se aprinda un LED la aproximativ fiecare 30 de rotatii in jur de 0,5secunde. Si de fapt acele 30 de rotatii mi-ar prinde bine sa fie reglabile.

Nope. Poti sa faci un experiment. Determina mai inati numarul de poli ai motorului. Alimentand motorul de la o baterie, determini ce frecventa re tensiuena culeasa pe un rezistor mic serie cu motorul.Schimbi tensiunea de alimentare, masori iar frecventa. Daca ai si un turometru optic ai facut corelatia.Dat fiind ca tu alimentezi printr-un PWM faza descrisa mai sus se complic aun pic,pentru ca ai o frecventa parazita sa-i zicem data de oscilatorul comandat. Il muti pe asta bine in afara domeniului de frecventa determinat mai sus , filtrezi si ai iar culegerea de informatie referitoare la turatie.E complicat rau.Daca ai acces la motor, lipesti pe o piesa in miscare un marker reflectorizat sau crestezi un disc si ai infomatia de turatie.Oricum, la un motor de cc e o relatie directa, lineara intre tensiunea de alimentare si turatie. Poti lua tensiuen de me motor, etaj separator,un conndesator pe post de integrator si ai iar informatia legata de turatie.Muma ei de soba.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marinescug

4

• bassbox

3

• gica70

3

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Pai tu nu-ti dai seama din schema?...Care schema???

Na hai nu fi rau acum :) Aia de la inceput.. Bine deci ma ajuta cineva totusi ? :) Ok cu senzor de turatie cu ce-o fi dar la ultima parte poate ma ajuta cineva fara sa mai rada de mine :) :rade:Adica cu asta:

M-ar interesa sa se aprinda un LED la aproximativ fiecare 30 de rotatii in jur de 0,5secunde. Si de fapt acele 30 de rotatii mi-ar prinde bine sa fie reglabile.

Link spre comentariu

Pune 2buc. mmc4017 inseriate; primul numarator cu 10 iar al doilea cu trei. Atunci cand faci reset-ul (pt. numaratorul cu 3) se va aprinde si led-ul printr-un monostabil (mmc4013) de 0,5 s.

Link spre comentariu

Pune 2buc. mmc4017 inseriate; primul numarator cu 10 iar al doilea cu trei. Atunci cand faci reset-ul (pt. numaratorul cu 3) se va aprinde si led-ul printr-un monostabil (mmc4013) de 0,5 s.

Ar fi perfect dar imi trebie sa fie si reglabile.. De fapt cum cu 3 ? nu vin toti pinii legati ? Raman liberi sau pun diode ? Fac reset-ul pe 3 cum ar venii dar cu restu de pini ce trebe facut ? Diode sau liberi ?

Posted Image

Link spre comentariu

La input bagi impulsul de la ax (Daca ai acces la motor, lipesti pe o piesa in miscare un marker reflectorizat sau crestezi un disc si ai infomatia de turatie). Iesirea de la pin 11 o bagi in al 2-lea nr. configurat div. cu 3 iar de-aici la monostabil si la led. Nu-i nevoie de led-uri pe out, pune numai rezistoare de 1K. Inspira-te din montajele "CMOS in audio" ale lui niq_ro. Nu inteleg ce spui prin reglabile; numaratoarele? Succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări